BLOG: Barcelonská akademie

Barcelonská akademie

V době, kdy mnoho předních profesionálních fotbalových klubů favorizovalo "rychlé řešení" přístupu ke stavbě týmu - nákup známých hráčů a někdy obrovské částky za hráče z konkurenčních týmů, může být viděno zdůvodnění filozofie FC Barcelona v těchto starých časech. Zatímco ostatní utrácejí své peníze ve snaze zajistit si nejlepší hráče, Barça nadále kláde velký důraz na svůj 'program', který vyspěl v pozoruhodné množství chlapeckých talentů, jenž se posunuli až do prvního týmu Barcelony.

Ačkoli mnoho ostatních špičkových klubů má dlouho zavedené mládežnické osnovy, žádný v nedávné době nebyl schopen konkurovat úspěšnosti barcelonské akademie La Masia. ''Předešlé umístění prvních tří míst na FIFA Ballon d'Or v osobách Messiho, Iniesty a Xaviho (vůbec poprvé kdy byli vyhodnoceni jako 3 tři nejlepší hráči světa ''absolventi'' stejného programu pro mládež) je neuvěřitelným úspěchem této akademie, který jsme mohli rovněž sledovat při vítězném španělském MS 2010 v JAR.

Spolu s Iniestou a Xavim bylo na vítězné straně MS v JAR 7 dalších absolventů La Masie: Carles Puyol, Gerard Pique, Sergio Busquets, Pedro Rodríguez, Víctor Valdés, Cesc Fabregas a Pepe Reina. Ne méně než sedm z nich nastoupilo ve finále, kdy Španělsko zvítězilo 1-0 nad Nizozemskem, šest z nich v počáteční 11, s brankářskými rezervami Reinou a Valdesem na lavičce.

Zatímco počet absolventů La Masie ''té noci'' v akci, je možná nejvýraznější údaj nedávné efektivity Barçy v zdokonalování talentů, účinnost akademie se táhne daleko za rámec současného španělského týmu, s dlouhým seznamem dokonalých hráčů, kteří již prošli úrovněmi akademie, včetně několika pozoruhodně nadaných záložníků jako Mikel Arteta, současný trenér Barcelony Pep Guardiola, Guillermo Amor, Luis Milla, Nayim, Iván de la Pena a Albert Celades.

Desetiletí investic
Vskutku, jak demonstrují některé z těchto jmen, úspěch La Masie se nezrodil přes noc, ale je výsledkem více než tří desetiletí ambiciózního rozvíjení mládežnického fotbalu katalanským klubem.

I přes nynější silnou identitu fabriky Barcelony, filozofie víry v mladé hráče a výuka hry s krátkými přihrávkami a držení míče byla doslova cizím pojmem, když ji do klubu zaváděl v roce 1970 legendární holandský trenér Rinus Michels. Na základě pozitivní zkušenosti Michelsové propagace mladých hráčů v Ajaxu Amsterdam, byla zahájena v roce 1976 Barcelonská mládežnická akademie, ale opravdu odstartovala v říjnu 1979, když klub uvítal "žáky" po inauguraci obytné čtvrti akademie.

Vybraná budova byla postavena v roce 1702 jako skromný statek a později uvedena městskými úřady jako historicko-umělecká památka. Přesněji řečeno, je to jen stavba, která nese název La Masia, samotná akademie je formálně známá jako La Cantera (“the quarry”), ale je to staletí stará zemědělská budova, jejíž jméno se stalo synonymem pro většinu proudu mladých talentovaných hráčů, kteří zde strávili své roky a snili o budoucí slávě.


''S nástupem Cruyffa všichni trenéři měli víru v mládežnický systém, ale Guardiola udělal další krok, protože on tady vyrostl. Hrál za Barcelonu, když přišel do La Masie ve 13ti, byl kapitánem prvního týmu a nyní je mladým koučem.''
Albert Puig, bývalý trenér akademie 'La Masia'


Albert Puig, bývalý trenér akademie, který je nyní jejím celkovým koordinátorem, si je dobře vědom významné role, kterou hrál Michels a jeho kolega, Holanďan Johan Cruyff, který prošel mládežnickým systémem v Ajaxu a byl trenér Barçy v letech 1988 až 1996. Puig poukazuje, že v průběhu let, byl také důležitý způsob, jakým byla mládežnická akademie nucena odrážet převládající strategie a formace z prvního týmu Barcelony.

"Když přišel Rinus Michels, byl holandský styl držení míče představován systematicky. Ve stejné době Laureano Ruiz aplikoval stejnou filozofii u mládežnických týmů. Když Cruyff převzal otěže, všichni mládí hráči začali hrát stejnou formaci 3-4-3 jako první tým. Později, pod Frankem Rijkaardem, první tým a mládež přešli na systém 4-2-3-1 , ale brzy se změnil na současný 4-3-3," vysvětluje Puig.

Zatímco členové trénérského personálu jako Oriol Delikt, Joan Martínez Vilaseca a Laureano Ruiz nadále sledovali Michelsův přístup, byl to Cruyff, který se rozhodl, že všechny týmy v Barceloně budou hrát stejným způsobem, aby se usnadnil přechod do prvního týmu. Aktuální trenér Barçy a absolvent La Masia, Pep Guardiola následuje filozofii vštípenou Cruyffem a ukázal ještě větší důvěru v mládežnický systém.

Dát šanci
Puig, který úzce spolupracuje společně s Guillermem Amorem, který je nyní technický ředitel mládežnického fotbalu, věří, že to, co dělá rozdíl mezi Barcelonou a jinými velkými evropskými kluby, je to, že dostávají příležitosti ''jejich'' mladí hráči. Impozantní, akademie má za cíl mít kolem 50ti procent z prvního týmu Barcelony absolventy La Masie, ačkoli Puig říká, že toto číslo není vytesané do kamene.

"To není specifickým cílem, cílem je mít co nejvíce hráčů z akademie, pokud možno na nejvyšší úrovni," vysvětluje. "Jsou sezóny, kdy zde je více dobrých hráčů z mládežnického systému a ostatní, kdy jich je méně, ale filozofie je vždy dostat hráče do našeho prvního týmu."


''Fanouškům Barçy se líbí tento systém a chtějí, aby tým dodržoval tuto filozofii.''
Albert Puig, bývalý trenér akademie 'La Masia'


Nyní, když Barcelona sklízí plody z jejich dlouhodobé investice do mládí, není nijak překvapivé, že mnohé další kluby chtějí napodobit metody a filozofii La Masia.

Ale Puig varuje, že to se snadněji řekne, než udělá. "Ostatní systémy pro mládež mohou mít velký talent, ale pokud nedostanou možnost se prosadit v prvním týmu, jsou vám k ničemu. Je také velmi důležité, že fanoušci chtějí vidět určitý styl hry, protože pokud se jim nelíbí, pak máte problém.''

"Většina týmů vždy spolehá na trenéra, na prezidenta... Změny, které probíhají v klubech každé dva nebo tři roky znamenají, že myšlenky se mění, ale Barça vždy udržovala stejnou filozofii pro mládežnický fotbal a to je hlavní rozdíl mezi námi a ostatními kluby. To je klíč k našemu úspěchu."


Zlaté trio
Nikdy nebyl úspěch více viditelný, než když Lionel Messi zvedl v lednu trofej FIFA Ballon d'Or doprovázený jeho dvěma kolegy -  absolventy La Masie. Stejně jako osobní vyznamenání pro fenomenálně nadaného argentinského reprezentanta a jeho dva klubové kamarády, jenž ho doprovázeli k titulu, to bylo naopak v Barceloně viděno jako kolektivní úspěch, a to jak pro současný personál akademie, tak pro ty, kteří přišli před nimi.

"Jsme velmi pyšní a spokojení s událostmi, které se dějí v současné době," řekl Puig. "Ale ti z nás tady a teď si nezaslouží všechny zásluhy - toto je výsledek práce mnoha lidí, kteří vytrvali u stejného přístupu po mnoho let a odměnou jim jsou tyto skvělé chvíle, kdy tři nejlepší hráči na světě jsou absolventi naší mládežnické akademie."

Ředitel La Masie Carles Folguera byl také potěšen, když viděl Messiho, Iniestu a Xaviho a chválil je jako nejlepší hráče. Stejně jako v důležitosti jejich úspěchu na hřišti, Folguera věří v jejich týmový a zábavný styl hry a patrnou lásku ke hře - což se La Masia také snaží rozvíjet - a byla také klíčovým faktorem pro jejich vzestup.

"Pro Barcelonu tři FIFA Ballon d'Or finalisté v týmu, demonstrují excelentnost této instituce. Samozřejmě, že Barcelona je obdivována především pro pro své úspěchy, jenže sociální a sportovní vyznání, které klub má, prostě přesahuje ''pouhé'' vyhrávání zápasů. To má co dělat s modelem fotbalového projektu, který ukazuje, že můžete být konkurenceschopní a vyhrávat, ale také to činit příjemným pro diváky. Messi, Iniesta a Xavi jsou tři velmi odlišní hráči, ale všichni mají jedno společné: baví je hrát fotbal a snaží se bavit diváky, kteří je sledují.''

Možná je to znepokojující pro kluby, které se nyní snaží napodobit úspěch Barcelony v trénování mládých, ale Folguera je přesvědčen, že nejlepší trojka FIFA Ballon d'Or z La Masie bude sloužit jako další inspirace mladíků, kteří budou následovat Messiho, Iniestu a Xaviho v jejich stopách.

"Pro La Masii je vynikající je mít v roli vzorů a to jak na sportovní, tak na lidské úrovni," trvá ředitel akademie. "Kluci vidí vzor a jasnou příležitost pro sebe v klubu, který věří v trénink a v odměnu za talent a tvrdou práci."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace