Boj o záchranu pod lupou

Boj o záchranu

Sestupová matematika se v letošním ročníku La Ligy již téměř jistě týká pouze kvarteta týmů – Levante, Las Palmas, Deportiva a Málagy. Pojďme se nyní na počínání těchto čtyř týmů v aktuální sezoně podívat podrobněji.

Všechny dobré týmy jsou si podobné, každý špatný tým je špatný po svém, chtělo by se říci při pohledu na chvost tabulky Primera Division. Deportivo sice vstřelilo 25 branek (to je více než třeba Leganés nebo Alavés), ale zároveň dostalo nejvíce gólů z celé ligy. Málaga sice obdržela o 14 branek méně než Deportivo, ale její hráči rozvlnili ve 27 kolech síť soupeře pouze v 16 případech. Podívejme se ale na produkci jednotlivých týmu blíže.

V absolutním počtu všech střel na tom naše čtveřice není až tak zle. Las Palmas vystřelilo zatím v této sezoně 288krát (16. příčka mezi prvoligovými týmy v této statistice). Levante vyprodukovalo 290 střel (15. v lize) a Málaga přesně 300 (11.). Nejlépe si stojí Deportivo, jehož hráči vystřelili v letošní La Lize 327krát, což je řadí na sedmé místo (mimo jiné před Sevillu či Atletico). Kvantita tedy není špatná, ale co kvalita? Pokud budeme jako měřítko kvality střel brát jejich konečný výsledek (klasicky rozdělený do kategorií střel na bránu a mimo ni), začíná se nám rýsovat nepěkný obrázek. Málaga, Deportivo i Levante dokázaly na bránu poslat shodně pouze mezi 37 a 38 procenty všech svých střel, což z nich činí v této kategorii tři nejhorší týmy ligy. Hráči Las Palmas jsou na tom o něco lépe – 44% jejich střel mířilo mezi tři tyče, což je 13. nejlepší hodnota mezi prvoligovými týmy. 

Pokud bychom ale jako měřítko kvality střely vnímali místo, ze kterého byla vyslána, situace se mění. Nejlepší pozice pro střely si vytváří Deportivo – hned 10% všech jeho pokusů bylo vystřeleno z pozice uvnitř malého vápna soupeře, což je (společně s Gironou) nejlepší výsledek mezi všemi kluby Primery. Galicijský klub v této kategorii září i v absolutních číslech – pouze Real (37krát) a Barcelona (36krát) zakončovali letos z bezprostřední blízkosti branky soupeře vícekrát než Depor (34krát). Ostatní sestupem ohrožené týmy z malého vápna zakončují výrazně méně často, v průměrných i absolutních číslech se všechny řadí mezi nejhorší pětici La Ligy. Pokud rozšíříme zónu pro zakončení na zbytek pokutové území soupeře, situace se začne vyrovnávat. Nejlepší je stále Deportivo (168 střel z prostoru uvnitř velkého vápna, 9. nejlepší hodnota v lize), ale špatně si nestojí ani Málaga (167/10.), Levante (150/14.) a Las Palmas (145/18.) už jsou na tom o něco hůře. Největší poměrný počet střel zpoza vápna (tedy těch nejméně kvalitních) má Las Palmas – 45%, což je dělená nejvyšší hodnota v lize. Levante je v této kategorii 4. se 43%, Málaga i Deportivo vykazují hodnoty pod hranicí 40%. K této statistice je ovšem dobré dodat, že Levante vstřelilo v této sezóně z pozic mimo vápno již 5 branek, což je stejný počet, jakého dosáhly ostatní tři týmy ze sestupového pásma dohromady.

K měření kvality vytvořených šancí slouží matematický model tzv. expected goals, který každé vytvořené pozici přiřadí hodnotu, která vyčísluje šanci, že z této situace padne branka. Součtem těchto hodnot tak lze přibližně určit, kolik gólů měl ten který tým vstřelit. Odchylka této hodnoty od reality pak může značit míru štěstí, smůly, ale i umu v zakončení. Podle výpočtu expected goals serveru understat všechny čtyři týmy tzv. underperformují, což ale vzhledem k jejich postavení v tabulce není překvapivé zjištění. Např. Deportivo je v této fázi soutěže na hodnotě 32,68 předpokládaných vstřelených branek (11. nejlepší výsledek mezi kluby La Ligy), což je výrazně více, než skutečně dosažené hodnota (25 branek). To naznačuje (podobně jako výše uvedená data), že Deportivo je v ofenzivní fázi zhruba průměrně kompetentní ligový tým, alespoň v ohledu vytváření šancí. Achillovou patou je ovšem jejich proměňování. To může být způsobeno nekvalitou hráčů v této specifické dovednosti, ovšem vzhledem k personálnímu obsazení útočné fáze Deportiva (zpravidla hráči, kteří historicky nemají podprůměrné ofenzivní statistiky) se také může jednat o pouhou statistickou výchylku, která by se časem vrátila do normálních hodnot. Samozřejmě je ale nutno mít na paměti, že tato data berou celou sezonu jako celek a nezohledňují faktory jako výměny trenérů, změny herního stylu a psychické rozpoložení jednotlivých týmů.

V defenzivní fázi má možná překvapivě na první pohled slušná čísla Málaga. Protivníky nutí zakončit střelou z prostoru mimo pokutové území v 41% případů, což je 8. nejlepší ligový výsledek v této kategorii. Deportivo je 12. (39%), Levante 16. (34%) a Las Palmas 18. (31%). Pokud se podíváme na obdržené expected goals, tvoří Las Palmas, Levante a Deportivo nejhorší trojici v lize, Málaga je v této kategorii sedmá od konce. Levante však jako jediné má hodnotu obdržených expected goals vyšší, než kolik branek skutečně obdrželo, což pro obranu Granotas není dobrá vizitka. 

Defenzivu Deportiva sráží individuální chyby – takových, které přímo vedly k obdržené brance, vyprodukovali hráči Deporu letos hned 7 (Las Palmas a Levante 4, Málaga 2). Tým z Kanárských ostrovů je nejhorší v celé lize v bránění rychlých protiútoků soupeře, Palmy z nich inkasovali hned pětkrát. Málaga dostala z brejků dvě branky, Levante s Deportivem po jedné. Obrovský problém pro Deportivo představují obranné standardní situace, ze kterých inkasovalo 14 gólů, s náskokem nejvíce v celé soutěži. Mezi horší týmy v této statistice patří ale i Las Palmas s 10 obdrženými brankami, Málaga a Levante jsou zatím na čísle 8. Ačkoliv se nejedná o čistě defenzivní statistiku, sluší se zmínit neotřesitelné vedení Málagy v žebříčku červených karet. Hráči andaluského celku jich viděli hned 7 (žádný jiný tým v lize nedostal více než 4). 

Který z těchto týmů se nakonec dokáže vyhnout sestupu do druhé ligy? Bookmakeři věří nejméně Málaze, na sestup Andalusanů se kurzy pohybují mezi 1,02 a 1,03. Na sestup Deportiva si můžete vsadit v kurzech od 1,18 do 1,22, Las Palmas se „prodávají“ za 1,44 – 1,50 a největším favoritem na udržení se je podle kurzů Levante (1,50 – 1,61). Známý predikcemi se zabývající server FiveThirtyEight naopak v této fázi soutěže vidí jako největšího adepta na záchranu Las Palmas, sestup Kanárského týmu vyčísluje pravděpodobností „pouze“ 60%. Levante má na sestup šanci 66% a Deportivo 78%. Málaga s 95% pravděpodobností sestupu už může jen čekat na zázrak.

Pro úplnost ještě dodejme los závěrečných kol všech čtyř aspirantů na udržení.

Levante (17. místo, 21 bodů):

Getafe CF - Levante UD
Levante UD - SD Eibar
Girona FC - Levante UD
Levante UD - UD Las Palmas
Atlético Madrid - Levante UD
Levante UD - Málaga CF
Athletic Bilbao - Levante UD
Levante UD - Sevilla FC
CD Leganés - Levante UD
Levante UD - FC Barcelona
Celta Vigo - Levante UD

Las Palmas (18. místo, 20 bodů):

UD Las Palmas - Villarreal CF
Deportivo La Coruña - UD Las Palmas
UD Las Palmas - Real Madrid
Levante UD - UD Las Palmas
UD Las Palmas - Real Sociedad
Real Betis - UD Las Palmas
UD Las Palmas - Deportivo Alavés
Espanyol Barcelona - UD Las Palmas
UD Las Palmas - Getafe CF
SD Eibar - UD Las Palmas
UD Las Palmas - Girona FC

Deportivo (19. místo, 19 bodů):

Girona FC - Deportivo La Coruña
Deportivo La Coruña - UD Las Palmas
Atlético Madrid - Deportivo La Coruña
Deportivo La Coruña - Málaga CF
Athletic Bilbao - Deportivo La Coruña
Deportivo La Coruña - Sevilla FC
CD Leganés - Deportivo La Coruña
Deportivo La Coruña - FC Barcelona
Celta Vigo - Deportivo La Coruña
Deportivo La Coruña - Villarreal CF
Valencia CF - Deportivo La Coruña

Málaga (20. místo, 13 bodů):

Málaga CF - FC Barcelona
Celta Vigo - Málaga CF
Málaga CF - Villarreal CF
Deportivo La Coruña - Málaga CF
Málaga CF - Real Madrid
Levante UD - Málaga CF
Málaga CF - Real Sociedad
Real Betis - Málaga CF
Málaga CF - Deportivo Alavés
Espanyol Barcelona - Málaga CF
Málaga CF - Getafe CF

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace