¡Campeones! Španělsko je znovu mistrem Evropy

Španělská radost (© marca.es)

Španělsko ve finále evropského šampionátu rozdrtilo po nejlepším výkonu v turnaji Itálii 4-0 a obhájilo zlaté medaile.

La Roja se tak nesmazatelně zapsala do fotbalové historie jako první tým, který triumfoval na třech velkých akcích v řadě. Euro 2008, mistrovství světa 2010 a Euro 2012. Současná generace Španělska ukázala, jak je výjimečná.

Mnozí přitom přisuzovali roli favorita Itálii, která se na letošním turnaji prezentovala celkově lepšími výkony a pohlednějším fotbalem. Jenže La Roja zabrala v pravý čas a ukázala, že umí hrát skvělý útočný fotbal. Nuda? Možná v předešlých mačích, ale dnes rozhodně ne.

Velkou zásluhu na tom měl Xavi, dosud nepříliš viditelný. Ve finále ale barcelonský režisér pookřál a ukázal svou nejlepší verzi. Byl to však Silva, kdo netradičně hlavou poslal po centru Cesca Španělsko do vedení. Klíčovým okamžikem byl závěr poločasu, kdy Jordi Alba úžasným náběhem překvapil obranu soupeře a ideální pas Xaviho proměnil v druhý gól. Iker Casillas působil jistě a zlikvidoval několik nebezpečných střel.

Po změně stran mohl vstřelit kontaktní gól Di Natale, Casillas skvělým zákrokem udržel pro Španělsko dvougólový náskok. Poslední půlhodinu už Itálie působila odevzdaným dojmem, neboť kvůli zranění musel odstoupit Motta a Prandelli už nemohl střídat, takže dohrávala v početní nevýhodě. Toho využili střídající Torres a Mata, aby skóre upravili na konečných 4-0.

Zlaté časy španělské kopané pokračují. Vicente del Bosque slaví druhé zlato v řadě, La Roja třetí zlatou medaili za čtyři roky. ¡Campeones!

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace