BLOG: Cesc sí o no?

Cesc Fabregas (©google.com)

Máme za sebou rok účinkování Cesca Fabregase, jehož přestupová sága rozdělila Culés na dva tábory. Tentokrát bych se chtěl věnovat jeho zhodnocení a rekapitulaci z mého pohledu.

Fabregas přicházel primárně jako alternativa za Xaviho či Iniestu do zálohy. Rosell jej vyhlásil jako přestupovou jedničku a začala zdlouhavá vyjednávání. Možná tenhle přestup měl ekonomicky i dobrý marketingový potenciál, ale o ekonomovi, který si zatím jen vzal pujčku na platy, podepsal smlouvu s QF, nebo podle kterého je ekonomicky výhodnější končit před branami finále, si myslím svoje. Ve skutečnosti bylo podle mě hlavní hnací silou to, že Cesc je prostě Katalánec a ti by měli hrát za Barcu.

Mimo to, že jako mladý odešel do Anglie, když strýček Wenger využil mezery v pravidlech, načež se Cesc během zhruba tříleté mýdlové opery jednoznačně nevyjádřil, zda chce v Barce hrát, resp. to byla spíš prohlášení: ''V Arsenalu jsem spokojený'' a pod., prodloužil kontrakt s Arsenalem, z kterého ho musela Barca vyplatit. Pokud je naše přestupní politika ''odejdi hrát do zahraničí, my tě pak za milióny vykoupíme'', jsme ztraceni. Měl možnost dokončit kontrakt a v klidu přestoupit, namísto toho se snažili s Wengerem Barcu co nejvíc ''natáhnout''. Nesmírně pasivní přístup ve srovnání např. s Mascheranem. Zárověň je to i špatný příklad pro současné mladé, což se zatím (naštěstí) příliš neprojevuje.

Během celého toho cirkusu jsme mohli číst o tom, jak se u nás Fabregas skvěle chytne, o návratu ztracenného syna a barcelonském DNA. Dnes můžeme číst toto: http://www.goal.com/en-us/search/results?q=fabregas&sa= .

Cesc byl rovněž hlavním důvodem k přechodu ke hře se třemi obránci a ''diamantu'' v záloze. Se systémem 3-4-3 už ale Barca tak nedominovala, jako předchozí podzim. Po pravdě mi přišlo, že hráči jsou v tomhle rozestavení (hlavně ze začátku) ztracení a nevědí co se po nich chce. To se odráželo i na výsledcích. Cesc dával v té době poměrně dost gólů a byl i užitečný (jak by ne, když ostatní byli marní). Důležitý byl především kvůli početné marodce.

Zhruba druhou polovinu sezóny předváděl Fabregas průměrné až podprůměrné výkony a chvalozpěvy utichly. Každý kritizoval Tella a další, nikdo nezmiňoval Cesca.

Celé je to jen logické vyústění situace. Fabregas se k nám prostě nehodí. Myslete si co chcete, ale 8 let v Anglii je dlouhá doba. Jeho výkony nejsou nic ohromujicího. Za 40 miliónů nás nijak neposunul a na suplování Xaviho asi nikdy mít nebude. Nezbývá, než doufat, že to převezme někdo z mladých. Pro mě je to jeden z nejhorších přestupů v poměru cena/výkon,jméno... Hodil se, když jsme měli hodně zranění, stejně tak tam ale mohl být někdo z mladíků. A taky si myslím, že byl někdy Pepem tlačen do sestavy ''natvrdo'', ve snaze ospravedlnit jeho přestup. Uvidíme jaký styl zvolí Tito, třeba dokáže Cesca lépe zapracovat a využít jeho předností a nebude ho cpát na hrot, tam prostě jeho místo není. To, že do Pepova systému se nehodí, se vědělo už před jeho příchodem.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace