Čísla a zajímavosti 226. El Clásica

Camp Nou hostí 226. El Clásico (© marca.es)

Zraky celého fotbalového světa budou od dnešní 18. hodiny upřeny na Camp Nou, kde bude k vidění slavné El Clásico.

A půjde už o 226. oficiální duel mezi Barcelonou a Realem Madrid. Lepší bilanci mají Madriďané s 90 výhrami, Barcelona zvítězila 87krát. Ve zbylých 48 zápasech se zrodila remíza. Celkem padlo 743 branek, a to v poměru 379:364 ve prospěch Realu Madrid.

Pokud se zaměříme jen na ligové boje, pak i v nich si lépe vede Real Madrid, a sice ve výhrách (70 - 64) i skóre (270:259).

V domácím prostředí má Barcelona proti Realu Madrid příznivou bilanci 60 výher, 23 remíz a 25 porážek.

Real Madrid může dobýt Camp Nou podruhé v řadě v soutěžním zápase. To se mu naposledy povedlo před 48 lety, kdy odvěkého rivala zdolal na jeho půdě dokonce 4krát za sebou.

Blancos neprohráli s Barcelonou pětkrát v řadě. Real Madrid držel ve vzájemných zápasech neporazitelnost nejdéle 8 střetnutí mezi roky 2001 a 2003, Barcelona 7 zápasů v letech 2011 až 2012.

Lionel Messi dnes může překonat Alfreda di Stéfana jako nejlepšího střelce historie El Clásica.

V posledních 13 vzájemných duelech pokaždé skórovali oba soupeři alespoň jednou. Pokud se tak stane i dnes, půjde o rekordní šňůru. Tu dosud nejdelší (rovněž 13 utkání) ukončil zápas na Les Corts 5. dubna 1953, kdy Barcelona vyhrála 1-0.

Cristiano Ronaldo je jediným hráčem, který skóroval v El Clásicu na hřišti soupeře šestkrát v řadě. Tato série stále platí a Portugalec ji dnes může prodloužit.

Xavi dnes překoná Raúla a Hierra v počtu startů v El Clásicu (38). Více mají jen Manolo Sanchís (43) a Gento (42).

Barcelona je lídrem ligové soutěže už 47 kol v řadě, v ohrožení je tak 53kolový rekord Realu Madrid z let 1987 až 1988.

Dnešní El Clásico by mohlo být nejsledovanější v historii, k televizním obrazovkám po celém světě usedne kolem 400 milionů fanoušků. Na zápas je akreditováno přes 700 novinářů z 30 zemí (Česká republika mezi nimi není).

V ligovém El Clásicu je nejčastější výsledek 2-1. Zrodil se celkem 23krát.

Dnešní choreo, které vytvoří fanoušci, bude kromě barev katalánské vlajky obsahovat i nápis na podporu Tita Vilanovy. Bývalý trenér Barcelony stále bojuje se zákeřnou nemocí.

Undiano Mallenco bude arbitrovat své osmé El Clásico. Pět jich vedl v lize, úspěšnější byla Barcelona se třemi výhrami, jednou týmy remizovaly a jednou zvítězil Real Madrid.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace