BLOG: Co hostování schvátí, to už nenavrátí

Bojan, Fontas a Afellay ještě v dresu Barcy (©tumblr.com)

Mládežnická akademie FC Barcelony, La Masia, produkuje každoročně mnoho fotbalových talentů. K tomu klub prakticky každé letní přestupové období koupí nové posily.

Jen obtížně ale mohou být všichni zapsáni na soupisku prvního týmu a ještě složitější to má trenér, pokud chce dát všem příležitost v zápasech během sezóny. Jednou z možností, jak řešit takový rébus, je poslat hráče na hostování či je prodat s možností zpětného odkupu. Metoda často využívaná u mladých talentů postavená zjednodušeně na myšlence: "Když se mu bude dařit, vezmeme ho zpět." V případě FC Barcelony se ovšem takový odchod prakticky rovná trvalému konci v dresu Blaugranas.

STATISTIKA NELŽE

Za posledních 10 let odešlo v rámci prvního týmu či přechodu z béčka do áčka přes 30 hráčů na hostování, nebo byli prodáni s možností zpětného odkupu. Mnoho z nich se vrátilo, aby následně putovali o dům dál. Ani jeden ze 30 hráčů (Geovanni, Navarro, Rochemback, Saviola, Oscar, Dámia, Lopéz, Rubén, Henrique, Sanchéz, Caceres, atd.) se následně nedokázal vrátit a zabydlet v sestavě. A výhled není v tomto směru růžový, i když se týká hráčů jako je Bojan, Afellay, Fontas, Cuenca či Romeu.

ŠPATNÉ NAČASOVÁNÍ

Ideální průběh je, pokud hráč, který sice nenastupuje do každého zápasu, přesto dostává příležitost, odejde na hostování do klubu, kde bude mít jistotu, že bude hrát pravidelně! To se ovšem nestává. V Barceloně to funguje tak, že hráč nejprve rok stráví na lavičce či na tribuně, než je poslán pryč. Příkladů je v tomto směru v poslední době mnoho. Bývalý kapitán Barcy B, Andreu Fontas, byl dlouhý čas hlavním favoritem na místo v áčku, dvě sezóny čekal v zápasovém vytížení béčka na šanci. Tento okamžik by hostování dávalo smysl. Přišel přesun do áčka, kde ale Andreu šanci nedostal. Následně se vážné zranil, ale ani po návratu se v sestavě neobjevil. Mallorka tak získala hráče, který rok a půl byl bez zápasové praxe. Bojan byl poslán pryč po roce vysedávání na lavičce, i když již 2 roky bylo jasné, že v plánech Guardioly nefiguruje. A tak bychom mohli pokračovat.

VHODNÝ VÝBĚR KLUBŮ

Hráči jsou z Barcelony zvyklí na ojedinělý styl, a pokud se na hostování mají připravit na pozdější návrat, bylo by logické, aby hráli v týmu, který vyznává podobný fotbal. A jak bylo zmíněno výše, musí mít jistotu, že budou hrát. Co ale čekat o odchodu Oriola Romeu do Chelsea za předpokladu, že ho bude Barca chtít zpět? Romeu se i přes dlouhé zranění (jak typické) vrátil v dobré formě, byl oporou, ale v áčku upřednostnili jiné. Předpokládalo se, že se prosadí v londýnském klubu, kde na jeho pozici byl v době příchodu další 2 až 3 hráči? Svoji roli a to roli podstatnou, hraje logicky i klub, kam hráč odchází, který může přislíbit, že fotbalista šanci dostane, teď či v budoucnu, ale v případě Oriola to byl, zdá se, krok vedle. Nehledě na zcela jiný styl hry Chelsea.

TŘI MOŽNOSTI

Když v létě realizační tým přemýšlí o posílení prvního týmu, jistě padne otázka: "Koupíme někoho nového, nebo přivedeme hráče zpět z hostování, nebo dáme šanci hráči béčka?" Zásadním faktorem je samozřejmě přestupní částka, marketing, zkušenosti atd. Příkladem v postoji Blaugranas může být pozice stopera a útočníka (křídla). Po odchodu trojice obránců muselo v létě 2010 vedení tento post řešit. V béčku čekal na zavolání Fontas, Bartra, Muniesa, možná i Sergi Gomez. Barca mohla levně zpět koupit exkapitána Barcy B, Alberta Botiu, který si vydobyl pozici v Gijonu. Guardiola ale přivedl defenzivního záložníka Mascherana, ze kterého udělal stopera. Za necelý půl rok bude klub muset udělat další rozhodnutí: "Kdo nahradí v případě odchodu Davida Villu?" A opět tu máme všechny 3 varianty v podobě nové posily (čas pro Neymara?), Deulofeua z béčka, nebo Bojana, Cuencu či Afellaye z hostování. Jak se ukazuje, vždy má nejhorší pozici ten, který je v hráč na hostování.

FABREGAS, PIQUE A ALBA

Přesto ale mladíci nemusí smutnit. Cestu ukázala trojice "ztracených synů". Prvním z řady byl obránce Pique v létě 2008, následoval ho jeho bývalý spoluhráč a kamarád z La Masia, Francesc Fabregas a naposledy se k nim přidal Jordi Alba. Všichni 3 v mládí z katalánského velkoklubu odešli, aby je po mnoha letech Barca koupila zpět. Celkově i s bonusy to klub vyšlo na cca 50 miliónů eur. Je tedy třeba vydržet, a když se prosadíte, klub vám jistě pak dá přednost před úplně cizími. I proto je reáné, že po letech se na Camp Nou objeví třeba Icardi, Rochina nebo Bellerin.

KDO BUDE DÁL?

Kandidáty na odchod na hostování jsou v současné době Jonathan Dos Santos, Marc Bartra, Sergi Roberto a Rafinha. První jmenovaný odchod odmítá a sezení na tribuně mu nejspíše vyhovuje. Marc se modlí, aby vedení v létě stopera nekoupilo a konečně dostal šanci. V opačném případě si bude muset vybrat: "Odchod či vydržet?" Další dva sice mají příslib áčka v ročníku 2013/14, ale kam s nimi? V záloze je na 3 posty 7 hráčů, s nimi by to bylo 9.

UTEČ BRZY, NEBO SI POČKEJ

Odchovanci velkoklubů to mají vždy složité. Pozitivní zprávou pro ty z Barcy je fakt, že na nich klub dlouhodobě staví. Tím méně příjemným je skutečnost, že se prosadí 1 z 10. Historie ukazuje, že vyhrávají ti, co utečou dříve, než je lavička áčka zabrzdí v rozletu a nebo ti, kteří si na svou šanci počkají. Do první skupiny můžeme řadit trojici "ztracených synů", do té druhé např. Martina Montoyu. Dva roky setrval v béčku, i když ho výkonnostně již přerostl. Nyní čeká na šanci v áčku, ačkoliv rok či dva ještě čekat bude. Než odejde Alves. Odměna v podobě základu ale bude jistě sladká.
Do budoucna nikdo nevidí a úspěšnost hostování se může zlepšit. Nyní, stejně jako v minulých letech, ale platí, že "co hostování schvátí, to už nenavrátí."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace