Co létalo před deštníkem...

Na trávník létaly různé předměty (© elpais.com)

V neděli v noci jedna chytrá hlava v ochozech stadionu Las Cármenes v Granadě zřejmě pořádně zavařila svému oblíbenému klubu, když nedokázala zkrotit svůj hněv a hozeným deštníkem trefila pomezního rozhodčího Javiera Rodrígueze Aguilara. Hlavní arbitr později utkání přerušil za stavu 2:1 pro domácí. Disciplinárka tak bude muset řešit další případ neukázněného fanouška.

Že se ale nejedná o ojedinělý případ nám dosvědčí některé případy z nedávné minulosti. Abychom našli poslední podobný incident, který se odehrál ve španělském fotbale, je třeba se vrátit do roku 2008. Tehdy v utkání Betis - Athletic Bilbao, paradoxně s Closem Gómezem v roli hlavního soudce, brankář hostí Armando schytal ránu lahví hozenou z hlediště, po níž zůstal knokautován ležet na trávníku. V ten moment bylo utkání ukončeno a Athleticu započítána výhra 1:2, která aktuálně platila na hřišti. 

Další flaška a opět v domácím stánku Betisu byla hlavním protagonistou čtvrtfinálového souboje Copa del Rey mezi verdiblancos a Sevilla FC o pár měsíců dříve. Tehdy během derby měl jeden rozčílený fanoušek dobrou trefu, když jím hozená PET láhev našla přímo hlavu trenéra hostí Juande Ramose, jenž musel být v bezvědomí odnesen do útrob stadionu na nosítkách. Utkání bylo Undianem Mallencem přerušeno a o pár dní později dohráno na Coliseum Alfonsa Péreze.

Podobný případ se odehrál během jiného pohárového duelu Valencia - Deportivo La Coruňa v roce 2006. Tehdy přistála na pomezním rozhodčím Vicente Egidovi malá pěticentová mince a hlavní arbitr Megía Dávila rozhodl utkání přerušit. To se dohrálo o několik dní později na stejném místě, stadionu Mestalla, ovšem bez diváků, před prázdnými tribunami. 

A že se v historii najdou i jiné zajímavé případy můžete posoudit sami. Jestli nenávist fanoušků Osasuny vůči Realu Madrid existovala již dávno v historii, pak v roce 1986 se definitivně potvrdila a vygradovala. Jorge Valdano tehdy dostal šroubem do ucha a středopolař Ricardo Gallego kaštanem do oka. Stadion El Sadar byl zavřený na jeden zápas. 

Stadion Santiaga Bernabéua byl poprvé uzavřen v roce 1982 kvůli výtržnostem při zápase s Barcelonou. V březnu 1994 fanoušci Bílého baletu trefili pomezního rozhodčího při zápase s Tenerife pomerančem. Stadion byl uzavřen na jedno utkání. Stejný předmět vržený z ochozů zavinil i přerušení zápasu Espanyol-Atlético v roce 1996, ještě na starém stadionu Sarrià. Terčem útoku se stal rozhodčí Brito Arceo, trest tradiční - jednozápasové uzavření. 

Nemohl snad existovat lepší důvod k házení předmětů na hrací plochu, než výlet zrádce Figa na Camp Nou v listopadu 2002. Pořádná smršt nesmyslů se tehdy snášela na zelený pažit, vyjímkou nebyla ani prasečí hlava, nebo láhev whisky. Disciplinárka tehdy Barçe naložila dvouzápasový trest. Jenže azulgranas se odvolali a vedení soutěže v srpnu 2005 trest změnilo na pokutu 4.000 eur. Ani v roce 1997 nebyl stadion Barcelony uzavřen poté, co Roberta Carlose zasáhl zapalovač.

Příliš bezpečno není ani na domácím stadiónu Sevilly, Sánchez Pizjuánu. V roce 1999 našel při derby s Betisem rozhodčí na hrací ploše nůž. Sevilla byla potrestána čtyřzápasovým flastrem, jenž byl posléze disciplinárkou snížen na jeden. Ve stejném roce dostal pomezní rozhodčí ránu lahví do hlavy při souboji s Realem Sociedad. Nejvážnější incident se ale přihodil v říjnu 2002, kdy sedmnáctiletý mladík brutálně napadl berlí pracovníka ochranky za jednou z branek. Stadion byl uzavřen na čtyři zápasy a útočník putoval na sedm měsíců do zařízení pro nezletilé delikventy. I loni létaly kolem hlavy brankéře Realu Madrid Casillase láhve s různými nápoji...

V Castalii při zápase Copa del Rey Castellón - Valencia v říjnu 2003 na protest proti nařízené penaltě v neprospěch domácích doplachtila na soudce Télleze Sáncheze baterie z mobilního telefonu. A tak by se dalo pokračovat ještě dlouho. Riazor byl potrestaný třízápasovým trestem (1987), San Mamés (1997) dvouzápasovým, Zorilla (1989), Vicente Calderón (1991), Vallecas (1992) jednozápasovým kvůli házení předmětů a potyčkám mezi fanoušky. Kuriózní je rovněž případ z Barcelony, kde v roce 1999 na stadiónu Espanyolu Montjuïc divák neudržel nervy na uzdě, vzal si rohový praporek a šel si to s pomezním rozhodčím vyříkat po svém. Doufejme, že incident z Granady tak bude pro příštích několik let zase poslední kaňkou na vysvědčení španělského fotbalu.

Figo poprvé v Barceloně... 

Zubizarreta trefený lahví po finále poháru v roce 1990 ve Valencii...

Další finále poháru a znovu Mestalla. Rok 2009 a soupeřem Barcelony byl Athletic...

Loňský rok, Casillas zasažený lahví v Seville...

Rok 2008. Zápas Betis- Athletic, oběť Armando...

Tohle Juande Ramose asi bolelo...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Předchozí 1 Následující
Předchozí 1 Následující

Top plkálisti dnes

1. Jordi Alba 1
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace