Další hit z Mazinhovy továrny

Rodrigo Moreno Machado (© as.com)

Bylo to před devíti lety, když se ve své domovině Iomar do Nascimento, ve fotbalovém světě známý pod nickem Mazinho, rozhodl pověsit kopačky na hřebíček a vrátit se zpět do kraje pod Pyrenejemi. Středopolař - dříč, jenž ve Španělsku prošel Valencií, Vigem a Elche, navrhl svému kamarádovi, Adalbertu Machadovi, založení fotbalové školy. Mimochodem Machado nebyl žádný nazdárek. Levý krajní obránce odehrál za proslulé Flamengo, kde Zico řídil a Bebeto zakončoval, téměř 200 utkání. Na Maracaná si ale užil svoje i co se týče zranění. Prakticky rok a půl byl mimo a tak se během „nicnedělání“ oženil.

Čtyři roky nato se narodil malý Rodrigo, jenž v okamžiku, kdy jeho táta přijal nabídku Mazinha, přišel do Galície jako vyjukaný brazliský kluk. Dneska je z něj sebevědomý španělský reprezentant, který minulý čtvrtek nasázel do sítě Estonska v kvalifikačním zápase „21“ rovnou hattrick. „Já i Adalberto jsme dělali všechno možné aby Rodrigo a Thiago hráli za Brazílii“, přiznává Mazinho, jenž svého staršího syna pro Seleção již definitivně ztratil a tuší, že potomek jeho kamaráda půjde stejnou cestou. „Brazílie potřebuje středního útočníka, ale nemyslím si, že povolá kluky, kteří vyrůstají venku“. 

Prozatím Rodrigo hají reprezentační dres červené barvy. Přes hlavu ho přetahoval i na Mistrovství světa dvacítek letos v létě v Kolumbii a sní o tom, že jednou zaťuká na dveře prvního týmu Vicente del Bosqueho. „Jeho čas přijde“, poznamenal v portugalském tisku reprezentační lodivod. 

Ve dvanácti letech se odchovanec Flamenga ocitl s ohromným talentem ve Vigu. Společně s Thiagem spojili své síly v Urece, klubu z Nigránu a dokonce před jejich uměním lehlo na lopatky i žákovské družstvo Celty Vigo. „Fotbalová škola ale vydržela jenom tři roky. Barça si přišla pro Thiaga a já šel s ním“, vzpomíná Mazinho. Adalberto našel práci v Celtě jako vyhledávač talentů a pochopitelně i Rodrigo fotbalově vyrůstal v bleděmodrém dresu klubu z Viga až do chvíle, kdy si ho před dvěma roky všiml a nabídkou poctil samotný Real Madrid. Během šesti měsíců se posunul z týmu do devatenácti let přes céčko až do Realu Madrid Castilla, který sváděl boje v Segunda División B. „Jeho schopnost zapojit se do kombinace a zakončit je úžasná“, diagnostikoval sportovní ředitel Bílého baletu Miguel Pardeza. 

„Je velmi přímočarý“, vypozoroval Mazinho, „Stejně jako Thiago a můj druhý syn, Rafinha, hráli sálový fotbal a něco z toho v nich zůstalo“. Velký talent ale Valdebebas opustil když Real angažoval do svých řad Ángela Di Maríu v létě 2010. Byla to sice transakce nezávislá na té Argentincově, ale Benfica při té příležitosti zapředla hovor právě na téma Rodrigo. Nakonec se uskutečnil hráčův přestup výměnou za šest milionů eur s tím, že Real bude moci koupit Rodriga zpět v roce 2011 a 2012 za dvojnásobek ceny. Ani tak se ale Lisabon jeho místem určení nestal. Benfica pro mladého devatenáctiletého holobrádka místo ve svých řadách nenašla a poslala ho na zkušenou do anglického Boltonu. 

Nicméně i přesto, že Rodrigo měl kufry neustále připravené, ve španělské federaci na něj nikdy nezapomněli. „Působení v Premier League mu přišlo k duhu, získal na intenzitě, dynamice. Je hodně soustředěný, vyspělý, má svoji osobitost“, vypovídá Luis Milla, kouč reprezentační jedenadvacítky, jenž si užívá komplexního forvarda. „Má vrozené střelecké předpoklady, ale umí se také stáhnout ze šestnáctky a kombinovat s velmi dobrou technikou. Výborně hlavičkuje, hraje skvěle zády k brance. A teď už má i sebedůvěru“, uzavírá. V čekárně před šatnou reprezentačního áčka jde jeho cena prudce nahoru. Pomalu se začíná prosazovat do sestavy Benficy na úkor Cardoza. Zbývají mu ještě čtyři roky smlouvy, ve které je stanovena výkupní klauzule 20 milionů eur. Od letošního léta je ale od návratu na San Bernabéu vzdálen přeci jen o ždibec víc. Při vyjednávání Coentrãova přestupu klub z Lisabonu možnost zpětného vykoupení ze strany Realu zrušil. Bílý balet má aktuálně nárok pouze na dvacet procent z případného dalšího prodeje hráče. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace