Dani Sánchez Llibre opouští funkci

Dani Sánchez Llibre (©marca.com)

Hrozil tím, že opustí funkci poprvé – neodešel. Hrozil tím, že opustí funkci podruhé – neodešel. Jak se ale říká, do třetice všeho dobrého a zlého, tentokrát už prezident Espanyolu Barcelona Daniel Sánchez Llibre opravdu opouští pohodlné křeslo po čtrnáctiletém vládnutí, čímž se zařadil mezi služebně nejstarší prezidenty celé historie los pericos.

Jeho příchod do Espanyolu neprobíhal právě za zrovna ideální konstelace. Když v roce 1997 nastoupil do funkce po Franciscu Piccim, nemohl již zabránit prodeji stadionu Sarrià a stěhování do exilu na Estadi Olímpic Lluis Companys de Montjuïc. Konec stadionu Sarrià byl jedním z nejtěžších okamžiků celé historie katalánského klubu a Sánchez Llibre se obával, že ho tenhle strašák bude pronásledovat po celý život. Nakonec ho však dokázal zdárně zaplašit.

Sánchez Llibre bohatě vynahradil prodej stadionu Sarrià vybudodováním nového domova Espanyolu, krásného stánku Cornellà-El Prat, kde by blanquiazules rádi oprášili staré dobré roky. Kromě toho, že za dnes již bývalým prezidentem stojí nový stánek moderního střihu, postaral se rovněž o klubovou budoucnost vybudováním sportovního centra v Sant Andrià. V roce 1999 položil základní kámen tohoto komplexu a dnes je z něj továrna na mladé talenty a jeden ze způsobů financování chodu celého klubu.

Jeho finanční úspěchy, kdy zdárně čelil finanční krizi, která zasáhla celý svět, jdou ruku v ruce s těmi sportovními. Opouští křeslo coby nejúspěšnější prezident v tomto směru v celé historii Espanyolu. Během jeho mandátu pericos zvedli nad hlavu hned dvakrát Copa del Rey (2000 a 2006) a v roce 2007 se dostali až do finále dnes již bývalého poháru UEFA, kde po penaltovém rozstřelu podlehli Seville. 

Rovněž zájmy celého klubu hájil velmi pevně, především proti městskému rivalovi, ale také vůči tvrdé opozici, kterou představoval nejvyšší akcionář José Manuel Lara Bosch během jeho prvních let v Espanyolu. Na základě těchto sporů začala nabývat na obrysech možnost demise Daniho Sáncheze Llibreho. To bylo v roce 2001. Deset let na to již v klubu končí doopravdy. „Nebudu prezidentem ani o den víc ani míň”, prohlásil. To bylo 12.července 2011.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace