David Raya: překvapivý debutant ve španělském nároďáku

Velkým překvapením na seznamu nominovaných hráčů španělské reprezentace pro nadcházející přátelská utkání s Albánií a Islandem je šestadvacetiletý brankář Brentfordu, David Raya.

Když před deseti lety odcházel mladý teenager na Ostrovy, nemohl tušit, že  se stanou jeho domovem pro další roky profesionální kariéry. Z Blackburnu se po sedmi letech přesunul do Brentfordu, v jehož dresu letos poprvé debutoval v Premier League a vydřené místo v brance už nepustil.

David Raya vyniká prací nohou a je doslova zjevením letošní Premier League, přesto bylo obrovským překvapením, když Luis Enrique vynechal v nominaci stálici Davida de Geu a vsadil na pro mnoho fanoušků neznámou tvář. Brentford byl v posledních měsících v centru zájmu zejména kvůli podpisu smlouvy s Christianem Eriksenem, David Raya je ale neméně důležitou postavou týmu z Premier League.

Zranění kolena donutilo Rayu na tři měsíce opustit branku Brentfordu, ale trenér Thomas Frank v něj vkládá naprostou důvěru a tak se v únoru opět vrátil mezi tři tyče. David Raya působí na Ostrovech již deset let od doby, kdy přišel na půlroční výměnný pobyt. Život se ovšem španělskému brankáři změnil ve chvíli, kdy byl v Blackburnu přesunut do A týmu a dostal možnost profesionální smlouvy.

David Raya si postupně získal důvěru trenéra, prosadil se do branky v druhé anglické lize, kde nastupoval pravidelně až do sezóny 2020/21, kdy s Brentfordem postoupit do Premier League. Letošní sezóna patří k vrcholům dosavadní Rayovy kariéry. Pozornost trenéra španělské reprezentace na sebe přitáhl v památných zápasech proti Manchesteru City, Liverpoolu nebo Chelsea, kdy soupeře přiváděl k šílenství. Uvidíme, zda přesvědčí i fanoušky a trenéra národního týmu a vyslouží si pozvánku i do Kataru.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace