David Silva zanechává dojem

David Silva v souboji s korejskou obranou (© que.es)

Davida Silvu členové reprezentačního trenérského týmu pochopitelně výborně znali. Ovšem po pár dnech soustředění, řečeno s lehkou nadsázkou, všichni na rodáka z Arguineguínu zírali s otevřenou pusou. Za jeden rok, jenž strávil v anglické Premier League, udělal pořádný výkonnostní skok, jenž ho nyní řadí na zcela odlišný level, než dříve. „V trénincích a přípravných zápasech zanechal úžasný dojem“, říká jeden z trenérů.

Proti Korejské republice Silva doslova ovládl celou hru španělského celku. Zapojil se do nejvíc akcí ze všech hráčů (109), nejvíc jich zakončil (14) a byl rovněž nejaktivnějším střelcem na korejskou branku (4). Jen v povedených přihrávkách ho překonalo překvapeni z Betisu Beñat (86 oproti Silvovým 77). Jeho psychická i fyzická pohoda, jistota při diagonálních nájezdech do vápna, schopnost vymyslet jakoukoliv kulišárnu, z něj dělají velmi vážného adepta na člena základní sestavy pro otevírací zápas španělského vystoupení na EURu 10.června proti Italům společně s Xavim a Iniestou za jediným hrotem Fernando Torresem.

Před tím, než Španělé vyrazili na „švýcarskou tour“ na zápasy proti Srbsku a Koreji, strávil David Silva několik dní ve svém rodném Arguineguínu. Odpočíval, odstřihl se od všeho, vypnul. Užíval si svých prarodičů, přátel, procházel se po městě, aniž by to budilo nějaký velký povyk, protože místní jsou na jeho přítomnost zvyklí. Je jedním z nich.

Zkrátka si odfrkl po hodně vyčerpávající sezóně v Manchesteru, kdy s Citizens vybojoval ligový titul, ocenění jež si fanoušci nemohli vychutnat dlouhatánských 44 let. Sice nebyl prvním Španělem, jenž dobyl v Premier League titul. Ovšem na rozdíl od Del Horna (Chelsea 2005) a Piquého (United 2008) na něm měl rozhodující podíl od začátku do konce. Osm gólů a dvaadvacet přihrávek mluví za všechno. V City se stal Silva hvězdou a triumf pro klub je o to sladší, že po souboji ve fotofiniši uplynulé ligy padl jeho městský rival United v čele s Alexem Fergusonem. Bafuňáři Manchesteru City si se Silvou domluvili rande hned po skončení Mistrovství Evropy s jednoznačným cílem – prodloužit šikovnému záložníkovi smlouvu. Přejí si, aby fotbalovou kariéru zakončil v jejich bleděmodrém dresu. Během oslav titulu se totiž přihodila jedna historka, která ještě víc zvedla váhu Davida u vedení klubu. Překvapivě se totiž objevil na večeři, kterou pořádali kluboví zaměstnanci. Pozvaly ho tam kuchařky. Ovšem v tak konzervativní společnosti, jako je tak anglická, bylo Silvovo gesto vykládáno jako něco téměř revolučního. Ale Silva to bral naprosto přirozeně. Vždycky se cítil lépe mezi „svými“, společenskou třídou ze které pochází. Davidův táta byl městský policajt v Arguineguínu a po přesunu do Valencie byl zaměstnán jako osoba odpovědná za bezpečnost sportovního centra Paterna.

Silvovi se do Valencie stěhovali, když bylo Davidovi čtrnáct let, poté co ho do své akademie nevzal Real Madrid. Ve všech mládežnických reprezentačních výběrech patřil mezi nejzajímavější a nejlepší hráče a slabost pro něj měl i minulý reprezentační kouč Luis Aragonés na posledním evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku. Tam zářil, byť měl kotník nateklý jako konev. Jenže na následujícím šampionátu, tom světovém v létě 2010 v JAR, se do hry nezapojil skoro vůbec. V základní sestavě sice naskočil do úvodního zápasu proti Švýcarsku. Ovšem jako by za překvapivou porážku 0:1 mohl především on, do hry následně zasáhl jen na pár minut při semifinálové výhře proti Němcům. Takže oné památné noci 11.červnece na stadiónu v Johannesburgu sice patřil mezi štastlivce, jimž se na krku kimbala zlatá placka, ovšem vnitřní pocity byly u Davida Silvy hodně smíšené. Jednoduše cítil to, co o pár měsíců později pustil do sdělovacích prostředků: „Del Bosque ve mně nemá důvěru“.

Je to jako ve filmu. Střih a nový záběr. Del Bosque je nyní ze Silvy okouzlen, dalo by se říci přímo nadšen. Ladný, plný estetiky na pohled a důrazný zároveň. Takového hráče potřebuje Španělsko jako sůl, aby se z ní stala první země, která dokáže vybojovat tři tituly v řadě.  

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace