Den, kdy se Mourinho stal... Mourinhem

José Mourinho v době, kdy dělal v Barceloně asistenta Bobby Robsonovi (© as.com)

Vyhrocené zápasy nejsou na španělských trávnících žádnou raritou. Před patnácti lety se v jednom z nich začala rodit legenda José Mourinha.

Z dnešního pohledu to bude znít až neskutečně, ale když Mourinho působil v polovině devadesátých let jako asistent Bobby Robsona v Barceloně, do médií nepromlouval, dokonce se dá říct, že se jim vyhýbal, působil plachým dojmem.

Vše se změnilo v roce 1996, konkrétně v listopadovém týdnu, který předcházel utkání Barcelony s Athleticem na San Mamés.

Mediální přestřelka

Mezi největší hvězdy Robsonovy Barcelony patřil Luís Figo. Právě jeho označil Luis Fernández, jenž v té době vedl Athletic, za hráče, který simuluje. Konkrétně Figa pojmenoval "plavcem, který na hřišti skáče na zem jako do bazénu".

Mourinho se Figa zastal, na což Luis Fernández zaregoval slovy, že "by se Mourinho měl pevně usadit, protože lavičky na San Mamés jsou blízko sebe, tak aby se něco nestalo". A nezapomněl dodat, že baskičtí Lvi dají do zápasu vše, budou hrát na hranici rizika.

Figo skutečně několik teatrálních pádů v zápase, který se odehrál 24. listopadu 1996, předvedl, což ale nic nezměnilo na výhře baskického celku. Abelardo poslal Barcelonu do vedení, skóre se však v průběhu druhého poločasu zásluhou José Mariho a Guerrera otočilo ve prospěch Athleticu. Luis Fernández si vítězství vychutnával plnými doušky, po závěrečném hvizdu se nejprve dostal do křížku s Figem, jemuž jasným gestem a několika slovy připomněl, že názor na jeho herecké schopnosti nezměnil, aby následně zamířil k lavičce hostů k oběti číslo dvě, a sice Mourinhovi, na jehož adresu také vypustil několik nelichotivých poznámek.

Na Portugalcovu obranu vystoupil Pep Guardiola, jenž Luise Fernándeze upozornil: "Nesmějte se tolik. Nevysmívejte se soupeři, trenére, to opravdový profesionál nedělá." Španělsko-francouzský lodivod zareagoval po svém - tehdejší oporu záložní řady Culés poslal někam...

Mourinhovy první štěky

Samotný Mourinho se chopil příležitosti, z vlastní iniciativy přestoupil před novináře, kteří poprvé poznali Mourinha, jehož známe: "Luis Fernández utkání vyhrotil už před jeho začátkem. Udělal z něho psí zápasy. Ale já jsem ochoten bavit se pouze o skutečných mužích, ne o nevychovaných dětech."

Luis Fernández na pokračující slovní přestřelku přistoupil a zareagoval: "Já se budu bavit jenom s panem Robsonem. Druhého trenéra neznám. Ani nevím, kdo to je a odkud přišel."

"Vždy budu bránit náš klub i jeho hráče, proto jsem se zastal Luíse (Figa). Navíc pod Bobbym mám volnost. Nejsem asistentem, který se stará pouze o zavazadla a na tréninku rozdává rozlišovací dresy," kontroval Mourinho, jenž pokračoval v kritice. "Prohráli jsme kvůli shodě některých okolností. Věděli jsme, že to nebude jenom fotbalový zápas, že to bude vyhrocené. Rozhodčí to nezvládl."

Bylo to poprvé, co se do té doby neznámý a neviditelný Portugalec do někoho opřel. Mediální hvězda José Mourinha, která dnes plní svými výpady proti komukoliv a čemukoliv stránky novin takřka denně, se zrodila.

Podívejte se na vyhrocené okamžiky po utkání Athletic - Barcelona z roku 1996:

Další články rubriky Španělské střípky, které se zabývají zajímavými okamžiky z dávné i nedávné minulosti španělské kopané, najdete v dané sekci.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace