Devět let od vánočního zázraku

Fanoušci Leganésu slaví postup do Primery (© marca.es)

Říká se, že Vánoce jsou časem zázraků. Jeden z nich uchránil před devíti lety Leganés od zániku.

Byl Štědrý den roku 2008 a skromný klub z Madridu neprožíval šťastné období. Nebyl schopný vyplácet mzdy hráčům a zaměstnancům, byl v agónii. Potřeboval okamžitě sehnat 500 tisíc eur, aby nebyl vyloučen ze soutěže a nezanikl.

Papa Noel či vánoční loterie El Gordo? Nebo možná obojí naráz Leganés zachránilo, a to v podobě příchodu rodiny Moreno/Pavón do klubu. Felipe Moreno se ujal klubu, zaplatil jeho dluhy i zpožděné mzdy. Pro příznivce Leganésu to byl ten nejhezčí dárek pod stromeček a moment, kdy se vše začalo obracet k lepšímu.

"Nechci umřít, aniž bych viděl Leganés v Primeře," prohlásil Moreno. A svůj cíl splnil. Začátky nebyly snadné, možná i proto si všichni v klubu fotbal užívají. Nejde o klišé, což dokazují zábavné upoutávky a zápasové plakáty, které ukazují vášeň pro sport i smysl pro humor.

V roce 2013 přišel zlom. Asier Garitano byl jmenován do funkce trenéra a věci nabraly rychlý spád. Hned v první sezóně vybojoval Garitano postup do Segundy, kde Leganés strávil pouhé dva roky. Další postup jej vloni posunul poprvé až mezi elitu, kde se potýkal s nováčkovskými obtížemi, aby nakonec těsně unikl sestupu. V letošním ročníku jsou Okurky, jak zní přezdívka Leganésu, již právoplatným členem La Ligy a dokonce se potulují okolo pohárových příček.

Postup do kontinentálních soutěží by byl krásnou tečkou za pohádkou, která se začala psát 24. prosince 2008...

Vánoční přání Leganésu:


Přál si jediný dárek - více fotbalu. Klid, v lednu jsme zpět. Šťastné svátky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace