Dnes začíná finálový turnaj Copa Campeones dorostu

Real Madrid- vítěz loňského turnaje(©realmadrid.com)

Odedneška až do soboty se bude v andaluzkém městě Lepe v provincii Huelva odehraje finálový turnaj Copa Campeones dorostu. Turnaje se účastní sedm vítězů jednotlivých lig. Ti budou rozděleni do dvou skupin. Čtyřčlenná se hraje vyřazovacím způsobem, ve třičlenné skupině hrají mužstva každý s každým. Vítězové obou skupin si to rozdají ve finále. Titul z loňska obhajuje Real Madrid, který ve finále zdolal Valencii, která ale na letošní přehlídce talentů bude chybět.Pojďme si teď stručně představit všechny účastníky tohoto klání:

Sevilla FC

Úspěchy:
2x Copa Campeones
5x Copa del Rey
11x vítěz skupiny IV

Dorostenci Sevilly zahájili sezónu mizerně, nechali pláchnout hodně bodů, především na hřištích soupeřů. Ve druhé polovině soutěže se ale mužstvo zvedlo a prokázalo výrazné zlepšení i když si neodpustilo několik kaněk v podobě porážek proti Córdobě a Betisu a právě prvně jmenovaný klub díky lepším vzájemným zápasům vyšoupli z první pozice. Velkou slabinou tohoto souboru je hlavně obrana, byť se mají ve svých řadách dva reprezentanty do 17 let Luqueho a Garrida. Obdržených 38 branek je nejhorší vizitka ze všech vítězů skupin. Ovšem útok, to je jiná. Hlavními postavami jsou Tano, Abraham a Juanfran, hráči rychlí a s gólem v genech, opomenout nelze ani křídelníka Javiho Medinu. V záložní řadě se Sevilla spoléhá na hráče, kteří rádi kombinují a nedělá jim problémy vrhnout se do útočení jako jsou Luismi, Mena, Alberto a Joaquín.


Real Madrid

Úspěchy:
8x vítěz Copa Campeones (3x v aktuálním herním formátu)
11x Copa del Rey
11x vítěz skupiny V

Real Madrid bude obhajovat titul, který loni vybojoval ve finále proti Valencii. K favoritům bude pochopitelně patřit i letos, byť je konkurence velká. Ve své skupině merengues dominovali od začátku do konce, porazit je dokázali pouze Rayo Vallecano, Valladolid a Las Rozas. Útočná produktivita je výtečná, neboť průměr nastřílených branek dosahuje tří góů na zápas. Nejvýraznější postavy tohoto výběru tvoří tři borci původem z Kanárských ostrovů Omar Mascarell, Jesé, Castaño dále pak forvardi Barril a Sobrino, obránci Derik a Javi García a záložníci Kamal a Aguza.


UD Las Palmas

Úspěchy:
1x Copa del Rey
12x vítěz skupiny VI

Jedním z klubů, který tradičně nechybí v Copa Campeones je UD Las Palmas, jasný lídr „kanárské“ skupiny. Zatím se sice nemůže pochlubit žádným titulem, ovšem v letošním turnaji představí mužstvo, které může aspirovat i na mety nejvyšší. Ke tradiční individuální kvalitě žluté cantery můžeme přičíst zkušenost, kterou přináší hráči, kteří zkusili štěstí v klubech na kontinentu, byť se museli vrátit zpět, ve většině případech kvůli problémům s adaptací. Jsou to Pablo Saranova, Edu Hernández (oba Espanyol), Aday (Zaragoza), Chus (Villarreal), Dani (Atlético), Martín Koukharov (Real Madrid) či Ale Rodríguez Pipo (FC Barcelona). O některé se dokonce zajímaly i kluby z Premier League (Saranova, Pipo).

Během celé sezóny odešli se sklopenou hlavou jen ve třech případech, ovšem byly to porážky naprosto bezvýznamné, neboť proti silnějším týmům ve skupině se ukázali naprosto bezkonkurenční. Ani Tenerife si proti nim ani neškrtlo. Jako jediné mužstvo také pokořilo stovku branek ovšem hrálo o čtyři utkání více, než mužstva v ostatních skupinách, takže gólový průměr má Real Madrid lepší. Pablo Saranova byl s patnácti góly nejlepším střelcem a to neodehrál ani polovinu zápasů v základní sestavě.


Villarreal CF

Úspěchy:
3x vítěz skupiny VII

Villarreal nezačal soutěž dobře, když doma nechal všechny body Rodě. Pak se však všechno srovnalo a Villarreal vybojoval hodně cennou výhru na půdě největšího rivala z Valencie, který pro žlutou armádu byl nakonec největší konkurent v boji o první pozici. Klub z Madrigalu se mohl honosit skvělou ofenzívou. Nasázeli svým protivníkům 84 branek, o šestnáct víc než Valencia. Mezi největší opory patřili Esnáider,Gerard Moreno a Ureňa. Největší chloubou je ale záloha, kde najdeme fotbalisty, kteří prošli mládežnickými kategoriemi španělské reprezentace: Moisés Gómez, Pablo Iñíguez, Juan Cámara a Toni Soler. V zadní řadě vyzdvihneme především krajního obránce Johna Neeskense, syna legendárního holandského fotbalisty sedmdesátých let.


FC Barcelona

Úspěchy:
3x vítěz Copa Campeones (2x v aktuálním herním formátu)
17x Copa del Rey
9x vítěz skupiny III

Jestliže většina účastníků finálového turnaje zaznamenala výborný závěr ligové soutěže a dosáhli potřebných výsledků, aby získali titul vítěze skupiny, FC Barcelona je případ přesně opačný. Jeho největší soupeř Espanyol totiž stáhl devítibodový náskok v posledních kolech a titul byl najednou pro azulgranas ve velkém ohrožení. Barca nakonec obsadila první pozici jen díky lepším vzájemným zápasům. Byli to právě los pericos, kteří uštědřili Barce jedinou ligovou porážku po výhře 1:2 v Ciutat esportiva Joan Gamper. V posledních dvou zápasech nedokázali vyhrát, byť remízy proti San Franciscu a Cornelle stačily na první místo. Bude zajímavé sledovat, jak tenhle špatný závěr soutěže ovlivní vystoupení culés ve finálovém turnaji. Pomineme -li rozpačité výsledky posledních kol, má Barcelona bezpochyby jeden z nejkvalitnějších kádrů ze všech účastníků. Mezi největší hvězdy zcela určitě můžeme zařadit Gerarda Deulofeuoa a  Rafu Alcántaru. Tím to ale rozhodně nekončí. Některé hráče jsme již mohli vidět v letní přípravě prvního mužstva, třeba stopera Sergi Gómeze či beka Alberta Dalmaua. Další zase v mládežnických reprezentacích Španělska, kupříkladu Paula Calveta. A kdyby to snad bylo málo doplňují luxusní kádr Kamerunci Donjou, Etock a Ella.



Athletic Bilbao

Úspěchy:
2x vítěz Copa Campeones
9x Copa del Rey
7x vítěz skupiny II

Athletic Bilbao se do finálového turnaje podívá jen díky tomu, že odvěký rival Real Sociedad nečekaně nezvládl poslední zápas ligy, kdy doma pouze remizoval s Burgosem 0:0. To už je však minulost a směrem k turnaji, který dnes startuje mohou rojiblancos hledět s velkým optimismem. Však loni vybojovali pohár Copa del Rey, když ve finále zdolali Real Madrid 2:0. Někteří hráči, kteří dobyli tuto ceněnou trofej jsou stále součástí kádru. Athletic během ligy sázel na velmi slušný útok, který dokázal dát 77 branek, o šestnáct víc než druhý Real Sociedad. Největší zásluhu na tom měli Aitor Kortabitarte s devatenácti góly a Sergio Mendiguchia, jenž skóroval třináctkrát. Ve středu pole ale nad ostatními vyčnívá Iñigo Ruiz de Galarreta, známý především pro ty, kteří sledují podrobněji dění v mládežnických reprezentačních výběrech Španělska. Neunikl ani pozornosti některých evropských velkoklubů. Trenér A mužstva Joaquín Caparrós mu poskytl prostor ukázat se v několika přípravných duelech Athleticu. Podle posledních zpráv by se v kádru mohli objevit i hráči Bilbaa Athletic Ramalho, Saborit, Bustinza, Alkuaz a Guillermo.



Racing Santander


Úspěchy:
2x vítěz skupiny I

Racing finálovou část nehrál od ročníku 1995-96. A cesta k ligovému titulu nebyla vůbec jednoduchá, neboť mu v cestě stály Celta, Deportivo, nebo Sporting. Začátek navíc nebyl pro mladíky z Kantabrie nijak velkolepý. Po první polovině soutěže byli až na čtvrtém místě. Zlom nastal ve třináctém kole, kdy prohráli v Roces 0:2. Od té chvíle zaznamenali šestnáct výher v sedmnácti kolech, kdy jim sérii narušil pouze Sporting po výhře v Gijónu 1:0. Racing dostal nejméně branek ze všech klubů (pouhých 19 ve třiceti kolech), na čemž má lví podíl gólman Dani Sotres o němž se mluví v superlativech. Nicméně ani útok se svoji kvalitou nijak nezaostává, především šutér Jairo a reprezentanti Alvaro Gomez "Butra" a Miguel Angel Sainz patří k chloubách týmu.





Rozlosování

Skupina A
1- Sevilla FC SAD

2- UD Las Palmas SAD

3- FC Barcelona

Skupina B
1- Real Madrid

2- Villarreal CF

3- Athetic Club Bilbao

4- Racing Santander



Rozpis zápasů


Pondělí 2.5.
č.1  Sevilla FC  – FC Barcelona

Středa 4.5.
č.2 Poražený z utkání č.1 - UD Las Palmas
č.3 Real Madrid – Villarreal FC 
č.4 Athletic Club Bilbao– Racing Santander 

Pátek 6.5.
č.5 Vítěz z utkání č.1 - UD Las Palmas
č.6  Vítěz z utkání č.3 -  Vítěz z utkání č.4

Sobota 7.5.
Finále


Přehled dosavadních vítězů Copa Campeones


2009-10 Real Madrid - Valencia CF              3:1
2008-09 FC Barcelona- Celta de Vigo          2:0
2007-08 RCD Espanyol- Villarreal CF           2:1
2006-07 Valencia CF - Real Madrid              3:1
2005-06 Real Madrid - Valladolid                 1:0
2004-05 FC Barcelona- Sporting                 3:1
2003-04 Sporting    - RCD Espanyol            0:0 penalty 4:1
2002-03 Málaga CF   - RCD Espanyol          2:0
2001-02 Atlético    - Real Zaragoza             3:0
2000-01 CA Osasuna  - Atlético                  1:0
1999-00 Real Madrid - FC Barcelona           4:2
1998-99 Real Socied.- Sevilla FC                 0:0 penalty 5:3
1997-98 Real Socied.- Valencia CF              2:1
1996-97 Real Madrid - Sevilla FC                2:0
1995-96 Deportivo   - Real Madrid              2:1

Dřívější formát turnaje


1994-95 Sevilla FC 
1993-94 FC Barcelona
1992-93 Real Madrid
1991-92 Athletic Club
1990-91 Sevilla FC
1989-90 Real Madrid
1988-89 Athletic Club
1987-88 Real Madrid
1986-87 Real Madrid

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace