BLOG: Do Atlética míří Júlio Alves, přestupový podfuk tohoto léta

Stane se Júlio Alves Bébém tohoto léta?

Podle deníku AS by měl Atlético v nejbližších dnech posílit mladý portugalský záložník Júlio Alves, který do Madridu míří z Rio Ave za 2,5 milionu euro. Fanoušky Los Colchoneros jistě nepotěší fakt, že dvacetiletý pravák hraje nejčastěji ve středu pole, a ještě tak vyztuží přetlak ve středu zálohy Atlética. Na podivnosti celému poměrně drahému přestupu dodává i fakt, že Alves většinu této sezony odehrál ve třetí portugalské lize za tým Ribeirão a na svém kontě má všehovšudy dvacítku profesionálních zápasů - z toho v první portugalské lize jen necelou polovinu. Do většiny z nich navíc zasáhl jako střídající hráč.

Vše se však vyjasní, když si uvědomíme, že zástupcem Júlia Alvese je superagent Jorge Mendes (více o vzestupu a kariéře tohoto fotbalového mafiána zde: http://www.spanelskyfotbal.cz/clanky/zrod-super-agenta-aneb-vzestup-a-vzestup-jorge-mendese) a jeho bratrem je portugalský reprezentační stoper Bruno Alves. Internetem se šíří názory, že za přestup do Atlética a vůbec svou fotbalovou kariéru vděčí Júlio právě těmto dvěma. Byl to totiž údajně jeho bratr Bruno, který mu nejdříve dohodl roční angažmá ve svém bývalém klubu FC Porto, kde se měl Júlio zviditelnit, a později se za něj přimluvil i u vedení Rio Ave, které mladého záložníka posléze angažovalo.

V tomto klubu však zřejmě po čase prohlédli Júliovy opravdové “kvality” a poslali jej na hostování do zmíněného třetiligového Ribeirãa. Tehdy však opět zaintervenoval starší bratr Bruno, který přesvědčil vedení Rio Ave, aby dali Júliovi ještě jednu šanci. Portugalský klub si jej tak pro jarní část sezony stáhnul zpět do hlavního kádru. Výsledek byl však více než tristní - devět odehraných zápasů (z toho tři v základní sestavě), nula gólů a výkony přinejlepším průměrné. Verdikt byl jasný - Júlio Alves v klubu končí.

V tuto chvíli však na scénu vstupuje Jorge Mendes, který Rio Ave nabízí, že jim s prodejem Alvese pomůže - samozřejmě za patřičný podíl z přestupové částky. Tu pomohl vyšponovat směrem nahoru opět Alvesův starší bratr Bruno, který zavolal svému příteli Ilidiu Valemu, jinak kouči portugalské dvacítky, a přesvědčil jej, aby dal Júliovi v reprezentačním dresu šanci. Ten se tak na fotbalovém trhu patřičně zviditelnil a z bezcenného třetiligového čutálisty byl rázem mládežnický reprezentant. Výsledek je ten, že mladý středopolař nakonec jede na mistrovství světa dvacítek, a to dokonce se smlouvou s Atléticem Madrid v kapse.

Všechny strany, tedy až na jednu - shodou okolností tu naši -, mohou být s výsledkem spokojeni. Rio Ave se za slušné odstupné zbavilo neschopného hráče, Jorge Mendes si nahrabal dalších pár milionků a Júlio Alves si zahraje ve velkém evropském klubu. Atlético však za poměrně vysoké peníze získalo neprověřeného hráče, a to ještě zřejmě pouze na doporučení jeho agenta a bratra. Toto všechno jsou samozřejmě pouze spekulace - na můj vkus se však kolem celého přestupu objevuje až příliš mnoho nejasností a “náhod”. Koneckonců se tak nabízí přirovnání k loňské letní přestupové bombě jménem Bébé, který přestoupil za 9 milionů euro do Manchesteru United. Obě kauzy ostatně mají jednoho společného jmenovatele - portugalského superagenta Jorge Mendese.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace