Dospělí by se od nich měli učit

Dorostenci FC Barcelona (©flickr.com)

Bylo to pěkné gesto, které nám uplynulý víkend předvedli dorostenci Barcelony B. Jejich čin se protlačil na stránky sportovních deníků mezi zprávy o Guardiolovi, Rosellovi či Preciadovi. Mladíci z Barcelony ukázali v zápase dorostenecké ligy proti Castelldefels příkladné sportovní chování, které se v dnešní době už moc nevidí. Nechali si dát gól. To se dnes už nevidí, nebo jen hodně ojediněle. Původcem tohoto příkazu byl trenér mužstva Sergi Barjuan, jeden z idolů azulgranas.

Kouč dorosteneckého béčka tak s noblesou vyřešil problematickou situaci, kdy brankář soupeře ležel na zemi a hráč Barcelony vystřelil na branku. Trefit se do opuštěné svatyně pro hráče culés nebyl žádný problém a dostal tak svůj tým do vedení. V tu dobu brankář Castelldefelsu pořád ležel na zemi zraněný po předchozím souboji. Nebudeme hodnotit jestli se mladý fotbalista Barcelony zachoval správně, jestli viděl zraněného protihráče, nebo ne. Však se již na internetu objevila spousta kritiky na jeho adresu za to, že pokračoval v akci, byť byl gólman vyřazen ze hry. Rovněž nebudeme rozebírat, jestli byl brankář opravdu zraněný, nebo jednoduše simuloval. Nebudeme si všímat ani neslušných výkřiků domácích fandů- tatínků, naštvaných kvůli nastalé situaci. Ovšem jeden aspekt by měl být vyzdvihnut nad všemi ostatními, fair – play.

A sice rozhodnutí Sergiho Barjuana. On sám nemohl zabránit tomu, aby jeho svěřenec skóroval. Někteří na to pohlíží nazlobeně, jiní mají zas opačný názor, neboť je to rozhodčí, jenž by měl přerušit hru v okamžiku, kdy se domnívá, že byla porušena pravidla. I přesto se Barjuan zachoval velmi příkladně. „To prostě nešlo jinak, než si nechat dát vyrovnávací gól,“ objasňoval svoji volbu před kamerami Barca TV.  Tohle rozhodnutí zcela určitě zahřálo u srdíčka všechny ty, kteří ještě věří v opravdové hodnoty sportu. Sergi Barjuan obětoval výhru, kdy zbývaly do konce utkání pouhé dvě minuty. Byl si však vědom důležitosti značky, kterou je pro všechny současná Barca, nyní víc než kdy jindy, kdy se o La Masíi hovoří jako o vzoru úspěchu v práci s mládeží. „Protože jsme vzorový klub na úrovni Katalánska, Španělska, Evropy a celého světa,“ takhle odůvodnil svoje rozhodnutí ve víkendovém souboji. Příkaz, který sice stál jeho svěřence dva body, ale vysloužil si vděk místního spíkra z ampliónů malého stánku Els Canyars, kde se střetnutí odehrávalo. A nevhodné chování několika místních přihlížejících se rázem změnilo v aplaus na důkaz uznání jeho činu.

Po zápase, jenž skončil remízou 1:1 Castelldefels vydalo veřejnou děkovnou zprávu. Ani vedoucímu mládežnického fotbalu culés Alberu Puigovi neunikl chvályhodný čin jeho podřízeného a měl pro něj pouze slova chvály. „Sergi to zvládl na jedničku.“ Mimochodem, Puig již něco podobného udělal, když vedl žákovské družstvo v roce 2007 během turnaje v Peraladě, kdy jeho svěřenci hráli s Espanyolem. Dali gól poté, co nevrátili soupeři balón, který předtím zakopl kvůli zranění hráče Barcelony. Puig, stejně jako Barjuan přikázal malým klukům, aby si nechali dát gól.

Proto by u všech měl mít přednost před fotbalem krásným fotbal čistý. To by mělo být hlavní motto všech mužstev ať už na elitní úrovni, nebo někde v regionální přeboru žáků. V ideálním a spravedlivém fotbalem by tato zpráva byla naprosto nezajímavá. O víkendu nám několik mladíků ukázali přístup, který platí pro všechny věkové kategorie. Ti starší si toho už všimli. „Je to velmi pěkné gesto, které by se mělo zkopírovat do mnoha okruhů tohoto sportu,“ podotkl David Villa. A na otázku, jestli by se něco takového mohlo přihodit v derby Barca-Real El Guaje odpověděl: „Proč ne?.“

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace