El gol de Abreu

Blázen z Uruguaye (© goal.com)

Sebastián Abreu dosáhl ve Španělsku velké popularity. Nebylo to ale díky působení v Deportivu či Realu Sociedad.

Uruguaycova etapa v Deportivu na přelomu desetiletí se dá bez přehánění označit jako velmi nepovedená, pověst si napravil před několika lety, kdy si vyzkoušel Segundu v dresu Realu Sociedad. Ani Abreuových 11 branek však Baskům na postup do nejvyšší soutěže nestačilo.

Do srdcí španělských fanoušků se dostal už v roce 1997, a to díky akci z argentinské ligy, které nikdo neřekne jinak než El gol de Abreu (Gól Abreua). Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby z onoho útoku skutečně gól padl, což se ale nestalo...

Abreu, jenž tehdy hájil barvy San Lorenza, se po skvělé kombinační akci několika spoluhráčů ocitl sám před brankářem River Plate, položil si ho a ve chvíli, kdy se chystal zakončit do opuštěné branky... se mu zamotaly nohy a komicky upadl, zatímco míč se dokutálel do autu.

Popularita ve Španělsku

Canal Plus záběr odvysílala v jednom ze svých sportovních pořadů s takovým úspěchem, že si diváci žádali jeho opakování ještě několikrát v dalších relacích. Znovu, znovu a znovu. Španěly bavil kromě Abreuova nešikovného pádu také skvělý komentátor, jenž v průběhu akce několikrát zopakoval hráčovo jméno v různých intonacích. Nejdříve hned třikrát přesvědčivě sdělil, že Abreu dává gól, aby následně pouze vykřikl Abreu tázavě, co že to vlastně hráč fotbalista vyvedl, nechápavě, zdešeně a na závěr káravě.

Když se v roce 1998 Abreu stěhoval do Deportiva, novináři mu s chutí tento moment opakovaně připomínali. Legendárdní akce žije svým životem do dnešního dne. Tak trochu ironické sousloví El gol de Abreu má vlastní webovou stránku či skupinu na Facebooku.

Pozor, Abreu umí!

Aby však nedošlo k mýlce, Sebastián Abreu je skvělý fotbalista a výtečný střelec, což potvrdil ve většině z více než 20 týmů z 6 různých zemí, v nichž působil. El Loco (Blázen), jak se mu přezdívá, zaujal i vloni v národním týmu, když poslal Uruguay rozhodující penaltou v rozstřelu proti Ghaně do semifinále mistrovství světa. Abreu ji kopl ve stylu Antonína Panenky.

Panenkovský pokutový kop si zopakoval i v brazilské lize v dresu Botafoga, jenže brankář soupeře zůstal stát a míč snadno chytil. O tři minuty později byla ve stejném zápase nařízena ve prospěch Botafoga další penalta, balón si opět postavil Abreu, znovu ho dloubl, tentokrát ale brankáře nachytal. Blázen prostě dělá bláznivé kousky. A díky tomu je známý díky svým gólům i nególům...

Podívejte se na slavný gól Sebastiána Abreua, který gólem vlastně nebyl:

Další články věnované momentům, které se změnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace