BLOG: Emery ven?

Unai Emery (© goal.com)

Valencie nedokázala postoupit ze skupiny Ligy mistrů. Měl by nést následky trenér?

Emerymu končí na konci sezony na Mestalle smlouva. Je veřejným tajemstvím, že prezident Llorente není velkým příznivcem baskického kouče. Nabídne mu prodloužení? A zaslouží si ho Emery vůbec? Loni vypadl z LM s nikterak silným Schalke, letos nedokázal postoupit ze skupiny se slabým Leverkusenem a velice hratelnou Chelsea, kdy celé vystoupení navíc jeho tým završil potupnou prohrou 3:0. To za úspěch považovat nelze. V domácím poháru loni Valencie ostudně ztratila vyhranou partii s rivalem z Villarrealu v posledním poločase podzimního dvojzápasu. V lize sice Emery získal dvě třetí místa v řadě (a má nakročeno k hattricku), ale ruku na srdce, bylo to především díky nemohoucnosti soupeřů. 

Co lze Emerymu vyčíst?

 V první řade velice neatraktivní herní projev mužstva. Tento problém trvá již více než rok, 80% zápasů je pro nezaujatého diváka jednoduše řečeno nuda. V této sezoně, kdy má konečně k dispozici kvalitní obránce, se Emery nebojí bránit od 20. minuty stav 1-0. I kdyby to mělo být doma proti Granadě. Říká se, že vytěžit tři body i ze zápasu, kdy se hraje špatně (tak jako poslední liga proti Espanyolu) je známkou velkého týmu. Otázka je, jestli velké týmy tímto způsobem vyhrávají velkou většinu svých zápasů tak jako Valencie poslední doby. Navíc Emeryho defenzivní taktika proti silnějším soupeřům pořád vypadá, jako by v klubu byl první sezonu. Dvěma slovy: totální chaos. I když má k dispozici solidní obránce, solidně je zorganizovat je pro něj nadlidský úkol. Na druhou stranu to svědčí o Emeryho nezaujatosti a otevřenosti: ať už má v sestavě Navarra a Stankevičiuse nebo Ramiho a Albu, jeho obrana hraje vždy stejnou tužku. 

Druhým argument proti Emerymu budiž špatné výsledky ve velkých zápasech: kromě neúspěchů v LM má Valencie pod Unaiem dosti nelichotivou bilanci i v rámci Španělska: 16 zápasů proti Realu nebo Barceloně: 12 proher, 2 remízy a 2 výhry. To není nic, čím se mohl Emery chlubit. Jistě, Real a Barca jsou momentálně někde jinde a pravidelně je porážet asi nejde, ale z osmi zápasů s Realem prohrát 6 (kdy jediné dvě výhry jsou buď proti odevzdanému Realu, který už v lize ztratil šanci na titul, nebo první kolo nakonec prohraného superpoháru), to není pěkná vizitka. Zejména prohra 3-6 loni na Mestalle byla naprosto ostudná. 

Do třetice vyčtěme Emerymu jeho špatné chování. Ano, nechová se sice před novináři jako exot Mourinhova typu, ale jeho vztahy s hráči nejsou na nejlepší úrovni. Kdokoliv nešel Unaiovi přesně na ruku byl nemilosrdně vyštván. Namátkou jmenujme třeba Choriho Domingueze, Davida Navarra nebo klubovou legendu Vicenteho, který byl Emerym doslova vyštván bez kapky úcty. Několikrát byli z kádru pro špatný přístup vypuzeni i Miguel a Banega,byť nakonec ne natrvalo. Na příkladu Miguelova vypovězení z týmu z loňské sezony lze navíc krásně ilustrovat Emeryho charakter: Miguel přijde pozdě na trénink a Unai prohlásí, že jeho pohár trpělivosti přetekl a Miguel v klubu skončil. No dobrá. V základu nastupuje Bruno – což je fotbalista s kvalitami maximálně na druhou ligu, ale oddaně stojící za Emerym (jak blízko je otázka pro jinou debatu) - a pár zápasů to i funguje. Jenže najednou se Bruno zraní a Emeryho nenapadne nic jiného, než s prosíkem přijít za navždy-(už dva týdny)-vykázaným-Miguelem, protože ho potřebuje a najednou je ochotný přehlédnout jeho disciplinární prohřešky. Classy.

Ale Aimare, jako bych už slyšel komentáře, to chceš snad vyhrát ligu, nebo co by sis jako představoval?

Ne, to momentálně opravdu bohužel není na pořadu dne. Ale nebylo by úplně špatné, kdyby Valencie dokázala uhrát pěkné třetí místo v lize a zároveň hrát fotbal, který by nenavozoval sebevražedné nálady. A třeba i jednou za čas dokázala zahrát proti silnějšímu soupeři v LM.

Ale Aimare, a koho by sis jako představoval?

Jistě, změna trenéra není bez rizika. Ale jsou trenéři, kteří by se do Valencie hodili a zároveň měli větší šanci naplnit její potenciál. Guus Hiddink je momentálně bez angažmá. Valencie by mu možná nemohla nabídnout plat, na jaký byl zvyklý z Chelsea, ale rozhodně by nezchudnul, navíc ve Valencii už dřív působil a mohl by další angažmá brát jako výzvu. Stejně tak Didiera Deschampse pojí s Valencií část jeho kariéry, ale na rozdíl od Hiddinka není momentálně bez závazků vůči jinému klubu. A nakonec můj osobní favorit, valencijská legenda Rubén Baraja. Momentálně asistent Manzana v Atléticu, jenže tohle angažmá nejspíše nebude mít delšího trvání a tak jako tak by nejspíš nabídce místa hlavního trenéra v klubu jeho srdce neodolal. Navíc není bez zkušeností, jako „hrající trenér“ získal v sezoně 07/08 královský pohár. A jistě se v létě najde mnoho dalších vhodných kandidátů.

Na každý pád, osvěžení ovzduší bude na konci sezony na lavičce Valencie velmi žádoucí.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace