BLOG: Evropská superliga. Ano nebo ne?

Změní se v příštích letech formát evropského turnaje?

Poslední době se stále více debatuje o možnosti Evropské superligy. Evrpopské klubové asociace (ECA) navrhují odtrhnout se od UEFA a vytvořit vlastní "superligu" od roku 2014. Podle katalánského deníku Sport, Barca podporuje záměr přinutit UEFA a FIFA, aby radikálně změnili svůj vztah k fotbalovým subjektům. Podle představitelů ECA by měla současná LM vytvářet mnohem větší příjmy pro evropské kluby, a tak záleží jak zváží ostatní týmy (Real Madrid, Chelsea, Manchester United, AC Milan, Inter, Arsenal, atd.) tuto myšlenku a jestli "superliga" nahradí současnou LM. Tento návrh byl vždy v mysli hlavních evropských klubů a UEFA byla přesvědčena, že těmto klubům náleží "větší kus koláče". Nyní si však velké kluby začnou myslet, že tyto příjmy by mohly být mnohem větší, pokud práva soutěže lze dojednat individuálně. President ECA K.-H. Rummenige nedávno označil tělo FIFA jako "zkorumpované", zatímco Barca odsuzuje také "netransparentnost" FIFA a jejich sdružení, jako jsou RFEF nebo CBF, v mezinárodních zápasech. Studie ECA ukazuje, že hráči strávili se svými národními týmy průměrně 107 dní před MS, po MS až 137 dní ročně. To znamená, že "tento čas" se zvyšuje.


...

Vyhlídka evropské superligy by umožnila více hracího času a zápasových zkušeností pro ''zahřívače lavičky'', mladé hráče a hráče, kteří nejsou obvykle v základní sestavě.

Další důvod je tlak na FIFA a UEFA kvůli regulaci mezinárodního fotbalového kalendáře. Kluby vykazují mnohem menší zisk v roce světového šampionátu, kvůli kratší sezoně a tak mají kluby méně peněz na zaplacení hráčů, nehledě na faktor ''mezinárodního zranění'', nebo když hráči hrají po zranění za svůj národní tým. Klub získává jen velmi malou kompenzaci.

A protože Barca má poměrně úzký kádr prvního týmu, může to být pro nás náročnější, než pro ostaní evropské giganty. Nemáme takovou hloubku, jako v Madridu, Miláně nebo Manchesteru United, a tak by pro nás mohlo být obtížné bojovat ve dvou velkých soutěžích týden co týden.

Bezesporu, evropský fotbal je středem pozornosti a určitým standardem, kde je fotbal řízen radou FIFA z generace na generaci těchto klubů, které hrají pod FIFA. Avšak dezorganizace a korupce orgánů FIFA (manipulace na MS 2002 v Jižní Korei, uplácení s MS v Kataru) si vyžaduje protest. Ale já si myslím, že není správné protestovat proti FIFA. Znamenalo by to rozstříštění fotbalového světa od základů.

''Superliga'' je na místě, protože kluby nepotřebují týden co týden létat po celém světě kvůli odehrání 90ti minut. To je důvod, proč LM je tak velká věc. Umožňuje nám příležitost vidět klub tváří v tvář v zápase, který nemůžeme vidět v lize. Co byste řekli, kdyby MS bylo děláno způsobem bodového maratonu namísto play-off? Není to spravedlivější způsob jak zjistit, který tým je nejlepší? Hrát každý s každým a kdo získá nejvíc bodů vyhrává? Ale je toto správný způsob? Ne!

Je to všechno o napětí a vzrušení, že jedna chyba vás může stát všechno. A pokud evropská superliga nemůže nabídnout to, co svou strukturou LM, obávám se, že nebude tak zábavná jako dřív.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace