Farinósův poker

Javier Farinós (©google.com)

Javier Farinós od následující sezóny posílí Levante. Tato informace zní celkem obyčejně, není nijak zvlášť zajímavá. Ovšem pro středopolaře, jenž v uplynulé sezóně oblékal dres Hérculesu, v sobě přeci jen jistou dávku kuriozity ukrývá. Farinós se totiž může pochlubit tím, že se mu podařilo sestavit pomyslný poker. Oblékal, nebo přesněji řečeno po prázdninách oblékne, dresy čtyř nejprestižnějších klubů současnosti z Comunidad Valenciana.

Ve Valencii si udělal jméno a po nepovedeném italském dobrodružství se znovu ukázal v lepším světle ve Villarrelu aby nakonec skončil v Hérculesu, který mu podal pomocnou ruku.

Levante je zvyklé realizovat docela odvážné fotbalové sázky a tak hodilo laso po Farinósovi. Klub předevdl, že s chytrostí a dovedností se mohou dokázat velké věci, byť prostředky k tomu nejsou nijak bohaté. Přesně v duchu téhle filozofie si Levante vybralo třiatřicetiletého středopolaře, který v sobě pořád má nadšení, charakter, obětování a odpovědnost i přes lehce pošramocenou zdravotní schránku. Všechny tyhle hodnoty spatřily světlo světa již při jeho prvních krůčcích ve Valencii. Javier Subirats, jenž působil ve funkci sportovního ředitele jak u netopýrů, tak v Hérculesu, našel v tomhle klukovi zalíbení od první chvíle. „Když v patnácti letech hrajete s osmnáctiletými a ukazujete svoji kvalitu, jste předurčen jít nahoru”.

Když pronesl tahle slova, nastoupoval k dorostencům Valencie. Jeho dráha vůbec  byla s Farinósem úzce spjata. Později si jako ředitel celé mládežnické základny Valencie užíval, jak se Farinós prosadil do prvního týmu. Již jako sportovní ředitel ché pak oslavoval úspěchy, které záložník přinesl prvnímu týmu. Tím největším bylo finále Ligy mistrů v roce 2000. Celá Evropa si ho mohla prohlédnout a tak není divu, že vzbudil zájem těch nejlepších fotbalových adres starého kontinentu. Jeho přestup do AC Milán byl již téměř upečen, ovšem na poslední chvíli se celá operace zhroutila. Nakonec si jeho služby zaplatil konkurenční Inter výměnou za 19 milionů eur.

Nicméně jeho hvězda v italském Calciu vyhasla. Problémy s třísly ho nepustily prakticky celou sezónu na trávník, musel dokonce dvakrát podstoupit operaci. Nikdy se však nedokázal pořádně rozjet. Takže se Italové rozhodli poslat ho na hostování do jeho domoviny. Poprvé odešel v lednu 2003 do Villarrealu, kde odehrál excelentní půlrok. Inter se tedy rozhodl nechat si ho v kádru pro následující sezónu, ovšem několik skvělých představení nepřesvědčilo vedení klubu z Milána. Znovu se vrátil do Španělska, tentokrát na Mallorcu, znovu jako zápůjčka. Znovu se mu na rodné hroudě dařilo, takže se klub z Baleárských ostrovů rozhodl koupit Farinóse do svého vlastnictví. Bohužel, rok na to Farinós na Mallorce skončil kvůli zdravotním potížím s tím, že je volný a může si hledat nové místo. Nezaměstnaný neúspěšně pokoušel štěstí v anglickém Charltonu. Když na tom byl psychicky hodně dole, podal mu pomocnou ruku technický ředitel Hérculesu Javier Subirats a přetáhl ho na svoji loď. Farinós bez remcání přijal působení „jen” ve druhé lize. Jenže první sezóna byla naprosto zoufalá. Potýkal se v ní s problémy jak zdravotními, tak i psychickými.

Jenže to bylo asi to dno na které si musel sáhnout a od sezóny 2008-09 bylo vše najednou úplně jinak. Stal se lídrem Hérculesu, kterému ze střídačky velel Juan Carlos Mandiá. Teď ho bude galicijský trenér při svém návratu do Alicante hodně postrádat. „Když jsem přišel, nebyl dostatečně doceněn. Ale pochopil velmi dobře, co po něm chceme. Je to ohromný fotbalista, který hraje pro tým. Je schopen přihrát na krátko, na dlouho, dokáže najít hráče před sebou, hraje pravou, levou, má výborný nákop...Je prostě komplexni”.

Pro Subiratse je klíčový stav Farinósovy formy. V poslední sezóně ztratil celou první polovinu kvůli dlouhému zranění. Ale v lednu se vrátil aby převzal týmové otěže a při svém comebacku do nejvyšší soutěže ukázal, jakou kvalitu v sobě pořád ještě má. „Musí být v pohodě, aby hrál dobře, protože se během zápasů vydá až na dno. To je jediná pochybnost, která může existovat. Je důležité, aby měl dobrou přípravu”, poznamenal. „Kromě toho se hodně hlídá, dává si pozor na to, co jí”. A že to není žádná lež dokazuje skutečnost, že najmul speciálního fyzioterapeuta, jenž na něj bude během tréninků osobně dohlížet.

Valencia, Villarreal a Hércules již ochutnali dobrý fotbal Javiera Farinóse. Levante se na to připravuje. Fotbalista se vrací do města, kde se narodil. Snad si ho budou fanoušci granotas užívat stejně, jako jejich krajani.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace