Finále bez komplikací? Neexistuje

Carles Puyol (© google.es)

Zranění kolene připravilo Carlese Puyola o finále Copa del Rey, které je na pořadu v pátek 25.května na stadiónu Vicente Calderóna v Madridu. Byť je to pro Barcelonu velká ztráta, podle dosavadní historie už to snad ani trenéra Barcelony Pepa Guardiolu nemůže vyvést z míry.

Ve všech finálových soubojích během čtyř sezón co vede A tým, ať už se hrály na jeden či dva zápasy – a je jich už deset - , musel operativně řešit nějaké problémy se sestavou. A přes všemožné problémy se azulgranas dokázali přenést. První Guardiolovo finále se hrálo 5.května 2009. Stejně jako za pár dní i tehdy nastoupili culés ve finále domácího poháru proti Athleticu Bilbao a už před touto premiérou musel Pep improvizovat. Iniesta a Rafa Márquez nemohli nastoupit kvůli zranění a Eric Abidal držel kvůli karetnímu trestu palce pouze na tribuně stadiónu Mestalla. I tak Barça vyhrála 4:1. Zhruba tři týdny nato čekalo na Katalánce další důležité finále: Champions League. V Římě proti Manchesteru United sice mohl počítat s uzdraveným Iniestou a Henrym, nicméně kvůli kartám znovu zůstal sedět Abidal a společně s ním i Dani Alves. V hodně improvizované obraně hrál Sylvinho nalevo, Puyol napravo a Yaya Touré na stoperu, což bylo poprvé kdy využil afrického středopolaře na tomto postu. Na výkon týmu to vliv nemělo a do sbírky klubových trofejí přibyl další úlovek.

Následující sezóna začala stejným způsobem, jako skončila ta předchozí. Byť se Iniesta na římské finále vykurýroval, svalové zranění se ozvalo znovu a  barcelonská osmička musela sledovat finále superpohárů, jak španělského, tak evropského, z marodky a problémy ho neopustily po celou sezónu. Ve finále španělského Superpoháru 16.srpna 2009 nemohl kvůli zdravotním problémům naskočit ani Messi, stejně tak jako Ibra a Márquez. A jak vyplývá z předchozích řádků, zdravotní trable nedaly Andresovi pokoj ani nadále a v semifinále Mistrovství světa klubů proti Atlante zůstal KO kvůli natrženému svalu.

Finálové absence neustaly ani v ročníku 2010-11. Tentokrát to bylo kvůli masivnímu odlivu hráčů, způsobené reprezentační nominací, kdy Pep musel před finále domácího Superpoháru proti Seville zalovit rukou v rezervním týmu. Až v odvetě 24.srpna s návratem reprezentantů mohla Barça oslavit triumf.

Pak přišly na řadu prozměnu Puyolovy problémy. Kvůli zranění přišel o finále Copa del Rey, které se hrálo 20.dubna 2011, ale na finále Ligy mistrů 28.května se podíval, byť naskočil na poslední dvě minuty. Proti Realu Barcelona trofej nad hlavu nezvedala, proti Manchesteru již ano.

Letošní rok pokračuje podle stejného scénáře. I tak už ale Barça dokázala vychutnat zisk tří pohárů. Puyol přišel o finále španělského i evropského superpoháru, stejně jako Piqué a Maxwell. I bez nich blaugranas porazili blancos 17.srpna a o devět dní později i FC Porto. A Pep Guardiola si neoddychl ani na mistrovství světa klubů 2011. V semifinále se zranil Villa a rovněž Alexis. A po zápase se Santosem přišla další oslava triumfu. Zdá se, že Guardiola obavy mít nemusí. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace