Florentino Pérez: Superliga zachrání fotbal, jinak by byl v roce 2024 mrtvý

Florentino Pérez (© marca.es)

Nově vytvořená Superliga je stále hlavním tématem celosvětového sportovního tisku, novou soutěž brání její prezident Florentino Pérez.

Čtyřiasedmdesátiletý podnikatel, jenž je zároveň prezidentem Realu Madrid, po boku Barcelony či Atlética jednoho z 12 zakládajících klubů, odmítá, že by šlo o soutěž pro elitu, vydělají na ní údajně všechny celky, které zasáhla pandemie koronaviru. UEFA je však proti a chystá pro účastníky Superligy tresty, zvažuje například jejich vyloučení z letošního ročníku Ligy mistrů.

"Jedním z důvodů, proč to děláme, je záchrana fotbalu. Chceme začít co nejdříve. Chceme mluvit s UEFA i FIFA, nevím, proč se rozčilují. Když říkám zachránit fotbal, znamená to zachránit všechny. Oni představili nový formát Ligy mistrů, který nikdo nechápe, a říkají, že začne platit v roce 2024. Jenže v roce 2024 budeme všichni mrtví. Některé kluby přišly (kvůli pandemii koronaviru) o stamiliony eur. Dohromady jde o 5 miliard eur. Real Madrid přišel během dvou sezón o 400 milionů eur. Že má nový formát Ligy mistrů platit od roku 2024, je absurdní," uvedl Florentino Pérez.

"Nejde o uzavřenou soutěž, fotbal je všech. Bude možnost do Superligy postoupit. Fotbal mezi mladými ztrácí na atraktivitě. My chceme, aby odložili tablety a sledovali fotbal, který je bude bavit. Liga mistrů je atraktivní až od čtvrtfinále, dříve musíte hrát se slabšími soupeři, což není zajímavé. Některé zápasy mají nízkou úroveň. Co chce celý svět? Sledovat zápasy mezi předními kluby, proto generují největší zisk. Není možné, aby v La Lize vydělávala většina menších klubů a Barcelona prodělávala. Když mluvíme o solidaritě, myslíme to vážně. Naše liga bude v zisku a peníze se rozdělí mezi všechny kluby."

Florentino Pérez dodal, že i v Superlize se bude využívat systém VAR. Připustil však jeho změny ve snaze o přesnější verdikty, současný VAR je často kritizován. 

Superliga bude pod samosprávou klubů, finanční injekci přislíbila investiční skupina JP Morgan, a to ve výši 3,25 miliardy eur.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace