Fotbal s příchutí kávy

Těžko říci, odkud se vzala. Její původ je tajemný. Jedni tvrdí, že ji přinesli Jezuité, jiné zdroje dokazují, že dorazila díky cestovateli pocházejího z Guayany, některé písemnosti registrují její přítomnost na misi u ústí řeky Meta. O čem už nejsou žádné pochybnosti, je její kvalita. Nejlepší káva na světě je v Kolumbii. Jihoamerická země je třetí největší producent kávy, hned za Brazílií a Vietnamem. Její aroma a chuť jsou uznávány po celé planetě.

Kolumbie exportuje kvalitu své kávy i do fotbalu. Kolumbijská kopaná se vyznačuje zálibou pro krátké přihrávky a držení míče. Radamel Falcao, nová posila Atlética Madrid, je posledním produktem této jihoamerické země. Ještě před ním se ale ve Španělsku snažili upoutat svým fotbalem, s větším či menším úspěchem, jiní jeho krajani. Pojďmě se teď ohlédnout za největšími figurami Kolumbie, kteří působili pod Pyrenejemi. Fotbal s příchutí kávy.

Carlos Valderrama

Jeho hustá a obarvená kštice z něj udělala ikonu. Jeho talent jednoho z nejlepších fotbalistů narozených v Kolumbii. Carlos Alberto Valderrama je součástí jedné z nejzářivějších fotbalových generací této země. Vidění hry, vytříbená technika a milimetrově přesné pasy, díky těmto přednostem se stal lídrem reprezentace osmdesátých a devadesátých let, zúčastnil se tří světových šampionátů a měl tu čest vyzkoušet si i Primera División. Nicméně ve Valladolidu moc úspěchů nepobral a fanoušci si ho budou pamatovat především díky osahávání na intimních partiích od madridisty Michela, před rozehráním rohového kopu.

Tren Valencia

Další hvězda kolumbijské kopané se jmenuje Adolfo Valencia. Díky své nadupané fyzičce si vysloužil přezdívku El Tren (vlak). V dresu národního týmu se podíval na dvě světová mistrovství a zažil úžasné angažmá v Bayernu Mnichov, kdy vyhrál Bundesligu a stal se nejlepším střelcem týmu. Skvělá sezóna v bavorské metropoli ho zavála na Vicente Calderón, kam přišel jako hráč, který měl dotáhnout colchoneros na ty nejvyšší pozice. Nicméně jeho výkonnost v Atléticu měla do ideálu hodně daleko. Stal se dokonce terčem rasistických útoků ze strany prezidenta Jesúse Gila. Přes to všechno se do podvědomí fanoušků španělské kopané zapsal docela hluboko a nedávno se objevil i v reklamním spotu na automobily Reanult.

René Higuita

Jestli je ale nějaký kolumbijský fotbalista, jehož sláva potrvá navždycky, pak je to zcela určitě gólman René Higuita. Tenhle brankář se stal živou legendou nejen doma v Kolumbii, nýbrž po celém světě. Jeho výstřelky, bláznivé výlety z branky s míčem u nohy a především jeho nezapomenutelný škorpión (chytání míče s nohami nad hlavou) z něj udělali jednoho z nejslavnějších fotbalistů. Ve Španělsku přestoupil, stejně jako Valderrama, do Valladolidu, ale tým opustil v polovině rozehrané sezóny.

Víctor Hugo Aristizabal

A od jednoho škorpióna ke druhému. Víctor Hugo Aristizabal je nejlepším střelcem historie a jedním z nejlepších fotbalistů kolumbijské kopané. Nicméně jen asi málo fanoušků na něj bude chovat ve Valencii dobré vzpomínky. Jestli se vůbec někdo takový najde. Aristizabal, přezdívaný El Scorpión, přišel na pobřeží Středozemního moře v roce 1993 jako hvězdná posila. Očekávala se od něj závratná porce gólů a perfektní exekuce trestných kopů. Jenže během svého pobytu na Mestalle dal jeden jediný gól a to ještě v přáteláku. Po skončení sezóny mu ve Valencii ukázali dveře.

Harold Lozano

Harold Lozano nepatří do úspěšné generace hráčů osmdesátých let, ale na hřišti se s nimi potkával v první polovině let devadesátých. Do Španělska přišel v roce 1996. Kam jinam, než do Valladolidu, kde vydržel překvapivě dlouho. Plných šest sezón. Pak si střihl ještě jednu na Mallorce. Už podle počtu ročníků, které ve Španělsku vydržel se dá říci, že jeho kariéra tu byla poměrně úspěšná. Nejvíc si ho ale fanoušci budou pamatovat, kvůli napodobení zvuku píšťalky během souboje s Realem Madrid, kdy zmátl hráče merengues a dopomohl k tomu, aby jeho tým vstřelil branku.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace