(Granadská) Loupež po italsku

Hráči Granady. Nebo Udinese B? (© marca.es)

Loupež po italsku je slavný film, jehož název se dá s trochou nadsázky použít i na počínání Granady v posledních dvou letech, kdy "ukradla" postupové příčky žhavějším favoritům.

V roce 2009 byl celek z Andalusie na pokraji krachu. Bez peněz a bez sportovních úspěchů, 80letá historie klubu byla v sázce. A právě v té době se chopil příležitosti majitel italského Udinese Gino Pozzo a uzavřel dohodu s prezidentem Granady Quique Pinou.

Granada se podle jejich vyjádření měla do tří let stát účastníkem Primery, do pěti roků pak měli fanoušci na Los Cármenes chodit povzbuzovat svůj tým v evropských pohárech. Mnoho lidí si ťukalo na čelo. Na klub, pro který byla Segunda přes dvacet a Primera přes třicet let zapovězena, šlo o hodně smělé plány. Jenže teď, po dvou letech, je plán splněn na 50 procent, Granada si díky dvěma po sobě jdoucím postupům zahraje nejvyšší španělskou soutěž.

A to díky hráčské pomoci z Udinese, která je hlavní součástí domluvené spolupráce. Italský klub letos poslal do Granady na hostování plných jedenáct fotbalistů. Jde o mladé hráče nebo o ty, kteří by v Udinese nedostávali pravidelně příležitost.

Udinese platí velkou část jejich mzdy, například vysoké platy, které Granada měla na poměry Segundy B v ročníku 2009/2010, byly téměř výhradně placeny z bankovního konta Pozzova celku. Italové na tom samozřejmě netratí. Zatímco na lavičce Udinese by fotbalisti na ceně výrazně ztráceli, v základní sestavě Granady se zvyšují nejen jejich zkušenosti a minuty strávené na hřišti, ale hlavně hodnota, a to v některých případech velmi výrazně, o čemž svědčí zájem o řadu z nich.

Udinese tak má v podstatě dva týmy. Jeden v Serii A, kde si letos vedl nadmíru úspěšně, a druhý, rezervní, ve Španělsku. Jak je vidět, tak jde o úspěšnou cestu. Napodobí ji i další kluby?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace