Guardiolův první proslov

Pep Guardiola s hráči v roce 2008 (© sport.es)

Bristký The Telegraph přinesl úryvek z chystané biografie Pepa Guardioly, který zachycuje úvodní proslov úspěšného trenéra po nástupu na lavičku prvního týmu Barcelony.

Guardiola přebral mužstvo po složité sezóně pod vedením Franka Rijkaarda, a to bez trenérských zkušeností ve velkém fotbale. Přesto se nesmazatelně zapsal do klubové historie, když dosáhl během čtyř let na 14 trofejí a řadu rekordů.

"Pánové, dobrý den. Umíte si představit, jakou motivaci pro mě znamená možnost tady být, trénovat tento tým. Je to nejvyšší čest. Tento klub miluji nadevše. Nikdy neučiním rozhodnutí, které by ho poškodilo nebo šlo proti němu. Vše, co budu dělat, bude založené na mé lásce k Barceloně. Potřebujeme a chceme pořádek a disciplínu," začal Guardiola svůj první proslov k týmu.

"Mužstvo prošlo obdobím, kdy se všichni nechovali tak profesionálně, jak by měli. Je čas běhat a odevzdat vše. Jsem součástí tohoto klubu už dlouho a vím o chybách, ke kterým v minulosti došlo. Budu vás bránit na smrt, ale také budu velmi náročný, jako jsem sám na sebe. Žádám vás o jediné. Nikdy vám nebudu vytýkat špatnou přihrávku nebo odkop, kvůli kterým dostaneme gól, pokud budu vědět, že odevzdáváte sto procent. Mohu odpustit každou chybu, ale ne to, pokud neobětujete Barceloně své srdce i duši," dodal Guardiola, jenž přešel k prvnímu mužstvu poté, co vedl barcelonskou rezervu.

"Nežádám výsledky, ale výkony. Nepřistoupím na jakékoliv spekulace o našich výkonech. Tohle je Barça, pánové, to se od nás očekává a to budu očekávat já od vás. Musíme odevzdat vše. Jeden hráč sám o sobě není nikdo. Potřebuje své spoluhráče. Každého, který tady je."

"Mnozí z vás mě neznají, proto využijeme příští dny, abychom utvořili skupinu, rodinu. Pokud bude někdo mít nějaký problém, jsem tady. Nejen sportovní, ale i rodinný nebo profesionální. Jsme tady, abychom si pomáhali, aby vládl klidný duch. Aby mezi hráči nebylo napětí nebo rozdělení. Jsme jeden. Nebudeme vytvářet skupinky, protože to zabíjí týmový duch každého mužstva. Budeme spolu i ve zlých časech, nebudeme nic filtrovat do médií. Budeme jednotní, věřte mi. Jako bývalý hráč jsem byl na vašem místě, vím, co prožíváte."

"Herní styl vychází z historie Barcelony a zůstaneme mu věrní. Když budeme mít míč, nemůžeme ho ztratit. Pokud se tak stane, je potřeba běhat a získat ho zpět. To je v základu vše," zakončil Guardiola svou řeč.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace