Historický moment pro Athletic

Jonas Ramalho (© as.com)

Na časomíře stadiónu Sánchez Pizjuán už pomalu vykukovala devadesátka a Athletic Bilbao díky průběžnému skóre 1:2 směřoval k historickému vítězství, neboť za necelý měsíc by uplynulo dlouhých osmnáct let, co baskický klub na půdě Sevilly vyhrál naposledy. Ještě předtím, konkrétně v 87.minutě, ale došlo k dalšímu zápisu do historické kroniky klubu, jejíž první řádky počali v Baskicku psát již před 113 lety. Na pažit sevillského chrámu totiž nastoupil Jonás Ramalho, první fotbalista tmavé pleti, který kdy přetáhl přes hlavu dres Athleticu v ligové soutěži.

Osmnáctiletý potomek angolského tatínka a maminky pocházející z baskického regionu, spatřil světlo světa v Barakaldu, ovšem dětství trávil ve čtvrti Getxo. Hráč, jenž zvládá pozici pravého beka a stopera, tak konečně dostal příležitost debutovat v prvním týmu. Hodně blízko byl již před dvěma roky při zápase Evropské ligy, kdy soupeřem Athleticu byl Werder Brémy. Jenže nakonec zůstalo jen u těšení a Joaquín Caparrós mu důvěru nedal a všechno zůstalo jen u rozcvičování u postranní čáry. Včera se ale přeci jen stal druhým hráčem během krátkého Bielsova působení u týmu, jenž si odbyl premiéru v prvním týmu - po Anderu Herrerovi. Ne, že by zápas za první mužstvo byla pro Ramalha nějaká novinka. To ne. Ovšem pokaždé se jednalo maximálně o přátelák, tak jako v únoru roku 2008 v Amorebietě, kdy naskočil na trávník stánku Urritxe v 66.minutě, chvilku předtím, než se podobné pocty dostalo i Ikeru Muniainovi. V pouťáku, který posloužil k tomu, aby oba dva holobrádci odehráli své první minuty mezi dospěláky v áčku. 

Nicméně, teď už má Ramalho svoji příslušnost k prvnímu týmu potvrzenu oficiálně. Sevilla navždy zůstane vyryta hluboko do jeho paměti, stejně jako pro celý klub z Bilbaa díky premiéře obránce, který se letos v létě stal misterm Evropy hráčů do devatenácti let. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace