BLOG: Hlášky Míry Bosáka aneb chybička se vloudí

Jaromír Bosák (zdroj: www.zizkovskolisty.cz)

Jaromír Bosák je bezpochyby českou komentátorskou špičkou, ale to neznamená, že nedokáže uvést diváka v omyl podáním nepříliš přesných informací.

Vždycky mě těší, když můžu sledovat zápas mého oblíbeného klubu s českým komentářem a jelikož nevlastním kanál Sport 1, tak se mi to poštěstí pouze při zápasech evropských pohárů. V poslední době se však spíš vždy děsím, co čeští komentátoři plácnou za nesmysly. Nejvíc si z doby nedávno minulé vybavuji překřtění našeho bývalého hráče na Pabla Fernandeze. Ale rozhodně to nebyla jediná nepřesnost komentátorů České televize v posledních letech a věcná správnost místy unikala i informacím, které fotbalovému národu ve středu večer podával Jaromír Bosák.

Míra Bosák:

„Při finále Ligy mistrů 2001 v Miláně se za stavu 1:1 po prodloužení přešlo k penaltovému rozstřelu. Jediný, kdo nedal, byl Mauricio Pellegrino.“

Upřesnění:

Při zápase mezi Bayernem a Valencií rozhodně nešlo nevzpomenout jejich poslední vzájemné střetnutí ve finále Ligy mistrů 2000/2001. O vítězi opravdu rozhodoval penaltový rozstřel, ale Pellegrino rozhodně nebyl jediným, kdo neproměnil. Pellegrinova penalta sice byla poslední a její neproměnění přímo vedlo ke korunování Bayernu novým šampionem, ale již před argentinským stoperem bychom během rozstřelu našli neúspěšné exekutory na obou stranách. Za Valencii selhali Carboni a Zahovič, za Bayern Paulo Sergio a Andersson.

Míra Bosák:

„Pellegrino byl skvělý obránce, však byl také reprezentantem Španělska.“

Upřesnění:

Jaromír Bosák poukazoval na celkem dobrou obrannou hru Valencie a hledal spojitost s postem, na kterém Mauricio Pellegrino během své hráčské kariéry působil. Nu což o to, obránce to byl opravdu dobrý a spolu se svými spoluhráči ve Valencii dokázal nejedné ofenzivě soupeře znepříjemnit zápas. Ovšem do španělské reprezentace mu to stejně nepomohlo, on je totiž Pellegrino Argentinec.

Míra Bosák:

„Pereira přišel v létě na Mestallu s těžkým úkolem nahradit Jordi Albu. Zatím se mu to úplně nedaří, ale ona to také není žádná lehká práce, neboť Jordi Alba je v současnosti jedním z nejlepších pravých beků ve Španělsku.“

Upřesnění:

Pravá nebo levá, vždyť je to vlastně jedno. Každopádně Jordi Alba je samozřejmě levým bekem, což vědí kromě fanoušků Valencie a Barcelony minimálně i fanoušci španělské reprezentace, kde si mladý Katalánec levý kraj obrany zabral rychle pouze pro sebe. Oproti tomu Portugalec Joao Pereira je opravdu obráncem pravým, takže do Valencie rozhodně nepřišel nahrazovat Jordi Albu.

Míra Bosák:

„Teď přijde na hrací plochu Nelson Valdez a je to celkem pikantní záležitost, protože to byl právě Valdez kdo nahradil Pizarra jako hrot ve Werderu Brémy. Dva spoluhráči z reprezentačního útoku Peru se dnes představí na opačných stranách hřiště. Tak nepředstaví, Pizarrovi to není přáno, jde dolů.“

Upřesnění:

Ve chvíli kdy přicházel na hřiště Nelson Valdez místo Jonase, tak Jaromír Bosák seznámil diváky s životními úseky, ve kterých se potkaly osudy Valdeze a Claudia Pizarra z Bayernu. Ovšem ani pokud by hned vzápětí nebyl Pizarro střídán, tak bychom se nedočkali dvou spoluhráčů z reprezentace Peru na opačných stranách hřiště. Peru totiž reprezentuje pouze Pizarro, Valdez reprezentuje Paraguay.

Míra Bosák:

„Série střídání bude pokračovat. Do hry půjde Viera, dolů jde Guardado. Šestnáctka za sedmnáctku.“

Upřesnění:

Těsně vedle, na plac šla patnáctka (Viera) za sedmnáctku (Guardado). Valencijská šestnáctka už v tu chvíli na hřišti několik minut pobíhala, neboť ji nosí Nelson Valdez, který se na hřiště dostal zhruba osm minut před Vierou. A shodou okolností přerušení hry, během kterého přišel na hřiště bývalý hráč UD Las Palmas, způsobil právě Valdez „žlutým“ zákrokem na Thomase Müllera.

Když člověk sleduje v televizi zápas svého oblíbeného týmu, tak má zcela samozřejmě i vyšší nároky na výkon komentátora. Respektive v okamžiku, kdy se komentátor splete a uvede nějakou dezinformaci, tak si toho fanoušek velmi rychle všimne. Některé vyplývají nejspíš jen z drobné nepozornosti (záměna patnáctky za šestnáctku), jiné jsou trochu vážnější (neznalost národností hráčů a trenérů) a jiné by se opravdu stávat neměly (Jordi Alba pravý bek). Takže já se nyní těším, až uslyším Jaromíra Bosáka komentovat nějaký jiný zápas, kde budou účinkovat dva týmy, o kterých nemám takový přehled, a případných chyb si tak nevšimnu. Protože jinak mám komentátorský styl pana Bosáka velmi rád. A příště ať nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co jsou komentátoři schopni vypustit z úst, fanoušci jiných týmů.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace