Hořké španělské vystřízlivění po Mistrovství světa v Kataru

Luis Enrique

La Roja odstartovala světový šampionát v Kataru ve velkém stylu, když vymazala Kostariku po výsledku 7:0 z povrchu zemského. Dál už ale nic. Následovala nic neřešící remíza s Německem, vychloubání se před prohrou s Japonskem a potupná prohra s Marokem. Novináři La Roju doslova rozsápali.

Reakce na vyřazení Španělska z mistrovství světa v 2022 v Kataru byly velmi rychlé. Jedním z nejvýraznějších byl Josep Pedredol, který se po porážce s Marokem ve vysílání pořadu El Chiringuito velmi ostře vyjádřil na adresu Luise Enriqueho, kterého přímo požádal, aby odstoupil. „Je samozřejmé, že jeho éra už skončila, ale mně je to jedno. Zajímá mě, v jaké fázi se nachází Španělsko, které na šampionátu skončilo. Teď jsme z Kataru pryč a to je nejpodstatnější,“ řekl novinár poté, co se v tisku začaly objevovat zprávy vyzývající trenéra k odstoupení. „Dovedu si představi, že za několik minut vystoupí a oznámí, že utkání s Marokem bylo jeho posledním u reprezentačního týmu.

Luis Enrique se snažil snížit tlak na tým takovým způsobem, že se objevilo něco nového. Vlastně to ani nevypadalo, jakoby La Roja byla na Mistrovství světa. Luis Enrique se snažil hráče zbavit tlaku tím, že říkal, že není nervózní, protože nemá žádný důvod. Ale my měli být nervózní, protože jsme potřebovali v osmifinále porazit Maroko,“ dodává Josep Pedrol. „Všichni jsme se do té pasti chytili. Velkým problémem bylo, že se trenér stal hlavním hrdinou tohoto výběru.

Hlavní trenér leží v žaludku expertům dodnes a podle nich nese vinu na vypadnutí La Rojy takřka výhradně. „Existují hráči, kteří dokáží utkání rozhodnout a já jsem se ptal, kdo rozhodne to naše s Marokem. Proč ale šel Sarabia kopat penaltu? Ten kluk neodehrál ani minutu, v posledních pěti minutách proti Maroku stáhnete Nica Williamse a postavíte místo něj Sarabiu? A pak ho předhodíte psům za to, že selhal?

Celé Mistrovství bylo pro španělskou reprezentaci jedno velké rozčarování.Myslím, že nás utkání s Kostarikou rozhodilo. Najednou jsme si mysleli, že jsme mistři světa. Ve druhém poločase proti Německu jsme si neuvědomili, že nám přerostli přes hlavu a po utkání s Japonskem jsme se uklidňovali, že nás přehrávali jen deset minut. Vůbec jsme nebyli sebekritičtí. Nebyli jsme tak úžasní předtím a nejsme tak zoufalí nyní, prostě jsme to všechno jen hrozně uchopili."

Kritiku zejména taktického výkonu La Rojy do médií vypustil také Fabio Capello, trenér, který si sám velkou kritikou prošel během svého působení v Realu Madrid, ze kterého byl vyhozen přestože dokázal vyhrát ligový titul. „Na tomto turnaji pohřbíme taktiku tiki-taka. Je to vzorec, který může v určitých případech fungovat, ale nemůže se stál systémem. Když není hra na držení míče doprovázena rychlostí, je neproduktivní. Fotbal týmu Pepa Guardioly se ve srovnání s obdobím před deseti lety vyvinul. Barcelona ale měla ve svých nejlepších časech v týmu hvězdy jako je Messi a Iniesta.“

O tom, že by španělský reprezentační tým měl zásadně změnit styl hry je přesvědčeno také téměř 80% fanoušků. Ještě o pět procent více, tedy celkem 85% hlasujících příznivců navíc reprezentaci udělilo nedostatečnou známku za vystoupení v Kataru. Nedostatečnou si odnesl také nyní již bývalý trenér, Luis Enrique, a většina hráčů. Světlou výjimkou tvořili Rodri, Laporte a Gavi, kteří prošli přísnými měřítky a odnesli si uspokojivou známku. Na výbornou podle fanoušků nehrál nikdo.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Předchozí 1 Následující
Předchozí 1 Následující

Top plkálisti dnes

1. Jordi Alba 1
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace