Hubeňourovi začínají lepší časy

Ander Iturraspe (©as.com)

Ander Iturraspe se v minulé sezóně pod vedením kouče Caparróse v sestavě moc neohřál. Když už dostal příležitost, byla to jen epizoda, klasický štěk, aby hned při nejbližším možném okamžiku znovu usedl na lavičku náhradníků. Lodivod z andaluzké Utrery k téměř stálému Javi Martínezovi raději stavěl „starou gardu”. Prozatím to vypadá, že s příchodem nového kouče, Marcela Bielsy, začínají Iturraspemu, jemuž tady přezdívají El Flaco (hubeňour), lepší časy. Alespoň tak lze vyvozovat podle prvních dojmů z letní přípravy a pohárového souboje s tureckým Trabzonsporem minulý čtvrtek na San Mamés, přestože byl v poločase vystřídán.

Nový schématický kabát, který se snaží El Loco navléknout týmu, přinesl Iturraspemu novou šanci a poskytl mu herní prostor, který by si rodák z Abadiana rád udržel i po celou nadcházející sezónu. Navíc mu současný Bielsův herní systém, kdy se Athletic snaží držet balón, ideálně sedí. Novic na trenérském můstku si toho je velmi dobře vědom a chce odhalit na maximum jeho nepopíratelné kvality, byť již Anderovi dal najevo, že by měl některé stránky ještě vylepšit. Především ty psychického rázu. Iturraspe je častým návštěvníkem psychologa Bielsy, který mu na kanapi své ordinace dává lekce, jak se zbavit jeho největšího problému, což je až přílišná laxnost a lhostejnost. 

Iturraspe se jeví jako ideální parťák Andera Herrery do zóny, kde by se měly vařit útočné akce. Itu se s balónem mazlí hodně rád. Technika mu opravdu problém nečiní. Dokáže udržet míč a jak ukázal v letních přípravných duelech a ve čtvrtek na San Mamés, často vyráží ze zadních pozic před soupeřovu branku. Proti Valladolidu dokonce vstřelil ukázkovou branku. Trenér mu důvěřuje, dokonce takovým způsobem, že prozatím vyhodil ze sedla klubovou ikonu Pabla Orbaize. Jinak zbytek středopolařů, kteří by ho mohli připravit o flek, mají jiné fotbalové charakteristiky. Ten, který se mu může svoji horu nejvíce podobat, je snad Ruiz de Galarreta, jenže to je ještě zelenáč a musí se pilně učit. Nicméně nikdo není dokonalý a to platí i u tohoto dvaadvacetiletého odchovance Athleticu. Bielsa ho již upozornil na to, že by měl udržet koncentraci po celých devadesát minut, především při defenzivní práci. Iturraspemu byl vždycky vyčítán malý důraz při snaze vybojovat míč. Teď by mu to mohlo jít přeci jen lépe díky pomoci svých spoluhráčů při presinku na soupeřovy hráče.

Náznaky, že by El Flaco mohl patřit mezi jeho vyvolené záložníky, dával Marcelo Bilesa již během přípravy. Byl fotbalistou Athleticu, jenž během přípravy odehrál nejvíce minut (402) a byl na hřišti v zápasech, kdy Athletic předváděl zrovna tu lepší tvář. Ander Iturraspe nezklamal, nicméně přeci jen ještě potřebuje nějaký ten čas, stejně jako jeho kamarádi v kabině, aby pořádně vstřebal všechny Bielsovy představy. Po svém boku má velmi pilného žáka, Andera Herreru, který již ukázal, že se cítí jako ryba ve vodě ve tříčlenné záložní řadě, na kterou by argentinský trenér rád sázel a od nějž se může rovněž  spoustu věcí naučit.

Iturraspe tuší, že tato sezóna by mohla, nebo spíše měla být tou, kdy se definitivně usadí mezi elitou. V červnu mu končí smlluva a jak sám prohlásil, jestliže ho v Bilbau budou chtít, nemá žádné zaječí úmysly opouštět místa, kde se formoval nejen jako hráč, ale i jako člověk. Rád by splatil důvěru, kterou tady do něj vložili. Ať už v minulosti, nebo teď, kdy si užívá nejšťastnější okamžiky od chvíle, kdy přišel do prvního týmu. El Flacovi, jak na něj volá trenér Bielsa, stejně jako na Llorenteho a Amorebietu, přišla změna herního stylu Athleticu náramně vhod. Do fotbalové dráhy se mu přimotala další příležitost. Teď by ji měl definitivně využít.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace