Isco hledá místo v sestavě

Francisco Román Alarcón Suárez (© google.com)

Další skvělý zápas za jedenadvacítku. Tam záložník Málagy Isco pokaždé pookřeje. Když mu dají prostor na trávníku, vytáhne svoji kouzelnou hůlku a kouzlí a kouzlí...Tak jako minulý týden v Chorvatsku při výhře jedenadvacítky 2:0. A zatímco v reprezentačním dresu (tedy zatím jen juniorských výběrů) přivádí diváky k nadšení, v Málaze si zatím na svoji šanci v tvrdé konkurenci Joaquína, Baptisty, nebo Cazorly musí trpělivě počkat.

Stačilo jen pár zápasů za repre, aby pozorní fanoušci postřehli kvalitu, která se skrývá v nohách tohoto mladíka a která neunikla Paco Pinedovi a Juanu Bañascovi, když viděli pětiletého caparta. Postavili ho do týmu, když ještě neměl věk ani pro přípravku. „Panebože, kde se tohle vzalo?“, říkali si od prvního dne. Isco, celým jménem Francisco Román Alarcón Suárez, se nyní nachází v plném rozkvětu a dokonce i reprezentační kouč Vicente del Bosque pronesl jeho jméno jako možného kandidáta do některých z příštích nominací La Rojy, aby přičichl k atmosféře, která panuje mezi top elitou. Bezpochyby svými fotbalovými dovednostmi k reprezentační bráně směřuje. Během léta jeho jméno fanoušci vyslovovali častěji, než byl on sám doposud zvyklý.

Všechno začalo v play-off o postup do Segunda División B, kdy prakticky sám svými úžasnými výkony vytáhl béčko netopýrů Valencii-Mestalla do třetí nejvyšší soutěže. Vedení ché se pustilo do práce ve snaze něco udělat s jeho smlouvou, ovšem zjevná neschopnost místních bafuňářů způsobila, že dnes už bohatá Málaga využila situace a zaplacením nepříliš vysoké klauzule šest milionů eur přetáhla Isca na jih Španělska. Této transakci mnozí tleskali, jakožto zároveň nemohli pochopit, jak si Valencia mohla nechat utéct takový šperk ze své truhly. No a následně zazářil na světovém šampionátu hráčů do dvaceti let v Kolumbii.

Iscovi stačily po příchodu na La Rosaledu pouhé dva tréninky, aby ohromil trenéra Pellegriniho, který ho, celkem logicky, znal pouze podle referencí. Jeho nominace na světový šampionát dvacetiletých, kde tvořil nerozlučnou trojku společně s Reciem a Dani Pachecem, ale způsobila, že při startu nové sezóny nemohl být na stejné startovní čáře, jako jeho spoluhráči, nebo se rovněž dá říci jako jeho konkurenti na post v sestavě. Z toho důvodu byl  na poslední chvíli vyškrtnut z nominace na úvodní ligový duel v Seville. Nicméně trenérský tým byl z Isca tak fascinovaný, že mu hned v dalším střetnutí proti Granadě svěřili 23 závěrečných minut, když vystřídal Buonanotteho. 

Tehdejší noc si Isco na vlastní kůlži ověřil přízeň tribun La Rosaledy a vypracoval několik pěkných akcí. Přesto Pellegrini vytušil, že Isco potřebuje ještě nějaký ten čas, aby se adaptoval na nový systém a do hry se dostal na posledních pár minut až v pátém kole v Zaragoze. Isco je již nyní pro Pellegriniho stálým členem nominačních seznamů, hráč číslo dvanáct. V posledním zápase proti Getafe již byl prvním střídajícím hráčem a mohl si užívat více než půlhodinu na trávníku. Postavil se na levou stranu zálohy a zásluhou jeho přímočarosti a dynamice se Getafe ještě víc zatáhlo. Díky jeho schopnostem najednou soupeřovi obránci nevěděli, jestli mu mají zatarasit cestu podle postranní čáry, nebo směrem dovnitř a netušili, jestli nahraje na krátko, do prostoru...

Isco prozatím místo v sestavě Málagy nemá. Někteří zpochybňují přítomnost Dudy v základní sestavě ve středu pole a vyčítají inženýrovi, že tahle parketa by měla patřit Iscovi. Nicméně podle Paca Pinedy je jeho pozice jasná: „Je to spojka, podhrotový záložník“. Podobně se vyjádřili i reprezentační trenéři dvacítky a jedenadvacítky Julen Lopetegui a Luis Milla. Stáhnout rodáka z Benalmádeny o několik metrů zpět by znamenalo obětovaní velké části jeho umu, což pochopil i Manuel Pellegrini. Však se při střídání v zápase proti Málaze udál zajímavý kolotoč. Isco vystřídal Dudu, což mohlo některé fanoušky svádět k tomu, že Isco bude hrát na pozici středního záložníka. Jenže tahle změna vyvolala stažení Santi Cazorly na pozici vedle Toulalana, nicméně Pellegriniho moc neuspokojila, neboť po pár minutách naskočil místo Joaquína Maresca a mužstvo se přeoragnizovalo mnohem logičtěji: Cazorla a Isco jako falešná křídla a Ital s Francouzem ve středu. 

Z toho důvodu, i přes nezastavitelný růst, Isco pořád ještě hledá místo v sestavě. Prozatím se přes Joaquína, Baptistu a Cazorlu neprokouše. Jenže Pellegrini ví, že díky svým vrozeným schopnostem a výkonům, které podává, dříve či později šanci dostane a určitě ji využije. Je to zřejmě jen otázkou času.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace