Já nechyboval, stojí si za svým ve Španělsku nenáviděný rozhodčí Al-Ghandour

Iván Helguera protestuje u Al-Ghandoura (© marca.es)

Zatímco Češi nemohou stále přijít na jméno Pierluigi Collinovi, ve Španělsku i dnes vzbuzuje velké emoce jméno Gamal Al-Ghandour. Arbitr, který je podepsán pod jeden z nejskandálněji vedených zápasů v historii mistrovství světa.

A sice ve čtvrtfinále turnaje z roku 2002. Španělsko se utkalo s Jižní Koreou, společným pořadatelem s Japonskem, a byl to outsider, kdo se po penaltovém rozstřelu radoval ze senzačního postupu. V základní hrací době skončilo střetnutí bez branek, Španělsku nebyly uznány dva zcela regulérní zásahy, Al-Ghandour navíc opakovaně toleroval fauly domácího celku a jeho asistenti zastavovali velkou část španělských útoků zdviženým praporkem na znamení offsidu.

Al-Ghandour ale stále trvá na tom, že nepochybil: "Podívejte, něco vám navrhnu. Pojďme se na zápas podívat znovu s experty a objektivními pozorovateli. Pokud neocení můj výkon alespoň 8 body z 10, slibuji se omluvit ve španělské televizi v hlavním vysílacím čase. Já nechyboval. Dokonce si myslím, že to byl jeden z mých nejlepších zápasů v životě. Celé Španělsko na mě neustále útočí, přitom všichni ví, že to byl můj asistent, kdo při akci Joaquína chyboval. Proč pořád mluví o mně? Nechápu to. Stále jsem terčem útoků ze Španělska, přitom tu zemi miluji."

"Od roku 2002 jsem ve Španělsku nebyl. Mé děti mě přemlouvají, ale nikdy jsem nenašel chuť. Myslím, že by se nic nestalo, ale útoky jsou stále velké. Příliš velké. Neměl jsem s těmi akcemi nic společného," dodává Al-Ghandour, jemuž na lajnách pomáhali asistenti z Ugandy a Trinidadu, což tehdy byla běžná praxe. Později bylo zavedeno, že všichni zápasoví rozhodčí musejí být z jedné země.

První Barajova branka byla anulována kvůli neexistujícímu faulu, Morientesův gól zase z důvodu, že měl balón při akci centrujícícho Joaquína překročit pomezní čářu. Opět chybné rozhodnutí. Šlo o tendečně řízený duel s cílem zajistit postup pořadatelské zemi? Španělé jsou přesvědčeni, že ano. O zápase shodně tvrdí, že šlo o robo, tedy krádež.

Podívejte se na sestřih zápasu mezi Jiřní Koerou a Španělskem z roku (neuznané góly v časech 5:16 a 11:30):

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace