Jak se v La Lize rozdělují peníze z televizních práv v porovnání s jinými ligami?

Wayne Rooney, jedna z hvězd Premier League (© goal.com)

Válka klubů La Ligy o příjmy z televizních práv se táhne už dlouhé měsíce. A čísla ukazují, že je oprávněná.

Na konta Realu Madrid a Barcelony dorazilo v loňském roce po 140 milionech eur, což je číslo, které nemá v Evropě konkurenci. A to i přes to, že La Liga jako celek dostala z prodeje televizních práv "pouze" 500 milionů eur, zatímco Premier League 1,179 miliardy eur, Serie A 911 milionů eur a Ligue 1 668 milionů eur. Z předních evropský soutěží se tak Primera División protlačila pouze před Bundesligu, která rozdělila mezi své účastníky 412 milionů eur.

Španělská liga nabízí největší rozdíly mezi částkami, které kluby inkasují. Příjmy Realu Madrid a Barcelony již byly zmíněny, Tenerife, Sporting, Málaga a Xerez přitom obdržely pouhých 12 milionů eur, což je více než desetkrát méně než oba giganti.

V Premier League pobral nejvíce Manchester United (58,2 milionu eur) a nejméně Middlesbrough (34,9), což je podle finančních analytiků ideální poměr, v Bundeslize Bayern (28,1 milionu eur) a Hoffenheim (13,3 milionu eur) a v Ligue 1 Marseille (49,9 milionu eur) a Le Havre (13,9 milionu eur).

Španělský fotbal je pro fanoušky nejlevnější. Jako jediný nabízí v každém kolo jeden zápas zdarma a měsíčně přijde diváky u obrazovek průměrně na 18 eur. V Anglii příznivci musejí zaplatit 25 eur, v Itálii dokonce 29 eur.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace