Jaká byla El Clásica v Supercopě?

Realu Madrid se proti Barceloně v Supercopě daří (© as.com)

Již zítra je na programu první zápas Supercopy mezi Realem Madrid a Barcelonou. Jaké je vzájemná historie těchto týmů v soutěži, v níž se střetává ligový mistr s vítězem Copa del Rey?

Real Madrid se v Supercopě střel s Barcelonou celkem ve čtyřech dvojzápasech. Pokaždé se ze zisku trofeje radoval Bílý balet.

Rok 1988, Real Madrid - Barcelona 2-0 (71. Míchel, 78. Hugo Sánchez), Barcelona - Real Madrid 2-1 (37. a 77. Barkero - 14. Butragueño)

První El Clásica v Supercopě byla ta nejvyrovnanější. Real Madrid prožíval skvělé období, pro které se vžilo označení La Quinta del Buitre, zatímco Barcelona byla ve stínu svého rivala. Aby toho nebylo pro Culés málo, tak Bernd Schuster po vypršení smlouvy v katalánské metropoli zamířil do Realu Madrid, s nímž ihned dosáhl na první trofej. K té se zrodila cesta už v úvodním duelu, který mohl skončit vyšší výhrou Blancos, ale nestalo se, v odvetě pak Madriďané trpěli, i přes prohru však zvedli pohár nad hlavu.

Rok 1991, Barcelona - Real Madrid 0-1 (54. Míchel), Real Madrid - Barcelona 4-1 (21. a 44. Butragueño, 56. Hugo Sánchez, 70. Aragón - 20. Goikoetxea)

Druhé vzájemné měření sil nabídlo nervózní momenty, které vešly do dějin. V prvním utkání šlápl Stoichkov po udělené červené kartě úmyslně na rozhodčího Urizara Azpitarteho, za což si vysloužil dvouměsíční trest. Pozadu nezůstal ani Hugo Sánchez, jenž se s rukou na intimních partiích vydal provokovat fanoušky Barcelony. Pokud jde o fotbal, tak tentokrát měl Bílý balet v obou zápasech navrch, jeho hra téměř neměla chybu. Třešničkou na dortu byl gól Aragóna z půlícího kruhu.

Rok 1994, Real Madrid - Barcelona 3-1 (35. a 89. Alfonso, 55. Zamorano - 17. Stoichkov), Barcelona - Real Madrid 1-1 (65. Bakero - 21. Zamorano)

Ani na třetí pokus Barcelona neuspěla, přestože Cruyffův výběr šel do zápasů v roli favorita. Hvězdou prvního utkání se stal dvougólový Alfonso. V odvetě se zrodila remíza, ktera znamenala trofej pro Real Madrid, jehož hráči uběhli na Nou Campu čestné kolečko, což se katalánským fanouškům nelíbilo. Na letišti Barajas se následně udál další zajímavý moment, když tehdejší prezident Madriďanů Ramón Mendoza společně s fanoušky při čekání na hráče skákal a skandoval.

Rok 1998, Barcelona - Real Madrid 2-1 (1. Giovanni, 85. Miguel Nadal - 4. Raúl), Real Madrid - Barcelona 4-1 (42. a 54. Raúl, 58. Mijatović, 65. Seedorf - 80. Giovanni)

Před třinácti lety se v Supercopě střetli oba soupeři naposledy. José Mourinho tehdy působil jako asistent Van Gaala v Barceloně a Aitor Karanka byl na hřišti v bílém dresu. A právě druhý jmenovaný byl hlavní postavou. V prvním zápase Karanka místo odhlavičkování míče nesmyslně zahrál pět minut před koncem rukou, za což byl nařízen pokutový kop, který dal Barceloně výhodu do odvety. V ní svůj omyl odčinil přihrávkou na gól Raúlovi, jenž společně s Mijatovićem a Seedorfem stav otočili.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace