Jeho cena roste každým zápasem. Doslova

Sergio Tejera (©yahoo.es)

"Nemám z téhle štace žádný strach". Tak tato slova pronesl před více než dvěma roky Sergio Tejera (20 let) při své uvítací tiskové konferenci na Mallorce. Kuráž mu rozhodně nechyběla. A nutno dodat, že ani pěkná dávka nezbytného talentu. Přeci jen nepřišel z Chelsea jen tak pro nic za nic. Jen si musel chvíli počkat než svůj fotbalový um mohl předvést fanouškům Mallorcy. A to je teď na jeho další vystoupení hodně zvědavo.

Zvláště poté, co předvedl v zápase , který se hrál minulé úterý na stadionu Espanyolu, v němž rodák z Barcelony patřil k hlavním protagonistům. Nejen kvůli tomu, že přispěl k oběma gólům Mallorcy, nýbrž protože svým herním rozhledem a milionovou levačkou ukázal takovou tu zdravou drzost, která u mladíků jeho věku není zas tak příliš obvyklá.

Jeho fotbalové krůčky začaly v proslavené katalánské líhni Damm, ale lovec talentů z Espanyolu Albert Vilarroya brzy přetáhl nadějného, v tu dobu teprve desetiletého Tejeru pod křídla "pericos". Vydržel tu plných pět let a za tu dobu se z něj stala perla místní plodné líhně. Jeho specialitou byly zejména přímé góly z rohových kopů ovšem především jeho tvůrčí schopnosti by v každé fotbalové akademii byly oceněny podtrženou jedničkou.

Život mu zásadně změnil zápas, který odehrál na Tenerife za španělskou  reprezentační "patnáctku", ačkoliv o tom sám tehdy neměl ani ponětí. Na tribuně byl totiž přítomen špeh z londýnské Chelsea Frank Arnesen, na nějž Tejera udělal obrovský dojem. Když ho pak viděl ještě jednou v akci v dorosteneckém derby Barca-Espanyol, mimochodem Tejera v něm dal krásný gól hlavou, byl rozhodnut. Chelsea za něj vysolila 1,6 milionů eur, mnohem víc než stanovovaly normy FIFA a předběhla tak ve svém úsilí právě Barcelonu, Real Madrid, Manchester United, nebo třeba Tottenham. "Nemohl jsem si tuhle šanci nechat ujít," říká Tejera.

Najednou se v patnácti letech ocitl sám v Londýně s kufrem plným nadějí. První dva měsíce pro něj byly dost krušné, největší handicap představovala především jazyková bariéra. Situaci mu přeci jen trochu usnadnilo bydlení v anglické rodině, kde něžná polovička mluvila španělsky. A jeho dočasný domov byl jen kousek od sportovního centra. "Starali se o mne jako o vlastního syna", vzpomíná. Jeho největším snem ale bylo zahrát si jednou na proslulém Stamford Bridge. V roce 2007 ho časopis World Soccer zařadil mezi padesátku nejtalentovanějších hráčů světa a vliv na to zcela jistě měla i účast ve finále světového šampionátu hráčů do sedmnácti let v Jižní Koreji. Každopádně slušné ocenění.

V záložním týmu Chelsea si na čas zahrál i s Michaelem Balackem, jenž se tu rozehrával po zranění. Dokonce měl tu možnost absolvovat tréninkové jednotky s prvním týmem pod vedením kouče José Mourinha. "Nejvíc jsem se bavil s Carvalhem a Ferreirou," povídá Tejera. Takže při duelu na San Bernabeu si našel chvilku, aby si popovídal se stoperem Realu  Ricardem Carvalhem.

Jelikož ale v Chelsea bylo přeci jen v prvním týmu příliš přehvězděno, šance na místo v sestavě byla mizivá. Proto se rozhodl přijmout hostování na Mallorce. Začal v záložním týmu a při postupu mallorského béčka pod vedením Jaume Baucá do Segunda Division B byl klíčovou postavou. Ovšem první mužstvo, které tehdy vedl Gregorio Manzano, bylo přeci jen pro Tejeru pořád dost daleko. Nicméně všechno se rapidně otočilo, jakmile v létě nastoupil na trenérské místo Michael Laudrup. Absolvoval předsezónní kemp v holandském Ermelu, ale na premiérový start si přeci jen musel počkat až do 27.října, kdy v poháru nastoupil proti Sportingu Gijon. V odvetě v Gijónu hrál velmi dobře, líbil se rovněž na San Bernabeu, pokaždé na místě, které normálně patří De Guzmánovi. Ale teprve až proti Espanyolu ukázal svoji extratřídu.

Že jeho cena stoupá doslova s každým odehraným zápasem „zaručuje“ klauzule podle níž musí Mallorca Chelsea zaplatit 100.000 eur za každých deset zápasů, které mladý Katalánec odehraje, maximálně však 600.000 eur. Byť ekonomická situace Mallorcy není moc slavná, podle toho, co Tejera předvádí, to rozhodně nejsou přemrštěné peníze.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace