Jordi Alba má levou stranu pro sebe

Jordi Alba ( (© elpais.com)

Během rozlučkové akce s koučem Unaiem Emerym před dvěma týdny, kdy odcházející kouč obdržel zlatou plaketu a brilianty, byli přítomni pouze tři hráči prvního týmu. Jedním z nich byl i Jordi Alba. Chtěl tak poděkovat trenérovi za to, že z něj udělal fotbalistu, jakým dneska je – levého obránce jenž brázdí u postranní čáry tam a zpět, rychlého běžce, univerzála pro případ záskoku v záloze a především intenzivního ve všech svých akcích. Celému mančaftu hodně uleví nejen svojí rychlostí, ale také neuvěřitelně vysokou frekvencí při svých sprintech.

Alba vlétl do výběru trenéra Vicente del Bosqueho s naprostou přirozeností. Až se zdá, jako by byl její součástí již několik let, byť ve skutečnosti má za sebou teprve čtyři mezistátní utkání a debutem si prošel terpve 11.října minulého roku v Alicante proti Skotům. Poté, co byl poprvé nominován, poměrně suverénně prohlásil: „Del Bosque se mojí nominací nespletl“.

Po světovém šampionátu v Africe a následným nepovedeným přesunem Capdevily do Benficy, kde prioritně obsazuje především místo na tribuně, zůstalo Španělsko bez levých beků. Del Bosque začal bádat a hledat možné náhradníky. Nejllepší pozici měl na startovní čáře Nacho Monreal, ovšem reprezentačního trenéra zas tak úplně nepřesvědčil. V hledáčku se mihli rovněž dva emigranti José Enrique z Liverpoolu a José Ángel z AS Řím, nicméně Albova zkouška proti Skotsku dopadla uspokojivě. Del Bosqueho potěšilo, že dokáže udržet svoji obrannou pozici a zároveň vyrážet do útoku až k brankové lajně soupeře a svými centry podporovat ofenzivní snažení svých spoluhráčů.

Kuriózní je, že dva krajní beci španělské reprezentace a pravděpodobně i členové základní sestavy La Rojy pro blížící se EURO, Juanfran a Alba, jsou předělaní záložníci na obránce. V Albově případě za to může skutečnost, že když povýšil do prvního týmu z béčka, našel na svém oblíbeném místě Davida Silvu a Matu. Po technické stránce s těmito borci jednoduše nemohl soutěžit. Emery se tudíž rozhodl posunout Jordiho na pozici beka a dát tak oddych Jeremy Mathiemu. Zpočátku mu chvíli trvalo, než nasákl správné návyky obránce, ale když už se řemeslo naučil, Francouz najednou nebyl lepší a společně se o post levého obránce střídali.

Jordiho odkojila slavná barcelonská akademie, ovšem díky nízké výšce, pouhým 172 centimetrům, se musel s La Masíou rozloučit a přesunout se do Cornellà , aby ho v osmnácti za šest tisíc eur vykoupila Valencia. V rezervě vyčníval jako bleskurychlé křídlo, ale přeci jen lehce ukvapené. Ovšem po návratu z ročního hostování v Gimnásticu Tarragona už to bylo o něčem jiném. Emery si svého koně ještě trochu ochočil, přizpůsobil k obrazu svému a nyní je ve svých třiadvaceti letech jedním z nejžádanějších fotbalistů na trhu. Byť již s Valencií zasedl k jednacímu stolu, netopýrům se stále nedaří prodloužit hráčův kontrakt, který vyprší již v červnu 2013. Teď má Jordi Alba před sebou EURO, kde bude mít celou levou stranu pro sebe a dá se předpokládat, že jeho cena půjde ještě více nahoru. 


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace