José Enrique ukončil kvůli problémům s kolenem kariéru

José Enrique (© marca.es)

José Enrique se rozhodl ukončit kariéru. Důvodem jsou přetrvávající problémy s kolenem, které se pro 31letého levého beka staly nesnesitelnými.

Odchovanec Levante, který prošel ve Španělsku také Valencií, Celtou Vigo, Villarrealem a naposledy Zaragozou, si udělal největší jméno v anglické Premier League, kde devět let rozdělil mezi Newcastle a Liverpool. Potíže začaly hráči, jemuž se přezdívá El Búfalo, zraněním na konci roku 2013. Pro lékaře se od té doby stalo jeho koleno tajemstvím, kterému nedokázali přijít na kloub.

"Mělo to být zranění na tři měsíce a byly z toho dva roky. Byl jsem v Anglii u pěti doktorů, ale žádný si s tím nevěděl rady," uvedl José Enrique a dodal, že zdravotní problémy ovlivnily i jeho psychiku: "Ještě jsem se z toho nedostal po fyzické ani psychické stránce. Ale mám chuť začít od nuly."

"Nemohl jsem hrát, pokud jsem si nevzal prášky. Ani trénovat. Bylo to drsné. Občas se mi udělalo po tréninku nevolno kvůli počtu léků, které jsem musel brát. Po každém zápase nebo jiném vyvinutém úsilí mi koleno nateklo jak balón a tři dny jsem nemohl ani chodit. Bolelo mě to. Lékaři mi tolikrát tvrdili, že to může být psychického původu, až jsem tomu uvěřil," vysvětluje, proč do utkání na Anfield Road proti Crystal Palace nastoupil poté, co celý týden nebral prášky. "Až mě Brendan (Rodgers, tehdejší manažer Liverpoolu) pošle na hřiště, uvidím, pomyslel jsem si. Ani jsem netrénoval, jen v pátek před zápasem. Když jsem nastoupil, mohl jsem běhat jen rovně, nemohl jsem se otáčet. Odletěl jsem do Španělska za doktorem Cotou. Vím, že nebylo správné měnit doktora, ale byl jsem zoufalý."

Jenže ani operační zákrok, jemuž se José Enrique podrobil, nepomohl. Koleno už nikdy nebylo stoprocentní. "Už jsem nebyl stejným hráčem, bylo to frustrující. Tři měsíce jsem hrál se zničeným meniskem. Musel jsem utéct do Španělska, protože jsem nemohl ani chodit. Špatně jsem to snášel. Chtěl jsem, ale nemohl. Když jste zraněný, poznáte temnou stranu fotbalu. Na trénincích jsem se bál, nemohl jsem si fotbal užívat. Přepadala mě úzkost. Co se to sakra děje? Nechápal jsem."

Nejhorší chvíle podle vlastních slov prožíval v posledním roce v Liverpoolu: "Bylo to strašné, nejhorší období v životě. Věděl jsem, že když budu v pořádku, můžu pod Kloppem hrát, ale on ke mně byl upřímný. Trénoval jsem s áčkem, ale zápasy hrál za rezervu. Ptal jsem se sám sebe, co dělám mezi dvacetiletými kluky. Byl to hrozný rok s jediným světlým bodem. Klopp mě určil kapitánem pro můj poslední zápas za Liverpool. Byla to čest, navždy mu za to budu vděčný."

Vloni to José Enrique ještě zkoušel v druholigové Zaragoze, ale před letošní sezónou už raději pověsil kopačky na hřebík: "V přípravě mi koleno neustále natékalo a myslel jsem, že sezónu ani nezačnu. Ale nakonec jsem odehrál skoro 30 zápasů, mnoho z nich jako stoper. Letos už to nešlo. Chci i v 45 nebo 50 letech chodit, ne skončit jako invalida."

Nyní bude José Enrique pomáhat bratrovi Salvovi, který je agentem, mezi jehož ovečkami jsou například Fazio či Fede.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace