Když Betis naposledy dobyl Bernabéu...

Titulní stránka referuje o triumfu Betisu (© mundodeportivo.com)

Pětkrát v celé své historii dokázali fotbalisté Realu Betis dobýt posvátný stánek San Bernabéu v Madridu. Naposledy se jim to podařilo před třinácti lety, 4.října 1998, kdy památný souboj s Bílým baletem rozhodl ve prospěch verdiblancos jediný gól Finidiho, mezi fanoušky klubu ze Sevilly velmi oblíbeného nigerijského útočníka, což byla zároveň jediná výhra trenéra Vicente Cantatoreho. Pět pamětníků tehdejšího triumfu si zavzpomínalo před repete tohoto významného duelu, který čeká na svěřence Pepe Mela v hlavním městě už tuto sobotu.

„Hráli jsme se třemi stopery a já s Alexisem jsme natoupili ve středu pole. Hned od začátku jsme měli dobrý pocit, protože oni se dost trápili s vyvážením balónu, napadali jsme je hodně vepředu a vyráželi často do protiútoků a po jednom z nich padl Finidiho gól“, vzpomíná Merino, jenž byl pro vítězství Betisu velmi důležitým mužem, neboť ze své pozice dokázal vybojovat neskutečné množství míčů.

„Při gólu jsem měl trochu štěstí, pamatuji si, že mě pomohla teč“, zalovil v paměti dnes čtyřicetiletý Finidi, ústřední postava duelu, kdy sváděl krásné souboje s Brazilcem Robertem Carlosem. „Byl to hrozně rychlý obránce, ale rád jsem proti němu hrál a ten den jsem nad ním zvítězil“.

„Byla to úžasná satisfakce vyhrát na tak náročném stadionu, taky si vzpomínám, když jsme tu vyhráli Aquinovými góly a kvalifikovali se do Poháru UEFA. Mám na San Bernabéu spoustu krásných vzpomínek. Tedy kromě finále Copa del Rey proti Barçe, kdy nám chyběli čtyři minuty...“, zasní se Alexis, mozek tehdejšího Betisu, který tuší, že jeho nástupci by mohli v Madridu udělat dobrý výsledek. „Zápas na San Mamés mi učaroval, Betis mohl vyhrát výraznějším rozdílem. Loni v Copa del Rey Mel ukázal, že jde do zápasu odvážně a dokonce porazil i Barcelonu. Uvidíme, jestli se mu to povede i na Bernabéu“. 

Cantatore, jenž dvě kola na to přepustil svoje místo na lavičce Javieru Clementemu obrnil Betis třemi stopery a dvěma krajními obránci, kteří se měli hodně vysouvat kupředu, sázka, která nakonec znamenala tři body. „Ligu jsme začali hodně špatně (pozn. před zápasem na Bernabéu 19.místo a bilance 0-2-2), navíc nebyla jednoduchá příprava, kdy klub opustil Luis Aragonés , ale tam se nám povedla dobrá defenzivní práce a vyhráli jsme. Na Bernabéu jsme byli dobrým týmem a když udržíte vzadu nulu, máte hodně práce hotové“, vypráví Jaime. „V takovém zápase se může přihodit cokoliv, ale aby jste vyhráli na Bernabéu, je potřeba odvést bezchybnou práci v obraně. Možná, že tenhle Betis je co se týče tvoření a útočné činnosti hodně na výši, ale na obranné úrovni ho nevidím tak dobrý, jako tehdy. Není to žádná kritika, jen jsme prostě měli vzadu dobré hráče. Ovšem je pravda, že Betis zakládá svoji hru na držení míče a myslím, že by měl hrát otevřeně“.

„Je třeba nastoupit s vírou, že je to možné. Oni totiž dost často všechno vsadí na to, že dají brzy gól a když se to nepovede, znervózní“, přidává radu poslední pamětník Ureña.

Real Madrid – Betis Sevilla 0:1 (0:0)           4.10.1998, Madrid, San Bernabéu

Gól: 54.Finidi

Real: Ilgner – Panucci (78.Karembeu), Sanchis, Iván Campo, R.Carlos (78.Jarni) – Redondo (59.Šuker), Seedorf – Raúl, Savio, Mijatovič – Morientes

Betis: Prats – Jaime, Ayala, Solozábal,  Ureña, Fernando – Alexis (85.Cañas), Merino – Finidi, Denílson, Iván Pérez (77.Gálvez)

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace