Křest ohněm

Álvaro Vadillo (© elpais.es)

Již zhruba půl roku docházejí fanoušci Betisu Sevilla v hojném počtu na zápasy rezervního celku v Segunda División B. Důvod? Prostý. Po perfektně střiženém trávníku sportovního centra verdiblancos se tu totiž v zelenobílých trikotech prohání parta velmi talentovaných mladíků, kterým Pepe Mel, trenér prvního mužstva, často a rád otevírá dveře do kabiny, jejímž je šéfem. Dva z nich, Sergio a Vadillo se dnes představí na legendárním stánku San Bernabéu proti Realu Madrid. První z nich, devatenáctiletý podhrotový záložník se skvělým viděním hry. Druhý oslavil dvanáctého září teprve sedmnáct let a ještě pár dní před tím se z něj stal nejmladší fotbalista historie Betisu, který si kdy odbyl premiéru v nejvyšší soutěži.

Álvaro Vadillo, rodák z Puerto Real, předměstí Cádizu, má dnes před sebou zkoušku ohněm, nebo opravdový křest ve velkém fotbale. Pepe Mel má dokonce v úmyslu postavit ho do základní sestavy, tedy alespoň jestli splní své záměry, které po celý týden se svými svěřenci nacvičoval. Reprezentant Španělska do 17 let, kterého nedávno povolal Julen Lopetegui do starší devatenáctky, má před sebou skvělou příležitost zahrát si proti svému idolu Cristianu Ronaldovi a klubu svých snů, Realu Madrid. Bílému baletu zuřivě fandil až do doby, než jeho životní silnici překřižoval právě Betis. „Určitě...musím přiznat, že naši rodinu vždycky Real přitahoval, dokonce i děti. Ale teď fandí Betisu“, prohlašuje Jesús Vadillo, otec Álvara, jenž v Madridu netrpělivě očekává kýžený duel.

Jeden telefonický rozhovor mezi Miguelem Pardezou, sportovním ředitelem Realu Madrid a jeho bývalým spoluhráčem, tehdy prezidentem Betisu Rafaelem Gordillem rozpoutal jistý neklid ohledně Vadillovy budoucnosti. Real Madrid, což potvrdil i kouč José Mourinho, učinil perle z akademie Betisu zajímavou nabídku. „Snažili jsme se ho angažovat“, kápl božkou kontroverzní stratég. Zástupci obou stran dokonce měli v hlavním městě Španělska schůzku. „Nabídka byla dobrá, ale po sportovní stránce mu nabízeli jen místo na soupisce dorostu, který hrál División de Honor, když on už v šestnácti nastupoval za Betis B v Segunda B. Takhle to prostě bylo a Realu jsme řekli 'ne' “, prozrazuje Vadillo senior.

K zájmu Realu se s nabídkou 1,6 milionů za šest sezón přidala i italská Fiorentina. Ale Vadillo dal přednost setrvání v Betisu, který mu okamžitě vyšperkoval novou smlouvu a obrnil ho, podle názoru vedení neprůstřelnou, dvaceti milionovou klauzulí. Skauti Manchesteru United si ho dokonce přijeli prohlédnout naživo, když záloha verdiblancos bojovala o tři body do tabulky proti Écije. Jenže i v tak slavném a vyspělém klubu, jakým Rudí ďáblové bezpochyby jsou, udělá občas někdo malou chybičku a zrovna v tomto případě se to nevyplatilo. Jelikož skauti měli špatně naplánovaný odlet zpět na ostrovy a nestíhali letadlo, viděli z výše zmíněného duelu jen první poločas, který se Vadillovi vůbec nepovedl. V tom druhém, již bez vzácné návštěvy v ochozech Álvaro rozbalil naplno svůj repertoár.

Asi nikoho nepřekvapí, že jeho fotbalový um rostl raketovou rychlostí už od malých žáčků. „Má v sobě něco zvláštního, ale je třeba nechat ho v klidu. Je hodně mladý. Měli bychom být opatrní, ale má v sobě něco z Joaquína“, prohlašuje Salva Navarro, jeden z místních trenéru a nyní kouč mladých brankářů. „U postraní čáry je to drzost sama“, dodává Mel, jeho ochránce u prvního mužstva. „V šestnácti debutoval v Primera División a může z něj být velký fotbalista, jestli se všechno bude vyvíjet normálně. Je to klasické křídlo. Umí přejít přes hráče, je rychlý, dá gól“, jmenuje jeho přednosti Risto Vidakovic, kouč béčka Betisu.

„Betis ho přinutil studovat a chrání ho před vnějšími vlivy. „To, že budu hrát na Bernabéu mi strach nenahání. Když budu muset udělat kličku Cristianovi, tak mu jí prostě udělám“, suveréně vyprávěl oficiálním klubovým médiím samotný Vadillo. Už v přípravném období, když ho Mel vytáhl z rezervy, ukázal náznaky vyzrálosti. Při představování se svým spoluhráčům vylezl na stůl a vyprávěl vtipy. Nicméně, Betis ho chce mít pod kontrolou jako Velký bratr. Minulý týden nastínil Pepe Melovi, že by se chtěl osamostatnit a bydlet sám. Vládce střídačky tenhle návrh rezolutně smetl ze stolu. Vadillo tak nadále bydlí v klubové rezidenci s ostatními odchovanci, kde se hodně dbá na správnou výživu a dohlíží na studia na institutu Punta del Verde, hned vedle stadionu Benito Villamarín ve čtvrti Heliópolis.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace