Které 3 pozice potřebuje Barcelona posílit?

Angažmá Umtitiho a Coutinha nebyly úspěšné, jejich odchod je velmi pravděpodobný

Situace v Barceloně je dobře známá. Španělský celek v létě zasáhl odchod Lionela Messiho, jednoho z nejlepších hráčů světa. Muže, který měl na triumfech Barcelony význačný podíl. V týmu svého srdce strávil 17 let. Vyhrál s ní všechno co se dalo. O to bolestivější byl jeho odchod. Během letního přestupového období odešel i Griezmann či Royal. Taktéž razantní oslabení kvality mužstva.

Barcelona si zvyká jaké je to hrát bez Messiho. Je v procesu generační obměny. Finanční situace není dobrá, návrat na vrchol tak nebude vůbec snadný. Tato sezóna je toho důkazem. Kvalita týmu už není taková a na výkonech týmu je to jednoznačně znát. Barcelona je v lize aktuálně osmá, během 16 kol získala pouhých 24 bodů. Ze hry o titul je definitivně pryč (na vedoucí Real ztrácí 18 bodů). Tyto ambice však nemohla mít ani na počátku sezóny. Ani s případnou účastí v příštím ročníku Ligy mistrů to nevypadá příliš růžově. Musí se umístit do TOP 4(na 4. Atlético ztrácí 6 bodů).

Letošní ročník Ligy mistrů skončil pro Katalánce absolutním fiaskem. V poměrně hratelné skupině získala pouhých 7 bodů s děsivým skórem 2:9.  Zklamáním byly zejména výkony proti Benfice Lisabon(prohra 0:3 a 0:0). Na její úkor tak do osmifinále postoupil právě tento portugalský tým. Na víc jak na 3. místo ve skupině to nebylo a proto si po dlouhých 17 letech zahraje pouze ve vyřazovací části Evropské ligy. Poslední účast se datuje do roku 2003/04. 

Přijdou v lednu posily?
Tým potřebuje posílit. Kvalita mužstva není dostačující. TOP 4 je maximum toho, na co tento tým má. Pokud chce zase bojovat o trofeje, je příchod posil nezbytnou nutností. A to nejen z důvodu zvýšení kvality kádru ale i kvůli potřebné generační obměně. Alba, Pique a Busquets mají už to nejlepší za sebou a měli by být co nejrychleji nahrazeni. 

V týmech jako Chelsea, Manchester City nebo Bayern by v základu už dávno nehráli a  byli by spíše hráčmi do rotace. To si však Barcelona nemůže dovolit, nemá je kým nahradit. Nabízí se tak jasná otázka: Bude Barcelona v lednu nakupovat? Přílišná přestupová aktivita se příliš očekávat nedá. Finanční situace klubu je stále špatná, přestupový rozpočet nebude větší než okolo 50 milionů eur. Dá se spíš očekávat odchod hráčů, kteří v klubu nemají budoucnost a zároveň ho zatěžují svou tučnou výplatou(Dembelé, Coutinho, Umtiti). 

Které posty potřebuje Barcelona posílit?

Levý obránce
Možnosti Barcelony na levé straně obrany? Alba a Alves. Perspektiva nulová. Albovi je 32 let, Alvesovi 38. Alves navíc přijde až v lednu, jeho výpomoc by měla trvat jen do konce sezóny. Alba má stále kvalitu. Ze sorty starších hráčů patří k tomu nejlepšímu, co může Barcelona nabídnout. Ani směrem dopředu to není špatné (v této sezoně má v lize 4 asistence). Horší je to v defenzivní činnosti, kde rychlostně nestíhá. Barcelona by potřebovala někoho perspektivnějšího, který bude splňovat předpoklady moderního krajního beka. Alba už zkrátka není takový brousič lajny, jakým byl v minulosti. 

Defenzivní záložník
Jasnou jedničkou na tomto postu je 33letý Busquets. Španělský záložník dříve patřil mezi absolutní špičku na své pozici. Na svém vrcholu prakticky neměl konkurenci. To už ale neplatí. Busquets už je nějaký čas za zenitem. Už není na něj takovou oporou.  Kvůli ztrátě rychlosti už není tak dobrý v odebírání míče, musí se tak často uchylovat k zbytečným faulům.

Dělá obrovské chyby, které posílají soupeře do nebezpečných brejků. Jeho náhrada je naprosto nezbytná. Klub by ji měl vyřešit co nejrychleji. Tento post je jedním z nejdůležitějším v současném fotbale. Liverpool má Fabinho, Bayern Kimmicha, Real Casemira, Chelsea ještě nedávno tahal Kante. Bez těchto hráčů by tyto kluby rozhodně nebyly tak vysoko jako s nimi.

Útok
Asi největší bolest v Barcelony. V létě odešel Messi a Griezmann. Extrémní oslabení ofenzívy. Jejich záplatou měl být příchod Depaye, Aguera či De Jonga. Pouze Depay má pro Barcelonu určitý přínos, ale ani jeho výkony nejsou nijak zářivé. Angažmá Aguera v Barceloně dříve skončilo než vůbec začalo (kvůli srdečním problémům ukončil kariéru). Příchod De Jonga byl absolutní vtip. Tento hráč na Barcelonu absolutně nemá, absolutně zbytečná koupě. Naštěstí jde jen o hostování a na konci sezóny Barcelonu opustí.

Coutinho brzy odejde, Dembeleho či Fatiho sužují častá zranění, Braithwaite nemá potřebnou kvalitu. A najednou má Barcelona problém. Musí angažovat produktivního útočníka, v Depayovi ho nikdy mít nebude. Vzhledem k náchylnosti Dembeleho a Fatiho by nebyl k zahození i nějaký šikovný křídelník. Prioritou by měl být zisk produktivního zakončovatele, který bude zároveň tahounem.
Finanční možnosti Barcelony nejsou takové jako v případě Manchesteru City, PSG nebo Chelsea. Klub nemůže moc utrácet. Je tak jasné, že se tyto problémy nepodaří vyřešit během jednoho přestupového cyklu, zabere to čas. Obměna těchto postů je však velmi důležitá a nezbytná. Není na co čekat. Čím dříve tyto potřebné změny udělá, tím rychleji uspíší svůj velký comeback na fotbalový Everest.    

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace