La Fábrica se chce vyrovnat La Masíi

Mladíci z La Fábricy (©realmadrid.com)

Před nedávnem Barcelona potvrdila, že od příští sezóny bude Thiago Alcántara zapsán na soupisku prvního mužstva. Jedna z největších nadějí klubu by tak v klubové hierarchii měla poskočit na ten nejvyšší stupínek a postupně sbírat cenné zkušenosti, aby během několika let mohla nahradit Xaviho ve funkci mozku celého souboru.

Pochopitelně, Xavi je jedinečný, ovšem Thiago má spoustu vlastností podobných jako současná hvězda Barcelony a španělské reprezentace. Je jich tolik, že si Barca i v budoucnu bude moci dovolit hrát stejným stylem jako doposud, neboť bude mít vychovaného nástupce stejného střihu, podobně jako to bylo při generační výměně Guardiola-Xavi. Ale tenhle proces neprobíhá pouze v Barceloně, byť se to v současné době může zdát jako blud.

La Masía sice přitahuje pohledy všech fotbalových odborníků a fanoušků, jenže ani v akademii Realu Madrid nechtějí zůstat pozadu a snaží se z plných sil vychovat nástupce hráčů, kteří právě teď září na stadionu San Bernabeu. Již nějaký ten rok se v La Fábrice snaží prosazovat rozestavení 4-4-2. Samozřejmě každý trenér má volnost tento systém pozměňovat v závislosti na taktice, ale výše zmíněné schéma převládá ve všech mládežnických týmech Realu Madrid.  Pro Real je 4-4-2 z historického hlediska charakteristické, byť v posledních letech mírně zmutovalo do 4-2-3-1 pro Mourinha tak oblíbeného, což se letos promítlo i do záložních týmů B a C. Opatření, které by mělo pomoci formovat hráče ve stylu minimálně podobném tomu, kterým hraji hvězdy v prvním týmu. Zamezit tak problémům s aklimatizací mladých hráčů, kteří by tak měli mít již zažité určité herní návyky, které po nich budou vyžadovány v elitním mužstvu.

Byť se Real snaží ve všech týmech uplatňovat podobný herní systém, fotbal není chemie, kde smícháte určité prvky a výsledek bude pokaždé stejný. V La Fábrice existuje vynikající generace středních a krajních záložníků, kteří by v budoucnu mohli nahradit Xabiho Alonsa nebo Cristiana Ronalda, stejně jako to dříve či později proběhne v Barceloně s Thiagem a Xavim. Nebudeme si tu hrát na nějaké vědmy, jen porovnáme fotbalové charakteristiky obou hráčů s dlouhým zástupem odchovanců, kteří vypadají jako jejich živá kopie. Jen jsou o několik let mladší.

Nepostradatelnými hráči Castilly a Realu C jsou ve středu hřiště Fran Rico a Álvaro López. Stejně jako v případě Xabi Alonsa v prvním týmu jsou to pilíře, které vedou útoky svého mužstva, hráči, kolem nichž se točí pohyb všech spoluhráčů. Skvělý herní přehled, perfektní přihrávky jak na větší vzdálenost, tak i nakrátko, schopni bránit i tvořit hru a především vrozený cit pro taktiku a řád. Prostě oba jsou mistru světa z letošního léta velmi podobní. Fran Rico si dokonce letos v létě mohl užívat přípravu A týmu v jeho společnosti. Álvaro López si letos odbyl debut v záložní Castille, když nahradil právě zraněného Fran Rica.

Jestliže je situace se středními záložníky vcelku dobrá, pak ta, která vládne mezi křídelníky je přímo výborná. Real Madrid se může na tomto postu pochlubit opravdu skvělými kousky, kteří si to dokáží namířit od postranní lajny směrem do velkého čtverce v plné rychlosti, se skvělým čichem na góly a jestli se jim do cesty postaví soupeřův obránce? Žádný problém! Opravdu. Hotové klony Di Maríi, Cristiana Ronalda, nebo třeba Arjena Robbena. V třetiligové RM Castille najdeme kupříkladu tři blyštivé klenoty z La Fábricy: Juana Carlose, Juanfrana a Sarabiu. Všichni už byli pokřtěni v prvním týmu a jsou nedílnou součástí sestavy B týmu. Aby všichni tři mohli nastupovat pospolu, rozhodl se dnes již bývalý kouč béčka Alejandro Menéndez posunout Sarabiu doprostřed na podhrotového záložníka a nutno podotknout, že Sarabia se tu cítí jako ryba ve vodě.

Sejdeme-li o poschodí níže do Realu C, který vede José Manuel Díaz nemůžeme si nevšimnout dalších pokladů na pozici krajního záložníka. Lucas, Oscar Plano a Bruno. První z nich sice letos byl zraněný, nicméně i tak jeho nájezdy po straně hřiště patří k jedné z největších zbraní záložního celku merengues. Oscar a Bruno jsou velmi rychlí a dokáží hladce přejít přes protivníka, navíc zvládají i hru v útoku. Oscar letos patří mezi nejlepší střelce celé La Fábricy a tato sezóna je pro něj osobně opravdu skvělá.


Zabrousíme-li ještě hlouběji, do A dorostu, najdeme tu dva kluky o nichž v budoucnu zcela jistě uslyšíme. Barril a Jesé. Především druhý zmiňovaný patří k obrovským nadějím a o jeho angažování se již zajímala Barcelona. Je silný, má skvělou kličku, vytříbenou techniku, gól dá snad i poslepu. Takoví hráč se nerodí každý den. Už má za sebou premiéru v B týmu a to je mu teprve sedmnáct, o rok méně, než jeho kamarádům v dorosteneckém týmu.

Jestli se Jesé prosadí, záleží z velké části na něm, stejně jako u ostatních nadějných středopolařů, ať už je jejich specializací střed, nebo kraj hřiště. Jestli svoji další kariéru spojí s Realem Madrid a eventuelně jednou nahradí Xabiho, nebo Cristiana závisí ale také na samotném klubu, jestli jim vůbec šanci poskytne. V La Fábrice tvrdě pracují na tom, aby bylo z čeho vybírat. Vždyť i samotný Guardiola poznamenal: „Mládež Realu není horší, než ta v Barceloně, my jim jenom dáváme šance v prvním mužsvtu.“

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace