Levá strana je zoufalá

Obrana Osasuny v akci (© google.com)

Letošní La Liga má za sebou odehraný téměř druhý měsíc a nadšení, které zaplavilo Pamplonu před začátkem soutěže se začíná pomalu ale jistě rozplývat. Mužstvo má prozatím větší problémy, než se původně předpokládalo, předvádět pohlednou hru a výkony bez větších výkyvů. Jestliže byla během letní přípravy pro vedení klubu největším oříškem k rozlousknutí levá strana, pak v současné situaci tento problém přetrvává, byť ze zcela jiného důvodu.

Osasuna ztratila pevnost v defenzívě, kterou se po léta vyznačovala a po bolestivé porážce na San Mamés 1:3, je aktuálně nejděravější zadní linií celé Primera División. Svěřenci trenéra Mendilibara obdrželi plných patnáct gólů (byť je zde započítána krutá porážka na Nou Campu 0:8) a čisté konto se jim podařilo udržet jen ve dvou případech (Atlético, Sevilla). Velká část problémů, které má mužstvo v obraně přicházejí z levé strany. Nahradit Nacha Monreala není jednoduchý úkol. Na jeho místo v létě přišel Fin Jukka Raitala a v záloze číhal připravený odchovanec Echaide. Jenže brzké zranění druhého jmenovaného nechala nováčka, jenž přišel ze druhé německé ligy, jako jediného kandidáta. Ten sice začal úvodní duel na Vicente Calderónu v základní sestavě, ale do posledního mače v Bilbau kupříkladu nebyl vůbec ani nominován. 

José Luis Mendilibar tudíž zkusil na levého obránce přeškolit Damiu, byť v přípravě dával šanci jinému mladíkovi z cantery Eneko Satrústegimu. Ovšem Damiá má na této straně viditelné obtíže a z pozice, kterou má přes nohu se příliš do útoku nepouští. Ani fans rojillos moc nechápou, proč Mendilibar nevsadí na mladého odchovance a upřednostňuje hráče, který ani na „svém“ pravém beku nehrál nijak zázračně. Navíc ani tímto opatřením se gólové krveprolití z levé strany nezastavilo. Baskický trenér po utkání na San Mamés poznamenal, že nejde o záležitost pouze levého obránce, nýbrž i těch, kteří mu mají pomáhat, tedy levého záložníka Lamaha. Možná, že už Mendilibar u tohoto původem afrického fotbalisty zjistil, v čem je trik jeho nízké ceny, když vychvaloval jeho schopnosti, neboť defenzivní disciplína borce, jenž přišel z francouzského Le Mans, je na bodu mrazu, možná i lehce pod ním. No a ani středoví záložníci horlivostí při zajišťování osamoceného beka nijak neoplývali.

To, že tato prokletá strana způsobuje Osasuně nejednu nepříjemnost je neodvratitelnou skutečností. Pro důkazy nemusíme chodit nijak daleko. Stačí si prohlédnout sestřih pondělního derby duelu na San Mamés, kde si Susaeta s Iraolou vyasfaltovali krásnou širokou dálnici, kterou by ve zprávách v rádiu ohodnotili hustotou provozu číslo jedna - projedete naprosto bez obtíží. Kolo předtím si Mallorca z téhle strany vynutila penaltu, po níž vyrovnala na 2:2 a o Dani Alvesovi z Barcelony raději ani nemluvit.

Také statistiky hovoří jasnou řečí. Během sedmi odehraných kol z prostoru levého obránce nacentrovali soupeří plných 88 míčů. Osasuna je v tomto ohledu čtvrtým nejhorším týmem. Loni byla v tomto směru mezi čtyřmi nejlepšími. Pro srovnání z právé strany, které šéfuje Marc Bertrán, přiletělo do pokutového území centrů 59, číslo, které klub z Pamplony řadí do první šestky týmů, které nejlépe brání tento prostor. Nejistota, kterou tahle strana hřiště vyzařuje je tak evidentní, že se kouč Mendilibar nezdráhal udělat korektury v sestavě již během prvního dějství. Raitalu na Nou Campu stáhl o poločase a proti Mallrce si ještě pospíšil, když vyhnal finského zadáka dokonce o pět minut dříve. 

Levá strana je prostě zoufalá. V zóně, kterou má na starost levý obránce ztratila Osasuna  třicet míčů, největší číslo mezi všemi celky nejvyšší soutěže. Celkově tým z Reyno de Navarra ztratil směrem od středu hřiště k vlastní brance 60 míčů na této straně hřiště. Porovnání s pravou stranou? Tam jen třicet tři. Mendilibar má před sebou nelehký úkol. Zaprvé uklidnit rozhořčené fanoušky, kteří už mu nejdou tolik na ruku, jako v závěru minulé sezóny a za druhé vymyslet plán, jak zkrotit nájezdníky ze Zaragozy, jejichž kouč Aguirre zcela jistě vypozoroval, kde Pamplonu tlačí bota.


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace