Levého obránce nechce hrát nikdo

Jordi Alba ( (© elpais.com)

V zemi plné záložníků a v poslední době i útočníků se reprezentační trenér Vicente del Bosque potí až někde hodně dole, aby našel levé obránce pro svůj výběr. „Není to nouze pouze pro Španělsko“, vysvětluje odborník ze Salamancy, „ani ve světě jich není nadbytek. My jsme dva vyexportovali, José Ángela do AS Roma a José Enriqueho, za nějž Liverpool ochotně zaplatil. Někteří jsou předělaní, jako Jordi Alba díky Unai Emerymu. Mnozí si taky nedovedli představit, že Maldini, Junior, Breitner a myslím že i Krol by mohli hrát vlevo, když to byli praváci. Dokonce Puyol zvládne hrát na téhle pozici, jako v semifinále loňské Ligy mistrů“.

„Je to post, po kterém nikdo příliš neprahne. Do myšlení dětí určitě nezapadá být krajní obránce a bránit“, namítá Iňaki Sáez, člověk odpovědný za španělské mládežnické kategorie v posledních deseti letech a nyní poradce v Athleticu Bilbao. Důvod je prostý. Vidět jsou málo a požadavky jsou vysoké. „Dobrý krajní obránce musí umět bránit a k tomu ještě útočit; vysouvat se po lajně, zvládnout nacentrovat, dobře hlavičkovat a když to jde, ještě zavařit soupeři při rohových kopech. V posledních letech je to místo, které se nejhůře pokrývá. A protože je jich nedostatek, je třeba je převychovat“, podotýka Sáez, sám pravé křídlo, z něhož udělali krajního obránce. „V Athleticu se všichni zranili a trenér Piru Gainza se měl zeptal: Troufneš si na to? Při čtvrtečním tréninku na San Mamés jsem hlídal Txetxu Roja a v neděli už jsem to zkoušel proti Espanyolu. Nakonec jsem tam hrál sedm let a dostal se i do reprezentace“.

Také Joseba Etxeberria, bývalý útočník Athleticu Bilbao, byl při praxi v kurzu na získání trenérské licence překvapen, když zjistil, že z kluků, které připravoval, žádný nechce být obránce.

Valencijská obec vytrvale reklamuje u Del Bosqueho nominaci útočníka Roberta Soldada, jemuž se v posledních měsících tolik daří. Jenže reprezentační kouč byl v lóži stadiónu Mestalla při zápasu Ligy mistrů proti Chelsea zvědavý spíše na výkony Jordiho Alby, dalšího krajního záložníka předělaného na obránce. Alba udělal ve Valencii krok zpět, aby mohl učinit dva kupředu. Přeci jen konkurence v podobě Davida Silvy a Juana Maty byla příliš silná a tak přijal jistý druh degradace a stáhl se do obrany, kde se mu naskýtala mnohem větší šance bojovat o post v sestavě s Francouzem Mathieuem, mimochodem dalším nominovaným do národního výběru, na nějž si vzpoměl trenér Francie Laurent Blanc.

Při letmém pohledu na další recyklované fotbalisty nemůžeme nevzpomenout na jednoho z nejúspěšnějších, Joana Capdevilu, jenž se přesunul z levé zálohy na levého obránce. Stejný osud potkal i Rafaela Gordilla, osobnost Betisu a Realu Madrid osmdesátých let a v roce 2010 i prezidenta verdiblancos. „Současní leví obránci nejsou tak špatní. Já jsem se vždycky viděl v Manolu Sanchisovi starším, který hrál se staženými stulpnami a v jednom z velikánů, José Antonio Camachovi, jenž dokázal vtisknout zbytku týmu charakter“.

Poté, co výkon Capdevily začal jít dolů, přemýšlel Vicente del Bosque nejprve nad Monrealem, jenž je aktuálně v Málaze až jako náhradník Portugalce Eliseua, později nad Arbeloou. Teď přišla řada na Jordiho Albu. V Realu a Barceloně hrají levého obránce cizinci: Marcelo, Coentrão, Abidal a Maxwell. V Atléticu se Antonio López stěží prosazuje přes Brazilce Filipa Luise. Fernando Navarro, mistr Evropy z roku 2008 je v Seville pro kouče Marcelina první volba a rovněž Aurtenetxe, předělaný levý stoper, v Athleticu začíná přesvědčovat Marcela Bielsu o svých kvalitách. Zvláštním případem je Sporting, jenž vyprodukoval ze své líhně hned dva velmi žádané levé beky: José Ángela a Canellu, které měl, nebo má pod svým dohledem Manolo Preciado, jenž během své hráčské kariéry rovněž hrál na levém beku.

„Leváků bylo vždycky méně“, vypráví Preciado. „Za mých časů se na leváky koukalo divně. Dokonce na škole nás leváky opravovali, abychom psali pravačkou. Dneska píšu oběma. Jenže nyní se levákům udílí ohromná důležitost. Já po nich chci, aby především dobře bránili a hned na to byli první, kdo vyvezou míč. Ovlivňují standartní situace. Například rohový kop na obrácenou nohu, zprava. Měli jsme tu José Ángela, jenž je hodně talentovaný a Canellu. Navíc mezi prvním týmem a béčkem pendluje Alex Menéndez. Určitě tu jsou dobří beci. Jordi Alba, Dídac, Catalá...“.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Předchozí 1 Následující
Předchozí 1 Následující
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace