Málaga může na San Siru slavit postup do osmifinále

Jediný střelec prvního vzájemného zápasu (© goal.com)

Ani předsezónní finanční patálie, ani exodus největších hvězd do lukrativnějších destinací nedokázaly zadržet historickou spanilou jízdu andaluské Málagy, která se i přes mnoho nešvarů a problémů bez potíží dostala do základní skupiny Ligy mistrů, které nyní bez ztráty jediného bodu opanuje.

Andaluskému celku schází k dalšímu milníku pouhopouhé jedno vítězství, za jisté konstelace hvězd dokonce jediný bod, jenž bude chtít získat na půdě nevýrazného, strádajícího, ale stále živého italského obra AC Milán. Rossoneri v aktuálním ročníku naproti Málaze prochází velkou krizí.

Strojvedoucí Massimiliano Allegri již před několika dny přiznal, že prioritou klubu bude stabilizace hráčského kádru a vytvoření konkurenceschopného družstva pro příští sezóny, s čímž se nese i odložení Ligy mistrů až na druhou, ne tolik významnou kolej. Avšak i na první, ryze ligové koleji stojí opožděný Milánský Express a má za ostatními italskými vlaky pořádné zpoždění - vždyť na vedoucí Juventus ztrácí v Serii A po jedenácti kolech úctyhodných čtrnáct, na druhý Inter pak třináct bodů...

Uplynulý týden ovšem přinesl mírný progres, AC uspělo proti Janovu a Chievu, přičemž ve vloženém kole remizovalo na horké sicilské půdě v Palermu, odkud léta letoucí nevozilo žádné velké zisky. V této sezóně nevídaná série může přispět milánskému sebevědomí právě v duelu s Málagou, vítězstvím nad níž by se zvýšily naděje na postup do další fáze milionářské soutěže.

Groše a eura za účastenství mezi evropskou smetánkou jsou vítanými mecenáši klubové pokladničky Málagy, která před sezónou trpěla obrovitánským nedostatkem finančních prostředků, jimiž kasu dotoval katarský šejk Abdullah Al Thani. Andaluská hračka jej po veleúspěšném roce omrzela, což společně s menšími podnikatelskými nezdary znamenalo utažení ropných kohoutků, jimiž netekla do Málagy surová ropa, ale velké množství kapitálu.

Vedení klubu rázem zareagovalo prodejem Santiho Cazorly a Salomona Rondóna, dvou největších tahounů v loňském veleúspěšném ročníku. Krom těchto dvou borců odešli i Enzo Maresca a Joris Mathijsen, Ruud Van Nistelrooy ukončil kariéru a "chudičká" Málaga musela cestou hostování hledat nové akvizice, neboť zejména v ofenzívě utrpěla obrovské ztráty (disponovala před sezónou pouze dvěma typickými hrotovými hráči, přičemž jedním byl teenager Fabrice Olinga).

Roque Santa Cruz a Javier Saviola přišli Málaze v samém závěru přestupového okna na pomoc, a obzvláště druhý jmenovaný zprvu svého angažmá ukazuje, že na slavná léta rozhodně nepozapomněl. Pravdou však zůstává, že největšími oporami současné Málagy jsou ostřílení fotbalisté Joaquín, Eliseu a zatím neprostupná, zkušená defenzíva, anebo ofenzivní záložník a velký španělský talent Isco.

Herní výpadek Joaquína a Isca stál společně s kostrbatou defenzivní hrou Málagu body v zápase proti Rayu Vallecanu, k jehož vápnu se sice Ančovičky prokousaly, ale v závěrečné fázi chyběly kloudná myšlenka a nápad, tedy ty atributy, o které se v převážné většině zápasů starají právě tito dva fotbalisté.

Defenzivní práce celého mančaftu, to je zatím největší zbraň týmu. Willy Caballero inkasoval v domácí soutěži pouze sedm branek, což je s Ikerem Casillasem nejméně z celého ligového pole, v Lize mistrů pak udržel čistý štít ve všech pěti zápasech (s předkolem s Panathinaikosem, celkově 487 minut). Málaga rekordy ještě netrhá, bude-li ovšem úspěšná i v následujícím utkání proti AC Milán, s největší pravděpodobností ji postup nemine.

Příznivou zprávou pro fanoušky Málagy je návrat Jérémyho Toulalana, který půldruhý měsíc laboroval se zraněním a nyní se dostal do nominace Manuela Pellegriniho, přičemž zkušený lodivod bude postrádat i beka Nacho Monreala, jehož pozici na levém beku zaujme Eliseu. Pomalu, ale jistě se uzdravuje zdravotními patáliemi neustále zmítaný Julio Baptista.

AC je již k dispozici Kevin Prince-Boateng a Robinho, ale s největší pravděpodobností nedostanou příležitost od prvních minut utkání, které může jednomu týmu dát velkou jistotu a druhému zlepšit reputaci a zároveň šance na případný postup na úkor Zenitu Petrohrad či Anderlechtu.

Pravděpodobné sestavy:

AC Milán: Abbiati; Abate, Bonera, Yepes, Constant; Ambrosini, Montolivo, Emanuelson; Bojan, El Shaarawy a Pazzini.

Málaga: Willy Caballero; Jesúse Gámez, Demichelis, Weligton, Eliseu; Toulalan, Camacho, Joaquín, Portillo, Isco a Saviola.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace