Maradona od Bosporu

Arda Turan slaví gól s Emrem (© google.com)

Fotbalová sezóna již skončila, ovšem v útrobách stadiónu Vicente Calderóna v Madridu to pořád vře. Necelých čtyřiadvacet hodin poté, co colchoneros pustili do světa zprávu o první posile Cristianu Rodríguezovi z Porta, oznámilo Atlético Madrid další novou tvář pro nadcázející sezónu 2012-13. A jak jinak, do Madridu přichází rovněž zadarmo.

Jedná se o středopolaře Emre Belözoglu, jenž po skončení čtyřleté smlouvy, kterou měl ve Fenerbahce, přistane zítra v hlavním městě Španělska, aby prošel tradiční zdravotní prohlídkou před podpisem dvouleté smlouvy. Turecký fotbalista přesně zapadá do chatrných ekonomických plánů vedení klubu, neboť za veterána Emreho, jenž je ošlehaný zkušenostmi ze Serie A i Premier League, nemuselo zaplatit ani ň. Vhod přijde i kouči Simeonovi, jenž potřebuje hráče s lídrovskými schopnostmi a zároveň lehce zvedne věkový průměr kádru, jenž s hodnotou 24,7 let patří po Espanyolu mezi nejnižší.

„S Emrem přivádíme nový typ fotbalisty. Hledali jsme takovou kvalitu přihrávky a vedení míče“, poznamenává sportovní ředitel Atlética Madrid José Luis Pérez Caminero omámený tureckou trasou, kterou před rokem otevřel Arda Turan. „Pro mne je jako starší brácha“, uvádí právě nevysoký útočník rojiblancos, jenž v Emrem najde perfektního spojence nejen v kabině, ale i na zeleném pažitu. Ve stejné linii, byť o dost metrů za ním Emre umí rozvinout svoji elektrickou hru, vyzbrojenou skvělým periferním viděním, které mu umožňuje mávat dirigentskou taktovkou ve středu pole a občas vytasit při trestných kopech svoji ďábelskou levačku. „Má všechno pro to, aby se tu prosadil. Ukázal osobitost, když řídil hru velkých mužstev a jeho zkušenosti se nám v klíčových utkáních mohou hodit“, dodává Arda, jehož agent Ahmet Bulut zastupuje i samotného Emreho.

O lehce vznětlivé povaze svého nového spoluhráče, která ho nejednou zradila, nicméně majitel dresu s jedenáctkou na zádech taktně pomlčel. Prohřešků bylo docela dost. Mezi neznámější patří kopance po zápase kvalifikace na MS 2006 proti Švýcarům za nějž vyfasoval stop na šest zápasů (po odvolání byl trest snížen na čtyři) za vyprovokování celé potyčky, nebo výměna názorů s koučem Luisem Aragonésem krátce poté, co zkušený španělský lodivod přišel do Turecka. Během svého pobytu na britských ostrovech byl několikrát vyšetřován kvůli rasistickým útokům, jejichž terčem se stali Obafemi Martins, Diouf, nebo Bangura. A že si nedal pokoj ani na „stará kolena“ potvrzuje letošní konflikt s bývalým sevillistou Zokorou, kterého počastoval přezdívkou „fucking nigger“.

Ovšem Emreho prudká povaha byla jedním z důvodů, proč ho legendární turecký kouč Fatih Terim naverboval do svého Galatasaraye, s nímž dokázal vyhrát čtyřikrát domácí ligu, pohár UEFA a dokonce i evropský Superpohár v roce 2000, kdy ve finále pokořil Real Madrid. Poté přeběhl do řad Interu Milán, kde ho místní tifosi překřtili na Maradonu od Bosporu. Na stadionu Giuseppe Meazzy ovšem nenašel vytoužené pohodlí a své kormidlo nasměroval do Newcastlu. Místní supporters dokázal pořádně rozohnit svými zákroky. Jenže zranění neměla s Emrem slitování a přinutila ho k návratu do své domoviny. 

Mozek turecké reprezentace posledních deseti let – má na kontě 71 startů a účast na asijském šampionátu v roce 2002 – přišel zvýšit konkurenci ve středové řadě colchoneros. Snad o něm příznivci kopané budou více slýchat v souvislosti s jeho fotbalovými dovednostmi, než jeho výstřelky zapříčiněné horkou krví a vznětlivou povahou. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace