BLOG: Monchi - Mistr svého oboru

Monchi zdroj: www.vavel.com

V roce 2000 byl jmenován sportovním ředitelem FC Sevilly Ramón Rodríguez Verdejo známý pod přezdívkou "Monchi". Právě tato událost začala psát nové dějiny klubu z jihu Španělska, které zatím přinesly ne jednu trofej.

Monchi se narodil 20. září 1968 v San Fernandu, městě ležícím v provincii Cádiz. Jeho začátek kariéry začal jako u mnoha lidí pohybujících se ve fotbalové branži na hřišti. Jenže jako brankář nedosáhl mnoha úspěchů. A tak se tedy rozhodl vydat jinou cestou.

Na začátku třetího tisíciletí se stal sportovním ředitelem Sevilly, která postoupila v sezoně 2000/2001 pod vedením Joaquína Caparróse do Primery División. Monchi dostal za cíl rozvíjet politiku založenou na odchovancích, aby klub mohl rozvíjet pro budoucnost své vlastní hvězdy, to přineslo své ovoce. O hráčích jako Sergio Ramos, José Antonio Reyes, Diego Capel, Jesús Navas či již zesnulý obránce Antonio Puerta, z kterých vyrostli extratřídy nejen Španělské ligy ale i Evropy není třeba mluvit. Právě z prodeje Reyese a Sergio Ramose Sevilla získala finance pro Monchiho potřebné k tomu aby mohl za éry Juande Ramose přivést konkurenceschopné hráče, ze kterých budou Rojiblancos v budoucnu těžit. Monchi vybudoval síť o přibližně 700 skautech po celém světě. Povedlo se. Monchimu se na Sanchéz Pizjuán podařilo přivést Andrése Palopa z Valencie,  stopera Escudého z Ajaxu, Saviolu z Barcelony, Júlia Baptistu (Sao Paulo), Renata, Fazia, Adriana Correiu a především útočná esa Luise Fabiana (Porto) s Fredericem Kanoutém (Tottenham). Když objevil Daniho Alvése, za kterého Sevilla zaplatila pouhých 800 tis. eur, ani by nenapadlo vedení, ani samotného Monchiho, že o 4 roky později prodá jednoho z nejlepších krajních beků současnosti za téměř 36 mil. eur Barceloně. Všichni hráči přišli za nízké peníze, pro budoucnost Sevilly se postupem času stali oporami základní sestavy. Tyto změny pomohly týmu víc než dost. Především k zisku historických trofejí v poháru UEFA (2005/2006,2006/2007), jenž patřily k vůbec prvním Evropským trofejím Sevilly. V sezoně 2006/2007 se Sevilla umístila na 3. místě Primery, pouhých 5 bodů za Realem Madrid a Barcelonou. A poprvé v historii klubu se dostala do Ligu Mistrů. Tým stále těžil z umění "Monchiho" hráčů, ačkoli bez Baptisty a Savioly.

Postupem let, hráči stárli a nebyli schopni podávat výkony z předešlých roků, následovali odchody. Luis Fabiano (5. nejlepší střelec historie Sevilly), se po delším zranění nedokázal dostat do formy a zamířil zpět do své domoviny v Brazílii, Adriano následoval Alvese a přestoupil do Barcelony, Renato se vrátil do Brazílie, legenda klubu Kanouté odešla do Číny, Escudé zamířil do Besiktase.  Monchi musel začít skoro od znova. Přišlo období špatných obchodů - Duscher, Guarente, Cigarini, Romaric nebo dlouhé nekonečné hledání náhrady za Alvese, kde neuspěli Konko, Dabo, Stankevicius, Sergio Sánchez či Alexis. Žádný z nich nepodal výkony vhodné klubu Sevilly.  

V roce 2010 Monchi znovu oživl. V lednu přivedl Chilana Garyho Medela, který se stal nedílnou součástí základní sestavy, jeho defenzivní schopnosti a důraz tak chyběl hře andalusanů, dalším příchodem se stal Rakitič. Tito dva hráči začali ovládat střed hřiště místo nemastné-neslané dvojice Romaric-Zokora a začalo to být znát. Opět skoro neuvěřitelné přestupové částky se podařily vyjednat Monchimu. Za Rakitiče, který se stal zvučným jménem hlavně v německé Bundeslize zaplatila Sevilla pouhých 1,5 mil. eur. Za reprezentanta Chile 3 miliony eur. Dalším úžasným příchodem se stal německý reprezentant Piotr Trochowski, který přišel v létě z Hamburku zdarma, bohužel se nedávno zranil a letošní sezóna pro něj skončila, ačkoli patřil na hřišti k nejlepším hráčům Sevilly.

V letním přestupovém období přivedl další hráče, zmínil bych především Madura z Valencie (zdarma) a pravého obránce Cicinha z Palmeiras (2 mil. eur) , který se dostává do podvědomí fanoušků Španělské kopané výbornou ofenzivní hrou a dává tak vzpomenout na práci Daniho Alvese, našla Sevilla definitivní jistotu na pravé straně? Spolupráce Navas-Cicinho letos šlape výborně. Maduro si počíná v defenzivní činnosti ve středu hřiště v zápasech téměř bez chyb a je velmi chválen od doby kdy nastupuje po boku Medela, který se tak více může věnovat útočnějším akcím. Naopak loňský objev Segundy Hervás nedostal příliš prostoru pro dokázání svých kvalit, Kondogbia na hřišti nepředvedl ještě snad ani jeden světlý moment, Botía neodehrál špatné zápasy. Bryan Rabello 18-ti letý talent, který přišel v létě zdarma z Chilského celku Colo-Colo.

Kádr Sevilly je momentálně kvalitou nejvíce přiblížený kádru z dob, kdy se slavily v Nerviónu trofeje. Dokáže se probojovat letošní Primerou na vytoužené příčky zaručující Ligu Mistrů a opět prorazit ve fotbalové Evropě? Na tuto otázku můžou v příštích letech odpovědět právě Monchiho "koně".

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace