Montanier objevil Agirretxeho

Imanol Agirretxe (©google.com)

„Jsou hráči, kteří mají v přípravě úplně jinou jiskru”. Takhle odpoví Joseba Llorente na to, když se ho zeptáte na jeho kolegu v útoku Realu Sociedad Imanola Agiretxeho. Rodák z Usurbilu se jednoduše vrátil z dovolené jako raketa, což u něj není žádná novinka. Minulou přípravu byl totiž nejlepším střelcem Realu Sociedad a v té letošní má nakročeno k tomu, aby tenhle počinek zopakoval. Zatím ve dvou přípravných duelech nastřílel tři branky a rád by jich ještě pár přidal. Jeho dobrá forma určitě neunikla pozornosti nového šéfa na střídačce týmu z Gipúzkoy, Philippe Montaniera, který ho do té doby znal maximálně z nějakých videosestřihů. Ovšem nyní v něm může vidět forvarda, jenž by se mu mohl do nadcházejícího ročníku hodit. Do ostrého startu ligového maratonu zbývá ještě necelý měsíc a stát se může cokoliv, nicméně pocity, které má Montanier z jeho výkonů, jsou nanejvýš pozitivní.

Agirretxe si toho je velmi dobře vědom a od prvního tréninku na Zubietě tvrdě pracuje na vypilování střelecké mušky do naprosté dokonalosti. Svůj gólový účet v přípravě otevřel v Loinazu, dvěma přesnými hlavičkami do sítě Beasainu. Diego Ifrán v onom zápase skóre otevřel a Agirretxe naskočil po pauze z lavičky, aby i on přispěl svoji troškou do mlýna k pohodlné výhře nad soupeřem nižšího kalibru. Po zápase si dělal trenér Montanier legraci nad výkonem jeho žáka: „Imanol mě zklamal, protože jsem ho žádal, aby dal tři góly a byly jenom dva”. Později mu trenér z Normandie pogratuloval. Nebýt skvělých zásahů gólmana Beasainu, branek na jeho kontě mohlo být ještě více. O sedm dní později potvrdil Agirretxe dobré úvodní vystoupení i v dalším přáteláku, tentokrát v Azpeitie proti Ajacciu.

Na trávník nastoupil v základní sestavě a odehrál sedmdesát minut, během nichž měnil pozici na pravé straně hřiště s místem středního útočníka. U postarnní čáry dost trpěl, aby se dokázal odpoutat od svého pronásledovatele, ale při sebemenší příležitosti vyrazil k protivníkově brance. Jenže bylo vidět, že takhle daleko od branky se mu nehraje zrovna nejlíp. Chuť si tak alespoň spravil gólem z penalty. Sarpong vymodlil faul a Imanol se z penaltového puntíku nemýlil. Byl to gól na 2:0 a Real si vydláždil cestičku za druhým letním vítězstvím v řadě. Cenu téhle výhry ještě zvyšuje skutečnost, že protivníkem byl nováček francouzské Ligue 1 i konečné skóre 4:0. 

Ve svých prohlášeních Agirretxe prozrazuje, že do nové etapy vstupuje s čerstvou myslí poté, co v minulé sezóně upadl v hluboké zapomění. „Pravdou je, že jsem nedostal moc prostoru a nebyla to příliš jednoduchá sezóna. Měl jsem štěstí, že jsem skóroval v klíčových momentech, ale rád bych hrál víc. Trenér vsadil na posily, které přišly v létě a musel jsem s tím žít. Nebyl to jednoduchý rok. V lednu jsem měl odejít na hostování a když už jsem měl kufry prakticky sbalené,požádali mne, abych zůstal, protože Joseba se zranil. Ale ani tak jsem nedostal moc šancí”. S příchodem Montaniera se Agirretxemu vyjasnila zamračená obloha. Jeho cílem, stejně jako ostatních kolegů, je získat místo v základu. „Pro všechny je to složité a nemělo by to být složitější jen pro útočníka, protože předpokládám, že při výběru sestavy si trenér vybere toho, který se nejlépe přizpůsobí tomu, co chce...Není to jednoduchá pozice. Vlastně jediná, která se dá měřit. A tím měřítkem jsou góly”. Jeho slova odhalí, že je z bývalého trenéra Valenciennes naprosto nadšený. „Žertuje s námi a snaží se o to, aby byla v kabině dobrá nálada”. Rovněž fotbalové myšlenky, které chce hráčům implantovat jsou mu velmi blízké: „V rozestavení 4-3-3 se mi hraje dobře. Nakonec pro útočníka je tahle situace podobná tomu, co po nás vyžadoval Lillo před třemi roky, kdy jsme hráli 3-4-3. Ale musí ještě proběhnout několik tréninků, abychom my hráči věděli co přesně po nás chce”. 

Další střední útočník v kádru, Joseba Llorente, se snaží dohnat co nejdříve tréninkové manko a začít ligovou soutěž v co možná nejlepší kondici. Přeci jen byl šest měsíců mimo hru a to zanechá stopy na každém sportovci. Vyhřezlé ploténky, které ho trápily v lednu, jsou již dnes pouhou zlou vzpomínkou a záda ho prozatím nezradila. „Celá letní příprava je pro mne jakýsi test. Před jejím začátkem jsem měl lehké obavy, jestli vydržím takovou zátěž. Ale zatím jsem nechyběl na žádném tréninku, ani jsem necítil bolesti. Záda zatím drží a teď jenom pociťuji, že my chybí rytmus a trochu šťáva, tak asi jako všem. Jsem spokojený, protože jsem hodně dřel, abych neměl strach při zápasech, hrát zády k brance a obdržet sem tam nějaký ten úder. Cítím se silný a to mi pomáhá. Kdybych byl slabý, uhýbal bych ze soubojů a to by nebylo ono. Popravdě řečeno v Beasainu jsem měl víc než ze zad obavy o svoji fyzičku. Příprava mi zatím sedí dobře, protože odpoledne posilujeme lýtkové a čtyřhlavé stehenní svaly. Při běhaní se cítím mnohem uvolněnější. To nejdůležitější je teď nepřijít o žádný trénink. Do startu ligy chybí měsíc a za tři neděle budu v perfektní kondici”, prohlásil před pár dny Llorente. 

Trio útočníků Realu Sociedad doplňuje Diego Ifrán. Montanier ho vyzkoušel proti Ajacciu jako nejvysunutějšího útočníka, ačkoliv zatím nemohl vyvodit deinitivní závěry nad tímto hráčem. Italské soustředění mu přijde vhod, aby si udělal definitivní obrázek nad všemi součástkami, které má k dispozici do středu útoku.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace