Morata - budoucí Raúl?

Álvaro Morata (©Don Balon)

Mládežnická líheň Bílého baletu žije. Teď už jen musí kouč José Mourinho najít vhodný okamžik, aby dal mladým talentům více herního prostoru a podal nezvratný důkaz o tom, že toto tvrzení je zcela pravdivé. V prvním týmu již debutovali Juan Carlos, Mateos, Adán, Sarabia, Morata...A právě posledně zmíněný Álvaro Borja Morata Martín (18) je velkou nadějí Realu Madrid do budoucna.

Fanoušci Realu Madrid od tohoto útočníka očekávají hodně. Může se zdát, že jejich očekávání jsou až příliš velká a Morata bude mít co dělat, aby unesl velkou tíhu, kterou na něj začínají vyvíjet španělská média. Ta z něj dělají budoucího Raúla. To vše ale ukáže až čas, jestli se ony představy vyplní. V každém případě Raúl mladému Moratovi nasadil laťku hodně vysoko.

Určitě mezi nimi najdeme určité společné znaky. Je to například místo, kde si odbyli premiéru v prvním týmu, stadión Zaragozy, La Romareda. V mládežnických kategoriích oba střílely mraky gólů. Prošli mládežnickými týmy Atlética Madrid, než se ocitli pod křídly královského klubu. Veškeré shody ale končí, když začneme analyzovat jejich "kmotry" a okolnosti oněch okamžiků, kdy si odbyli křest mezi dospěláky.

Raúl měl to štěstí, že tehdejší trenér Jorge Valdano ponechal pozdější ikonu všech fanoušků Realu v týmu i po úspěšném prvním vystoupení, byť zde vládla tvrdá konkurence v podobě Zamorana, Alfonsa, Esnáidera. A tento trend pokračoval i pod šéfem Capellem, jenž počítal s Raúlem v kombinaci se Šukerem a Mijatovičem. O takové pohádce si může Morata v současném Mourinhově kádru nechat jenom zdát. Má před sebou Benzemu, zraněného Higuaína a nakonec vedení vyslyšelo Portugalcovy nářky a v lednu přivedlo ještě Adebayora na hostování.

Ve svých osmnácti letech má Morata v hlavě věci dobře srovnané a je mu jasné, že ho čeká ještě spousta práce a že celou kariéru má před sebou. Ostatně to že je to ryzí zelenáč, bez okolků prohlásil na tiskové konferenci i Mourinho : "Morata má ještě daleko do toho, aby z něj byl hotový hráč připravený pro první mužstvo." Ostatně jako jakýkoliv jiný spoluhráč jeho věku, který každý týden podstupuje souboje ve třetí nejvyšší soutěži.

Álvaro Morata ale tak úplně nenaplňuje tradiční termín klubový odchovanec, protože do Realu přišel až v roce 2008. Předtím rozvíjel svůj talent v mládežnických kategoriích Atlética Madrid a Getafe. Skautům Realu ale neunikl, když ho viděli hrát za mladší dorostence Getafe. "Dominuje ve hře hlavou, dokáže velmi dobře pokrýt balón a jeho technika je velmi dobrá," rozebral jeho přednosti bývalý Moratův trenér Daniel Arias z Getafe, kde ho vedl v sezóně 2007-08.


Z jeho období v Getafe si pamatuje spíše jeho lidské přednosti, než sportovní činy a to přitom střílel jeden gól za druhým. "Byť byl z poměrně zámožné rodiny, byl to skromný kluk. Ideální typ do kolektivu, schopný radovat se na střídačce z gólů jiného útočníka," popisuje Arias. "Nikdy nezapomenu, jak daroval kopačky klukům, kteří neměli peníze na to, aby si koupili nové." Pobyt v Getafe mu hodně pomohl, neboť zde získal bojovného ducha, který do té doby dost ve svém herním projevu postrádal. V klubu mu nabídli, aby zůstal i na další sezónu , kdy by hrál o kategorii výš, než věkově patřil. Ale nabídka Moratu nepřesvědčila, sbalil si kufry a společně se stoperem Sergio Gonzálesem přestoupil do Realu Madrid.

Sezóna 2007-08 byla jediná, kterou v Getafe strávil. Od žáků totiž hrál za Atlético Madrid. Postupoval až do kategorie mladšího dorostu, které ale hrálo jen na jediného útočníka a zde měl velkou konkurenci v podobě Borjy Gonzálese, jenž ho vyštípal ze základní sestavy. Snad kvůli tomu, že Morata byl o trošku pomalejší a méně odvážný než syn bývalého brankáře Burgosu Miguela Gonzálese Bastóna. I přesto rojiblancos naléhali, aby v týmu zůstal. Ale Morata odešel a jestli udělal správné rozhodnutí uvidíme až během následujících let.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace