BLOG: Murthyho zákony a hádky přes Instagram. Valencie se rozkládá zevnitř.

Současný prezident Valencie CF, Anil Murthy (© superdeporte.es)

Interní problémy ve Valencijském velkoklubu neberou konce a každým týdnem vyplouvají na povrch další nánosy špíny. Největší hvězdy jsou pryč a ti, co zůstali, neoplývají důvěrou k současnému vedení.

Jaro 2019. Fotbalová Valencie ve velkém stylu slaví své sté narozeniny. Konečné čtvrté místo zaručující postup do Ligy Mistrů je umocněno skalpem Barcelony ve finále Copy del Rey. Město je ponořeno do červenožluté extáze a fanoušci se předhánějí ve spekulacích o tom, jaké trofeje přinese další sezóna.

Střih. Rok a půl později. Ta stejná Valencie se nachází ve vnitřním rozkladu. Dlouholeté opory, stejně jako trenér Marcelino, jsou pryč. Náhradní kapitán se pustil do otevřené války s prezidentem a nový trenér Javi Gracia požádal – neúspěšně – o demisi. Co se to vlastně ve městě pomerančů děje? Kdo je na vině? A jaké vyhlídky má klub z Mestally na tuto sezónu? Následující text se pokusí najít odpovědi na tyto otázky.

Pro pochopení současné situace se musíme vrátit do roku 2014, kdy Valencii CF kupuje současný majitel, singapurský miliardář Peter Lim. Jeho osobu od začátku obklopují pochybnosti a nevole: nepřímé zapojení do daňových úniků Cristiana Ronalda, polemická přestupová politika a očividná ignorace fanoušků. Ti svou nedůvěru v majitele klubu dávají najevo už léta, i když občasné úspěchy, jako ty z minulého roku, působí jako opiát, který negativní projevy dočasně utiší. Veřejnou image Petera Lima nevylepšuje ani jeho dcera, která se už několikrát pustila do Instagramových soubojů s horkokrevnými fanoušky Valencie. V jednom z jejích neslavných příspěvků „stupidním fanouškům“ doslova vzkázala, že „klub je náš a my si s ním budeme dělat, co chceme“.

Pravdou ovšem zůstává, že Peter Lim převzal klub, který se nebezpečně pohupoval nad propastí bankrotu. I kvůli katastrofálnímu projektu výstavby nového stadiónu se Valencie nacházela v křiklavě červených číslech a hlavním cílem nového majitele bylo tým finančně stabilizovat. Za tímto úkolem do týmu přizval svého krajana a bývalého diplomata Anila Murthyho, kterého v roce 2017 jmenoval prezidentem klubu. Jeho nezkušenost s profesionálním fotbalem, jakož i upřednostňování finanční stability na úkor sportovní stránky, se brzy staly trnem v oku pravověrných valencianistů.

Klasickým případem, kdy ekonomická strategie převažuje nad fotbalovostí, je projekt Kang In Lee. Reprezentant Jižní Korei a nejlepší hráč posledního mistrovství světa do 20 let má dopomoct k budování značky Valencia CF na asijském trhu. Za tímto účelem z něj chce vedení, v čele s Anilem Murthym, udělat klubovou ikonu. Po odchodu skutečné legendy Daniho Pareja se v týmu uvolnil dres s číslem 10 a Valencijský management chtěl toto lukrativní číslo přidělit právě Korejcovi. Proti tomu se ale postavila kabina, dle které si desítku zasloužil místní rodák a patriot Carlos Soler. Nakonec zůstává dres určený pro největšího špílmachra týmu nevyužívaný…

Jaro 2019. Fotbalová Valencie ve velkém stylu slaví své sté narozeniny. Konečné čtvrté místo zaručující postup do Ligy Mistrů je umocněno skalpem Barcelony ve finále Copy del Rey. Město je ponořeno do červenožluté extáze a fanoušci se předhánějí ve spekulacích o tom, jaké trofeje přinese další sezóna. 

Střih. Rok a půl později. Ta stejná Valencie se nachází ve vnitřním rozkladu. Dlouholeté opory, stejně jako trenér Marcelino, jsou pryč. Náhradní kapitán se pustil do otevřené války s prezidentem a nový trenér Javi Gracia požádal – neúspěšně – o demisi. Co se to vlastně ve městě pomerančů děje? Kdo je na vině? A jaké vyhlídky má klub z Mestally na tuto sezónu? Následující text se pokusí najít odpovědi na tyto otázky.

Toto rádoby šalamounské řešení možná vzbuzuje úsměvy. V samotném jádru klubu se však dějí věci, kterým se už nikdo nesměje. Velký rozruch vzbudil nový trenér Javi Gracia, který po dvou měsících nabídl rezignaci. Důvodem byla absolutní pasivita Valencie na přestupovém trhu - i přes údajné sliby prezidenta Murthyho nebyla přivedena ani jedna posila a tým naopak opustilo pět hráčů základní sestavy. Gracia nakonec v klubu zůstal na základě apelu hráčů a také prezidenta, který mu hrozil pokutou ve výší tří miliónů euro v případě nedodržení smlouvy.

Pocit nekončícího zemětřesení uvnitř klubu ještě umocnil jeden z asistentů kapitána, Geoffrey Kondogbia. Všechno směrovalo k odchodu Středoafrického záložníka do Atlética Madrid. Na poslední chvíli však jednání dopadla neúspěšně, a středopolař svou frustraci ventiloval na Instagramu: „Nejprve si zničil ambiciózní projekt, pak jsi musel oklamat trenéra, a nakonec i mě. Díky, Anile Murthy“. V reakci na toto ostré vyjádření klub jen suše konstatoval, že hráč bude potrestán dle interních pravidel klubu. Kondogbia pak chyběl v nominaci na poslední prohraný zápas ve Villarealu, i když jeho absence byla oficiálně vysvětlena drobným zraněním.

Pravdou ale zůstává, že proti vedení se vyjadřují i dnes už bývalí hráči Valencie, jako třeba Ezequiel Garay či Dani Parejo. Právě Parejo je pak hlavním reprezentantem jevu, který by se dal označit jako Murtyho zákon, parafrázováním slavných Murphyho zákonů. Tento zákon praví, že hráči, kteří prošli Valencii, se s chutí trefují proti jejich bývalému zaměstnavateli. V současné sezóně je tento jev zodpovědný za třetinu všech inkasovaných branek. Obzvlášť plný kalich hořkosti byl Valencijským naservírován v posledním zápase, kdy při prohře 1-2 obě branky Villarealu zařídili bývalí kapitáni týmu z Mestally (kromě Pareja se trefil i Paco Alcácer).

Všechno tedy spěje k tomu, že tým z Valencie před sebou nemá zrovna legendární sezónu. Až morbidně symbolickým se zdá načasování smrti legendárního kustoda Españety, který se po 55 let staral o pohodu ve Valencijské kabině. Sami hráči se vyjadřují o tom, že je nesmyslné, aby tento rok bojovali o evropské poháry. I místní novináři hovoří o tom, že letošním úkolem bude nasbírat 42 bodů, obecně považovaných za hranici klidné záchrany – zisk sedmi bodů za šest kol jim dává za pravdu. Už páteční souboj s nadšeným nováčkem z Elche ukáže, zda záchranářské práce budou na pořadu dne…

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace