Napraví Ibusuki pověst Japonců?

Hiroshi Ibusuki (© as.com)

Hiroshi Ibusuki, japonský dvacetiletý útočník, se vlivem rozsáhlé marodky sevillského klubu může dočkat premiéry v nejvyšší soutěži. Marcelino García Toral vidí ve forvardovi z B týmu jednu z alternativ na pozici v útoku, kterou kvůli zdravotním problémům nechali Kanoute s Negredem osiřelou.

Hiroshi odstartoval svoji fotbalovou kariéru v mládežnických kategoriích Kashiwa Reysol, kde později střídal působení v dorosteneckém týmu s tréninky u prvního mužstva, neboť byl vždycky o pořádný krok před svými vrstevníky. A právě s týmem dorostenců na mezinárodním turnaji o sobě dal vědět. Tehdy španělští lovci nadějí spatřili jeho talent a chtěli ho angažovat pro své mládežnické týmy. Přes zájem Realu Madrid a Villarrealu nakonec skončil v lednu 2009   „jen“ v Gironě, kde prošel úspěšně zkušebním obdobím. Na premiéru v Segunda División si ale musel počkat až do svých osmnáctých narozenin, kdy se Gironě postavil Hércules. Nakonec v týmu z Katalánska odehrál ještě dalších pět zápasů. Vedení Girony se ale nezdál příliš dobrý a raději ho poslalo na hostování o dvě kategorie níže do Realu Zaragoza B působícího v Tercera División. Do Girony se Ibusuki už nikdy nevrátil.

Za rezervu maños sice nastřílel dvanáct branek, ale nejvíce se mu povedla až následující sezóna, kdy hostoval v Sabadellu. Vybojoval si místo v základní sestavě a patřil mezi nejlepší hráče mužstva, které si v historické sezóně vybojovalo postup do Segunda División. A právě v tento vrcholvý moment jeho dosavadní kariéry projevila svůj zájem Sevilla. Té zrovna pláchl do Barcelony útočník Rodri a tak klub z Nerviónu neváhal obětovat 150.000 eur za nadějného Japonce. 193 centimetrů vysoký snajpr již ukázuje svoje možnosti v Segunda División B, kde za Sevillu Atlético dal v devíti zápasech šest gólů. A po hattricku v posledním ligovém zápase přišla jeho životní příležitost: nominace od Marcelina k utkání Primera División proti Mallorce odkud je již jen krůček ke slavné premiéře. 

Právě Malorca je dalším týmem nejvyšší španělské soutěže, které má ve svých řadách Japonce. Akihiro Ienaga přišel v zimním přestupním termínu loňské sezóny a v závěru dramatické sezóny se z něj vyklubalo velmi příjemné překvapení. Ovšem pozitivní dojem prozatím nemá pokračovaní v právě probíhající sezóně, což dokazuje pouhých jedenatřicet odehraných minut. V případě, že by oba dva zítra nastoupili na trávník Son Moix, bylo by to poprvé v historii, kdy by v La Lize proti sobě nastoupili dva Japonci. Dva zástupci exotické země, která pod Pyrenejemi příliš úspěchů nepobrala. 

Prvním průkopníkem ze země vycházejícího slunce byl pod Pyrenejemi Nobuyuki Zaizen. V létě roku 1996 ho z rezervy Lazia angažovalo Logroñes. Zaizen sice byl prvním Japoncem - fotbalistou, který do Španělska dorazil, ale ne tím, který jako první nastoupil do hry. Logroñes totiž mělo plný stav hráčů mimo Evropskou unii a kouč Lotina s ním nakonec vůbec nepočítal. Takže první Japonec, který hrál ve španělské lize se jmenuje Shoji Jo, který hostoval v roce 2000 ve Valladolidu. Jeho výkony byly celkem dobré a dokonce dal dva góly. Jenže zrovna když jeho herní křivka stoupala směrem nahoru, utrpěla jeho kariéra nepříjemný pokles v podobě poranění kolenních vazů, kvůli němuž Valladolid nepřistoupil k definitivnímu přestupu.

Espanyol Barcelona si nevzal ponaučení z předchozích dvou japonských kalamit a v lednu 2001 povolal do svých řad Akinoriho Nishizawu. Ten ale nastoupil jen do čtyř utkání, které paradoxně Espanyol všechny prohrál a po sezóně kádr pericos opustil. A jelikož je lidský druh jediným, který dvakrát udělá stejnou chybu, osm let poté klub z Barcelony znovu zkusil angažovat Japonce. Byl jím Shunsuke Nakamura, tehdejší hvězda asijského fotbalu. Nemohlo to ale dopadnout jinak, problémy s aklimatizací jak fotbalovou tak i životní ukončily předčasně Nakamurovo angažmá. Rovněž Mallorca je klubem, který si prošel touto japonskou recidivou, neboť již před Ienagou působil na Baleárských ostrovech Yoshito Okubo. Ten ale překvapivě nebyl vyloženým propadákem a na Mallorce vydržel celé dvě sezóny (2004-06) a dokonce se častokrát objevoval i v základní sestavě.

Teď je na řadě Hiroshi Ibusuki, reprezentant své země do 22 let, který by se rád vydal ve stopách Okuba a minimálně se usadil v nejvyšším patře španělské kopané, což se s vyjímkou Yoshita zatím nikomu nepovedlo. Bude Ibusuki dalším japonským výbuchem?


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace