BLOG: Nástupci

Nástupci (©sport.es)

Jedna z hlavních věcí, o kterou usilují ředitelé barcelonské cantery, je zajistit tzv. "řadu nástupců" do prvního týmu. Vyprofilovaní hráči jsou potom připraveni, až přijde čas, nahradit aktuálně potřebné složky "Pep týmu", i když jsou si plně vědomi, že fotbalisté kalibru Messiho, Xaviho nebo Iniesty jsou téměř neopakovatelní. Plán "řady nástupců" by měl ve finále znamenat 1 - 2 hráče na post, který by potenciálně bylo potřeba nahradit. Základní myšlenkou je, že nejperspektivnější fotbalisté se dostanou mezi 18 a 19 lety do Barçy B , aby mohli provést v rezervě poslední tři fáze "fotbalového učení". Stejnou logikou jsou dva klubové týmy Juvenilu (A a B) naplněny 16ti nebo 17ti letými hráči, jsou zde i někteří 15tiletí. Na každou pozici, klub navrhl žebříček různých věkových skupin k pokrytí všech možností v případě, že některý ze slibných hráčů "poklesne na vedlejší kolej" (nebo je prodán / odchází). Momentálně Barça disponuje 256ti hráči v rezervách a mládežnických týmech, když tou nejmladší jsou prebenjamines (6-7 let, přípravka). Během léta odešlo 82 hráčů a 80 nových přibylo, vybráno z 4763 sledovaných talentů.

Nedostatek pravých obránců

Většina postů je dobře pokryto, kromě pravého obránce, který trpí obrovskou mezerou v důsledku toho, že Arsenal získal velmi nadějného Héctora Bellerína; klub se navíc zbavil v podstatě všech svých ostatních pravých obranců, které měl. Jediní "specialisté" v současné době jsou Martin Montoya v Barçe B; Dani Segura a Sergi Palencia v Cadete A; a Adria Pinol v Infantilu A. V ostatních týmech není žádný jiný přirozený pravý obránce poté, co z klubu v létě odešel Marc Navarro, Aitor Ruano, Adria Escribano, Pau Belana, Alex Carbonell, Marc Sanjosé a nedávno Guim Laporta, syn bývalého prezidenta. Problém se zaceluje převychováváním stoperů, nebo provizorně záložníků. V létě na trhu nebyla uspokojivá poptávka, což vedlo k upřednostnění startu sezóny (a hře) s převychovanými hráči s cílem neprodleně začlenit nějaké křídelní obránce ve věku 14 - 17 let. 21 skautů jenž má klub ve Španělsku obdrželo 26. září instrukce ohledně pravých obránců, nebo i křídel, jenž by mohli být převychováni na pravého obránce.

Branka pokryta dobře

Naopak, některé posty, které před lety způsobovaly obavy, mmj. brankář, jsou dostatečně pokryté. Tato otázka rozhodně není cizí pro Andoni Zubizarretu, jenž měl hlavní zájem na budoucnosti brankářů blaugranas a zahájil specializovanou oblast práce v režii Juana Carlose Unzué a Ricarda Segarry. Tato specializovaná oblast měla na starosti definovat styl brankářů a jejich "profilový vývoj", včetně silného důrazu na hru s nohou. Jak naznačuje sám Zubizarreta, není snadé najít brankáře pro Barçu vzhledem k našemu stylu hry.

Klub začlenil tři brankáře k pokrytí různých úrovní: Miguel Bañuz z Elche aktuálně nastupuje v Juvenilu A; José Aurelio Suárez z TSK Roces, který alternuje v Juvenilu B s Josephem Ondoa-u; a Guillermo Lara z Betisu, pro tým Cadete A. Spolu s Polem Ballesté, jenž je také v Juvenilu B, je zde k dispozici 5 brankářů určených pro budoucnost. Všichni mají tyto společné charakteristiky: dobrá postava, účinnost při míčích ze vzduchu, odvaha, obratnost a ochota hrát beze strachu nohou. Ovládání těchto pěti schopností by mělo pomoci při hledání nového Víctora Valdése, jenž "trpí" jednou zvláštností: je zvyklý, že potřebuje mnohem častěji trénovat (zákroky atd.) před samotným zápasem (z důvodu barcelonského držení míče).

Zbývající obranné posty jsou široce pokryty v různých sekcích potenciálních nástupců. Na postu levého obránce se počítá s velmi slibným materiálem ve všech sekcích, ať už je to Marc Muniesa v Barçe B, kde klepe na dveře Alex Grimaldo anebo Fran Álvarez v Cadete A. Pokud jde o stopery a hledání dua podobnému Piqué-Puyol, v Barçe B se shodou okolností nachází stoper s dobrou rozehrávkou (Marc Bartra) spárovaný se silnou fyzičkou (Sergi Gómez), nebo kombinace působící v Cadetech - Carlos Blanco a Rodrigo Tarin. Levonohý mladík Xavi Quintillà je rovněž divokou kartou na kterékoliv pozici v obraně, včetně zálohy. S těmito pěti srdci  obrany blaugranas se zdá jako reálná šance "nástupců" v další dekádě.

Mnoho záložníků

Ve středu hřiště, základní části celého systému, je jistota dostatečného počtu "nástupců" z řad Cantery, i když je evidentní, že odchodem Oriola Romeu-a se vytvořila určitá díra v záloze; Busquetsovi je 23 let a dalším na seznamu je 16tiletý Sergi Samper následován 15tiletým Kaptoumem Wilfriedem. Samper postoupil o dvě kategorie namísto jedné a je důležitým hráčem Juvenilu A, ale neočekává se, že by se během dalších dvou sezón dostal do Barçy B.

Pokud jde o posty Xaviho a Iniesty, jejich přirození nástupci by již měli být v prvním týmu (Cesc a Thiago), mládežnickým kategoriím se také daří dobře co se týče "zásoby nástupců": záložník dobře rozdávající míče jako Sergi Roberto nebo zdatně kličkující Javi Espinosa; s dobrým vedením míče jako David Babunski; s vynikající finální přihrávkou jako Joel Huertas; se silnou kontrolou rytmu hry Simóna Coliny; nebo se spektakulárním zakončením Lionela Engueneho. Záložníci tím pádem mají všechny potřebné přednosti zapadající do klasického stylu Barçy a pokrývají věkové rozpětí od 19ti do 15ti let. K výše uvedeným bych ještě přidal Jordiho Ortegu, který přišel do klubu před pár týdny z Vilassaru, další záložník se skvělou herní vizí. Kromě všech těchto hráčů jsou zde ještě další záložníci s velkým talentem: Josimar Quintero, Paik Sengho, Ferran Sarsanedas nebo Ayoub Abou, všichni čtyři v Cadete B.

Alternativy na "9tku"

U čtyř hráčů lze předpokládat postup do prvního týmu na post křídla nebo středního útočníka; role které má Pedro, Villa a Alexis v prvním týmu. Dva z těchto hráčů, Isaac Cuenca a Gerard Deulofeu, jsou již známí mezi fanoušky, a to nejen proto, že hrají v Barçe B, ale také protože dostali příležitost od Guardioly v přípravě (a v případě Cuency také nedávný zápas proti Viktorii Plzeň v Lize mistrů). Ostatní jsou méně známí: Miguel Ángel Sáinz-Maza, který přišel do Juvenilu A z Racingu a Maxi Rolón, který přišel z barcelonské juniorské školy "Luján" v Argentině. Sáinz-Maza nastupuje v týmu Oscara Garcíi - Juvenilu A, bývá využíván na levé straně a byl nápadný svým driblingem, rychlostí a přesnými střelami. Maxi Rolón naopak nebyl schopen debutovat s Juvenilem B kvůli byrokratickým problémům, ale důvěra trenérů v Argentině je vysoká, jako tomu bylo nedávno u začleněného Munira El Haddadiho, rychlý levostranný hráč s dobrým vedením míče, ale tento "diamant" je ještě značně nevybroušený a trenéři trvají na zlepšení techniky.

A nakonec post středního útočníka, ten je pravděpodobně nejkomplikovanější a to už od počátku, protože samotná náhrada je nemožná: kdo dokáže nahradit Messiho? Z tohoto důvodu bychom měli mluvit spíše o dobrých alternativách pro budoucnost. A v tomto ohledu post pokrývají: Rafa Alcántara, zaručuje dobrý pohyb jako falešná 9; Jean Marie Dongou, drží míč v menší míře, jedna z největších předností Samuela Eto'a; Sandro Ramírez z Kanárských ostrovů je výbušný a živý útočník; a vzácný aragonský hráč Sergio Buenacasa: je stejně technický, agilní a rychlý jako vysoký a silný. Nikdo nemůže být "nástupcem" Messiho, ale tento hráč má velký potenciál se stát v budoucnosti útočníkem prvního týmu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace